Презентація Звіту Національного антикорупційного бюро України

Презентація Звіту Національного антикорупційного бюро України

Укрінформ
8 лютого 11.00 - Презентація Звіту про результати діяльності Національного антикорупційного бюро України за II півріччя 2017 року

Організатор: Національне антикорупційне бюро України.

Учасники: Артем Ситник – Директор Національного антикорупційного бюро України; Назар Холодницький – заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури; Світлана Оліфіра – заступник Керівника Управління зовнішніх комунікацій, прес-секретар  Національного антикорупційного бюро України.

Підсумкові матеріали:

Усі документи для екстрадиції судді Чауса готові, справа за молдовською стороною — Холодницький

Україна вже надала Молдові всі документи, необхідні для екстрадиції колишнього судді Миколи Чауса, далі - рішення за молдавською стороною.

Про це розповів керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький під час прес-конференції в Укрінформі.

“Чаус: усі необхідні документи щодо екстрадиції нами подані нашим молдавським колегам. Зараз усе залежить лише від молдавської сторони, коли цей підозрюваний буде екстрадований в Україну”, - сказав він.

Холодницький також запевнив, що як тільки Чаус буде в Україні, справа опиниться в суді.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса на отриманні хабара у розмірі 150 тисяч доларів.

6 вересня Верховна Рада дала згоду на затримання судді та його арешт.

Однак, скориставшись суддівським імунітетом, Чаус залишив територію України.

З 16 серпня суддю Чауса оголошено у національний, а з 11 листопада  - у міжнародний розшук.

Чаус добровільно прийшов до правоохоронних органів Молдови і заявив про те, що він незаконно перетнув українсько-молдавський кордон.

Кишинівський суд 2 березня 2017 року виніс ухвалу про арешт Чауса строком на 15 діб. Пізніше до нього був застосований запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Тоді ж детективи Національного антикорупційного бюро України передали в Генпрокуратуру документи для екстрадиції Чауса з Молдови.

28 листопада 2017 року Вища рада правосуддя звільнила Чауса з посади судді Дніпровського районного суду Києва за прогули.

Спротив щодо НАБУ зростає з кожним новим розслідуванням - Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив про зростання спротиву проти діяльності бюро, але пообіцяв продовжувати роботу надалі.

Про це Ситник заявив під час презентації в Укрінформі звіту про результати діяльності бюро.

“Ми відчуваємо, наскільки цей спротив зростає з кожним нашим розслідуванням. Ми будемо триматися до останнього, і ми готові робити ту роботу, яку робили перед цим”, - сказав Ситник.

Він поінформував, що наразі штат НАБУ сформовано на 90%, у складі бюро працює близько 650 осіб. Як зазначив Ситник порівняно зі штатом інших правохоронних органів, приміром ГПУ чи СБУ, це “невеличкий колектив”.

Керівник бюро також зауважив, що НАБУ постійно співпрацює з міжнародними партнерами задля збільшення коефіцієнту корисної дії використання людського ресурсу.

Ситник: Нинішніми темпами перевірка е-декларацій триватиме тисячу років

За умови збереження нинішнього темпу перевірки посадовцями Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) електронних декларацій чиновників цей процес триватиме тисячу років.

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник під час прес-конференції в Укрінформі на тему: “Презентація звіту про результати діяльності Національного антикорупційного бюро України за II півріччя 2017 року”.

“У нас сотні тисяч декларацій, які підлягають перевірці. Перевірено 100... Навіть прості підрахунки говорять про те, що перша хвиля декларування буде перевірена десь через тисячу років”, - сказав Ситник.

За його словами, саме тому існують ризики зі зриву е-декларування.

Директор НАБУ також вказав на “нікчемне” роз’яснення НАЗК від грудня 2017 року, де, серед іншого, стверджується, що внесення відомостей до ЄРДР за ознаками кримінальних злочинів, передбачених статтями “Декларування недостовірної інформації” та “Незаконне збагачення” без належних перевірок і висновків з боку НАЗК є “необрунтованим втручанням у приватне життя з боку правоохоронних органів”.

“У нас вже є перші судові рішення, коли суд незаконно посилається на це роз’яснення НАЗК та враховує це у прийнятті рішення”, - повідомив він.

За словами Ситника, це роз’яснення НАЗК прямо суперечить чинному законодавству. “І воно не підлягає визнання незаконним у судовому порядку. Воно в силу закону є незаконним”, - сказав він.

Директор НАБУ висловив переконання, що такої позиції дотримується і ГПУ: “Якщо є дані, що внесено фіктивні дані в декларацію, або є дані про незаконне збагачення і докази є для підозри - то підозра оголошується і направляється справа до суду”.

Заступник генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький також повідомив, що 19 січня звернувся з листом до НАЗК з проханням скасувати це рішення і переглянути його. “Відповідь отримав, що не будуть вони його переглядати і мені навіть порекомендували йти в суд. Ще раз наголошую: НАЗК є органом виконавчої влади, його рішення, особливо про те, що без їх згоди не починати провадження - воно не підлягає абсолютно, бо у нас є КПК, який розказує, як це треба робити, а не рішення НАЗК”, - заявив він.

Холодницький прогнозує завершення справи "Трейт Коммодіті" до кінця лютого-початку березня

Результати справи щодо викриття корупційної схеми з розтрати державних коштів у сумі понад 149 млн грн при закупівлі палива у ТОВ «Трейт Коммодіті» для Міноборони  можуть бути відомі наприкінці лютого - початку березня 2018 року.

Про це заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький під час прес-конференції в Укрінформі.

«Слідство триває. Слідство має бути завершено, принаймні я орієнтую так прокурорів і детективів, до кінця лютого -  початку березня. Називати конкретну дату - справа невдячна», -  заявив Холодницький, відповідаючи на запитання журналіста.

Водночас він зазначив, що у справі «Трейт Коммодіті» були продовжені строки слідства у зв'язку з необхідністю проведення певних додаткових експертиз.

«Статус генерала Павловського - підозрюваний. Знаєте, що запобіжний захід йому був змінений судом, але на його підозрюваний статус це жодним чином не вплинуло. Ця справа у нас, скажу відверто, у пріоритеті на завершення лютий - початок березня»,  -  наголосив Холодницький.

Як повідомлялося, НАБУ і САП 11 жовтня заявили про викриття корупційної схеми з розтрати державних коштів у сумі понад 149 млн грн при закупівлі палива для Міноборони.

Було затримано заступника міністра оборони Ігоря Павловського і директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів міністерства Володимира Гулевича. Їм обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Згодом НАБУ повідомило про підозру в розтраті державних коштів при закупівлі палива ще двом чиновникам Міноборони.

Державна аудиторська служба під час перевірки процедури закупівлі палива Міністерством оборони у ТОВ «Трейд Коммодіті» встановила факт необгрунтованого перевищення ціни.

Розслідування щодо Охендовського лише призупинено - Ситник

Рішення щодо розслідування за обвинуваченням голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського буде прийнято після виконання міжнародно-правових доручень, і це не означає, що справа "здулася".

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник під час презентації в Укрінформі звіту про результати діяльності НАБУ.

"Щодо справи за підозрою голови Центральної виборчої комісії, там, скажу відверто, була дискусія з прокурорами з приводу завершеності цієї справи. Зараз у цій справі прийнято рішення про призупинення досудового розслідування у зв'язку з виконанням міжнародно-правових доручень. За результатами виконання цих доручень буде прийнято остаточне рішення, і це зовсім не означає, що справа "здулася", - сказав Ситник.

Як повідомляв Укрінформ, у червні 2017 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура тимчасово припинила розслідування проти Охендовського, підозрюваного в незаконному отриманні грошей із "чорної каси" Партії регіонів.

За даними прокуратури, розслідування зупинено на підставі п. 3 ч. 1 ст. 280 КПК (зупинення досудового розслідування на підставі необхідності виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва). У САП пояснили, що призупинили розслідування щодо Охендовського до отримання відповідей на запити детективів НАБУ до правоохоронних органів інших країн про надання міжнародної правової допомоги у цій справі.

Апеляційний суд міста Києва 10 січня 2018 року розглянув апеляційну скаргу адвоката Охендовського, подану на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 22 листопада 2017 року, якою скаргу адвоката на постанову керівника САП про зупинення кримінального провадження повернуто особі, яка її подала, і залишив цю ухвалу без змін.

11 січня цього року  заступник керівника САП Володимир Кривенко повідомив, що правоохоронні органи США обіцяють надати відповідь на міжнародно-правове доручення САП у справі голови ЦВК Михайла Охендовського вже навесні.

Ситник дивується силі супротиву  у справах щодо службових осіб Одеської міськради за фактом купівлі нею корпусів заводу "Краян"

Директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника насмішила ситуація з розблокуванням суддею Солом'янського райсуду Людмилою Кізюн коштів, арештованих  у справі купівлі Одеською мерією корпусів заводу "Краян".

Про це він зазначив, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи є мер Одеси Геннадій Труханов фігурантом справи відомства.

"Провадження щодо службових осіб Одеської міськради є. На днях була історія з арештом коштів. Вони були перераховані з бюджету міста на рахунок приватного підприємства - це 185 мільйонів гривень. Рік тому ці кошти ми заблокували. А зараз активно вчиняються спроби зняти арешт з цих коштів", - зазначив він.

Ситник розповів, що суддя Солом'янського райсуду Людмила Кізюн за два дні двічі знімала арешт з коштів у так званій справі заводу "Краян".

"Відома суддя Кізюн. Для мене дуже важко усвідомити, що за добу змінилося, коли один суддя накладає арешт на ці кошти, а через добу за клопотанням представників захисту цього приватного підприємства - ще немає  підозрюваних у цій справі - знову знімається арешт. Зранку ми ці кошти знову заблокували і будемо ініціювати питання про арешт цих коштів, але, чесно кажучи, воно виглядає дуже смішно... Який супротив може бути по справах, коли за дві доби двічі знімається арешт із коштів. Я не думаю, що це свідомо суддя Кізюн, яка розібралася у справі, приймає рішення про зняття арешту з коштів", - додав він.

Директор НАБУ також зазначив, що детективи вже зібрали певні докази у справі заводу "Краян", а оцінку їм надасть прокурор, при вивченні всіх документів. "Інші коментарі по цій справі ми вважаємо зайві", - резюмував він.

Як повідомлялося, НАБУ розслідує справу за фактом купівлі Одеською мерією за 185 млн грн корпусів заводу "Краян", які раніше приватне підприємство купило за 4 млн гривень.

Коли мерія провела оплату  за приміщення "Краяну", слідчі НАБУ добилися арешту всіх 185 мільйонів гривень на рахунках у банку "Південний".

На початку жовтня 2017 року мер Одеси  Труханов був на допиті НАБУ в Києві. Наразі у цій справі він проходить у статусі свідка.

Холодницький анонсував початок заочного засудження Онищенка

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що розслідування за обвинуваченням народного депутата-втікача Олександра Онищенка завершено і буде розпочинатися процес заочного засудження.

Про це він сказав під час прес-конференції в Укрінформі.

"Ми справу завершили, будемо розпочинати заочне засудження, процес заочного слухання цього провадження. Пану Онищенку рекомендую приїхати в Україну, так як він казав у 2016 році, що він нікуди не збирається тікати", - сказав Холодницький.

Він додав, що особисто не допитував Онищенка.

Крім того, Холодницький зауважив, що було накладено арешт на літак Онищенка, але реалізувати цей арешт, враховуючи, що літак літає поза межами України, зараз неможливо.

Як повідомляв Укрінформ, 5 липня 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутата Онищенка. На момент голосування депутат уже перебував за кордоном.

За даними слідства, Онищенко зі спільниками продавали газ держпідприємства "Укргазвидобування" за допомогою кількох своїх компаній через псевдобіржі, що завдало державі збитків на суму понад 1,613 млрд грн.

Керівниками злочинного угруповання, крім самого народного депутата, вважаються його матір Інесса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.

Сам Онищенко заперечує всі звинувачення на свою адресу.

Депутат перебуває у національному розшуку.

Холодницький сумнівається, що Антикорупційний суд запрацює цього року

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький сумнівається, що Антикорупційний суд запрацює у 2018 році.

Про це він заявив під час прес-конференції в Укрінформі.

“Бачачи темпи голосування за законопроект, обговорення і, власне, знаючи українські реалії, я боюся, що цей суд не зможе запрацювати 2018 року”, - сказав Холодницький.

Очільник САП також звернув увагу на тривалий процес конкурсного добору суддів, який має розпочатися після ухвалення відповідного закону. Так, він навів приклад антикорупційної прокуратури, коли із 300 кандидатів вдалося відібрати лише чотирьох, та додав, що конкурс до суду буде складніший і потребує часу.

Водночас він наголосив на важливості створення Антикорупційного суду та закликав парламентаріїв зробити це.

Ситник про конфлікт НАБУ і ГПУ: Не впевнений, що події грудня  були останні

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник  висловив невпевненість, що ситуація, яка склалася між Генеральною прокуратурою і НАБУ в грудні  - остання.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник під час презентації в Укрінформі звіту про результати діяльності бюро.

«Я ні з ким нічого не починав і ні з ким нічого не вичерпував... Я не впевнений, що ці події грудня були останні. І  сподіваюся, що все ж таки політики будуть більш виважені у своїх рішеннях і обережні у своїх висловлюваннях. І тоді в нас усе буде нормально. Не буде ніяких конфліктів», -  зазначив Ситник, відповідаючи на прохання журналіста прокоментувати слова генпрокурора Юрія Луценка, який заявив, що конфлікт між НАБУ і ГПУ вичерпано.

Ситник наголосив, що «НАБУ ніколи ні з ким не конфліктує, воно не починає конфлікти і потім їх не вичерпує».

«Найпростіший спосіб рухатися далі в наших умовах, мається на увазі в умовах роботи детектива антикорупційного бюро, - діяти максимально законно, і для цього створена антикорупційна прокуратура, і робити свою роботу - відповідати за ділянку, яка доручена нам законом.  А те, що деяким це не подобається, це не можна назвати конфліктом. Це десь реакція на нашу роботу...», -  зазначив директор НАБУ.

Як повідомлялося, НАБУ  24 січня провело слідчі дії  в рамках кримінальної справи у квартирі першого заступника голови Державної міграційної служби Діни Пімахової.

29 листопада на сайті ДМСУ з'явилася інформація про затримання агента НАБУ під час спроби дати хабар першому заступнику голови ДМС.

30 листопада НАБУ заявило, що її детектив не пропонував хабар, а проводив спецоперацію з викриття корупційної схеми, а СБУ, ведучи прослуховування для Бюро, завербувала Пімахову для тиску на НАБУ.

Сама Пімахова провела прес-конференцію і заявила, що особисто звернулася до правоохоронців, бо не знала, що Сергій Титенков - агент НАБУ.

Генпрокурор Юрій Луценко назвав методи НАБУ неприпустимими, агентів НАБУ такими, що обрані без конкурсу, а техніку, яку вони використовують, незаконною.

У НАБУ натомість заперечують слова Луценка і заявляють, що Генпрокуратура та СБУ свідомо зірвали декілька спецоперацій Бюро під прикриттям.

Холодницький спрогнозував завершення розслідування справи щодо Розенблата і Полякова у лютому-березні

Розслідування провадження щодо народних депутатів Борислава Розенблата і Максима Полякова може бути завершено вже у лютому-березні.

Про це заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький під час прес-конференції в Укрінформі.

“Розенблат і Поляков: завершуються останні процесуальні дії, зокрема із розсекречуваннями та проведенням експертиз, тому також це провадження на лютий-березень ми плануємо до завершення”,  - зазначив Холодницький.

Як повідомлялось, за даними НАБУ, депутати Борислав Розенблат та Максим Поляков з метою отримання неправомірної вигоди лобіювали необхідні законодавчі зміни на користь однієї з компаній у сфері видобутку бурштину.

11 липня 2017 року Верховна Рада підтримала подання генерального прокурора щодо зняття депутатської недоторканності з народних депутатів від БПП Борислава Розенблата та від “Народного фронту” Максима Полякова, але подання про арешт щодо обох парламентаріїв було відхилене.

Ситник прокоментував відпочинок Луценка на Сейшелах

Незалежно від того, хто займає яку посаду, у випадку наявності фактів незаконного збагачення  НАБУ відповідно реагуватиме.

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник під час прес-конференції в Укрінформі на тему: “Презентація Звіту про результати діяльності Національного антикорупційного бюро України за II півріччя 2017 року”.

“Що стосується незаконного збагачення будь-кого - якщо будуть достатні підстави для того, щоб реєструвати провадження, достатні підстави, щоб оголошувати підозру, - то звичайно ми будемо досліджувати все, незалежно від того, яку посаду займає та чи інша особа”, - заявив Ситник, коментуючи питання про те, що НАБУ у листопаді 2017 року відкрило справу про можливе незаконне  збагачення генпрокурора Юрія Луценка та інформацію розслідувачів про дорогий зимовий відпочинок Луценка на Сейшелах.

Раніше ЗМІ повідомляли, що зимова відпустка родини генпрокурора на Сейшелах коштувала щонайменше 52 тисячі євро.

Пізніше Луценко повідомив, що переліт його родини на зимовий відпочинок оплатив його син, а проживання на курорті його сім'ї коштувало приблизно 20 тис. дол. на трьох.

За два роки НАБУ викрило на корупції більше 300 осіб — Ситник

Національне антикорупційне бюро протягом двох років своєї діяльності викрило на корупції більше 300 осіб.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник під час презентації в Укрінформі звіту про результати діяльності бюро.

“За два роки ми викрили на корупції понад 300 осіб”, - сказав він.

Крім того, Ситник додав, що стосовно 173 із цих осіб справи вже передані до суду.

Водночас очільник НАБУ запевнив, що Бюро наразі працює, має підтримку громадськості й міжнародних партнерів.

НАБУ і САП загалом направили 300 запитів до інших держав щодо топ-корупціонерів - Ситник

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура за час своєї роботи направили 300 запитів у 57 країн світу щодо українських топ-корупціонерів.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник під час презентації в Укрінформі звіту про результати діяльності, повідомляє кореспондент агентства.

"Я на цьому постійно наголошую, що українська корупція не має кордонів... За період роботи задля викриття топ-корупціонерів НАБУ і САП скерували 300 запитів до 57 країн світу. Із них виконнано 130, що є дуже непоганим результатом", - сказав Ситник.

Він додав, що до топ-5 країн, де "залишили свій слід українські корупціонери", входять Латвія, Кіпр, Австрія, Велика Британія, Швейцарія.

"До компетентних органів цих держав НАБУ зверталося найчастіше... Рекордсменом серед справ щодо кількості запитів, які направлялися до інших держав, є справа щодо заволодіння коштами ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" - 53 запити було скеровано", - сказав Ситник.

НАБУ запобігло розкраданню 2 млрд грн і домоглося відшкодування державі збитків на 250 млн грн - Ситник

За результатами розслідувань Національного антикорупційного бюро пряме відшкодування збитків державі становило понад 250 млн грн, а також вдалося запобігти розкраданню майже 2 млрд грн.

Про це заявив директор НАБУ України Артем Ситник під час презентації в Укрінформі звіту про результати діяльності НАБУ за II півріччя 2017 року.

“З моменту початку розслідування завдяки роботі детективів і прокурорів відшкодовано збитків на суму понад 250 млн грн. Це — пряме відшкодування у ході розслідувань. З них 177 млн грн у 2017 році”, - сказав він.

За словами Ситника, це "лише початок", оскільки постійно зростає кількість переданих до суду справ, у яких заарештовано майно, заблоковані кошти, тож за умови ухвалення обвинувальних вироків у них "ця сума буде постійно зростати".

Він додав, що за два роки розслідувань вдалося запобігти розкраданню майже 2 млрд грн, з яких близько 1,5 млрд грн  - у сфері  енергетики.

Крім того, в процесі конфіскації перебуває ще майже 680 млн грн, ззаначив Ситник.

Як розповів директор НАБУ, за період розслідувань юристи бюро подали 35 позовів про визнання недійсними угод, пов’язаних із кримінальними провадженнями, укладання яких "було фактично інструментом для реалізації корупційних схем".

"Загальна сума позовів — 6 млрд грн. На сьогодні 28 позовів НАБУ судом задоволено, у 13 з них ухвалено остаточне рішення судом касаційної інстанції. Лише на підставі позовної роботи на користь держави стягнуто 130 млн грн”, - поінформував Ситник.

Без створення антикорупційного суду робота НАБУ не має сенсу - Ситник

Без створення Антикорупційного суду робота Національного антикорупційного бюро України не має сенсу.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник під час презентації в Укрінформі звіту про результати діяльності бюро.

«Без створення спеціалізованого антикорупційного суду, який розглядатиме справи не роками, а в розумні строки, як передбачено кримінальним процесуальним кодексом, вся наша робота, про яку ми звітуємо кожні півроку, фактично не має ніякого сенсу. Тому що на сьогодні арештовано дуже багато майна. Блоковано дуже багато коштів -  це мільярди гривень, які можна повернути державі. Дуже велика кількість активів арештована по тих справах, які вже в судах. Але за відсутності вироків по цих справах, за відсутності взагалі процесу по  цих справах, вирішити питання щодо повернення цих коштів, вирішити питання щодо призначення справедливого покарання тих осіб, які обгрунтовано підозрюються в корупції, на сьогодні в цих судах неможливо», -  заявив Ситник.

Він зазначив, що втішений тим, що в парламенті є проект закону про антикорупційний суд, хоч і «не ідеальний»,  внесений Президентом України.

«Сподіваюся, що парламент зверне увагу на це все і прийме закон, який дасть можливість створити незалежну інституцію... Не думаю, що буде дуже багато охочих працювати в цьому суді, але я впевнений, що наша держава все ж зможе делегувати у цей суд людей, які не побояться і зможуть розглядати ці справи під шаленим тиском», -  наголосив Ситник.

Він висловив сподівання, що антикорупційний суд запрацює вже цього року.

«Я відповідально заявляю: якщо цей закон прийняти в лютому або березні, то цю інституцію можна створити до кінця 2018 року. І це буде дійсно тестом для нашої влади на наявність політичної волі на боротьбу з корупцією», -  наголосив директор НАБУ.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-