Що заважає Україні стати лідером Східного партнерства?

Що заважає Україні стати лідером Східного партнерства?

Укрінформ
14 лютого 12.00 - Що заважає Україні стати лідером Східного партнерства?

Організатор: Центр «Нова Європа».

Учасники: Катерина Зарембо - заступниця директора Центру “Нова Європа”; Леонід Літра - старший аналітик Центру “Нова Європа”; Вероніка Мовчан - директор з наукової роботи, керівник Центру економічних досліджень; Руслан Болбочан - Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Молдова; Дмитро Шульга - директор Європейської програмної ініціативи, Міжнародний Фонд Відродження; Балаш Ярабік - позаштатний науковий співробітник Carnegie Endowment for International Peace; експерт проекту Association 4U; Ганна Голубовська-Онісімова - Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства; Зоряна Макаруха - начальник управління координації відносин Україна – ЄС Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Сергій Солодкий - перший заступник директора Центру “Нова Європа”; Маркіян Лубківський - Надзвичайний і Повноважний Посол.

Коротко. Під час заходу буде презентовано дослідження «Індекс Східного партнерства: аналіз прогресу європейської інтеграції, демократичних реформ та сталого розвитку».

Українські та іноземні експерти і дипломати обговорять ключові знахідки дослідження та показники України за основними напрямами реформ.

Наприкінці січня «Індекс Східного партнерства» вже було презентовано у Брюсселі. Звіт містить порівняльний аналіз досягнень та поточної ситуації у шести країнах Східного партнерства.

За додатковою інформацією просимо звертатися до аналітики ЦНЄ Дарії Гайдай, за тел.: (063) 138-75-89  або на е-mail: daria.gaidai@gmail.com

Довідково. Українська частина дослідження була підготовлена за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

З 2014 року підготовку дослідження координує Форум громадянського суспільства Східного партнерства. Дослідження було підготовлене за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Підсумкові матеріали:

країна є одним із лідерів Індексу євроінтеграції країн Східного партнерства - дослідження

Україна стала лідером Індексу євроінтеграції з-посеред країн-учасниць Східного партнерства у низці підкатегорій.

Такі результати дослідження презентував Центр «Нова Європа» під час круглого столу «Що заважає Україні стати лідером Східного партнерства» в Укрінформі.

«З шести східних партнерів Україна є лідером у таких підкатегоріях, як свобода слова і зібрань, незалежність судів, міжнародна безпека, політичний діалог і співпраця, секторальна співпраця та торгівельні потоки та адаптація до норм ЄС. За цими підкатегоріями Україна отримала найвищий бал з-посеред шістьох партнерів», - зазначила заступник директора центру Катерина Зарембо.

За її словами, такі результати свідчать про найбільший прогрес у цих аспектах, проте «це не означає, що в Україні все добре в цих сферах».

Водночас, наголосила вона, Україна має «декілька серйозних проблем» порівняно з партнерами, зокрема це стосується бізнес-клімату. «Одним з парадоксів цього дослідження виявилося те, що попри наявність Угоди про асоціацію, попри виконання її положень Україна є найгіршою з усіх країн Східного партнерства за бізнес-кліматом. Тобто, Україна позаду навіть тих країн, які взагалі не мають Угоди про асоціацію і не мають наміру її підписувати. Я говорю про Білорусь, Азербайджан та Вірменію», - підкреслила експерт.

Серед викликів, які стоять перед Україною у 2018 році, Зарембо назвала продовження цілої низки реформ. «Передусім це антикорупція, правосуддя, реформа органів безпеки на кшталт СБУ, земельна реформа тощо», - сказала вона.

Водночас заступник директора Центру «Нова Європа» Сергій Солодкий підкреслив, що результати дослідження засвідчили лідерство трьох країн, які підписали Угоду про асоціацію. «В цілому і середньому ми маємо трьох лідерів у цьому Індексі... Але якщо говорити про загальний показник, то хоча і з невеличким відривом, але Молдова попереду», - уточнив він.

Присутній на засіданні посол Молдови в Україні Руслан Болбочан наголосив на необхідності для України продовжувати впроваджувати Угоду про асоціацію та поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі. «Є розбіжності між тими країнами, які підписали Угоду про асоціацію, і тими, які не підписали, і ви це бачите з показників. І я думаю, що ця прогалина буде розширюватися, якщо інші країни не підпишуть. І перша рекомендація для України: впроваджуйте Угоду про асоціацію та поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі», - зазначив дипломат.

Окрім того, на його думку, Україні слід зосередитися на модернізації економіки та залученні інвестицій.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-