Конфлікт на Донбасі у 2018 році: заморозити не можна врегулювати

Конфлікт на Донбасі у 2018 році: заморозити не можна врегулювати

Укрінформ
12 лютого, 11.00 - Конфлікт на Донбасі у 2018 році: заморозити не можна врегулювати.

Організатор: Міжнародний центр перспективних досліджень.

Учасники: Василь Філіпчук - головний радник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД); Микола Капітоненко - асоційований експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД); Ілля Пономарьов - екс-депутат Держдуми РФ; Сергій Корсунський - директор Дипломатичної академії  імені Геннадія Удовенка при МЗС України; Марія Іонова - народний депутат України; Володимир Хандогій – президент Української асоціації зовнішньої політики; Георгій Тука – заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб; Олександр Чалий - Надзвичайний і Повноважний Посол України.

Запрошені: представники органів державної влади України, експерти, представники аналітичних центрів, ділових кіл, громадських організацій тощо.

Коротко. 12 лютого 2015 року в Мінську був погоджений пакет домовленостей щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, який увійшов у публічний дискурс під назвою Мінськ-2. Через п'ять днів Мінські домовленості були затверджені Резолюцією Ради Безпеки ООН 2202. Погоджений керівниками держав «нормандської четвірки» комплекс заходів з урегулювання конфлікту знизив його інтенсивність, однак не дав змоги зрушити процес урегулювання з мертвої точки. Водночас вже майже півроку триває російсько-американський діалог щодо врегулювання конфлікту, зокрема шляхом розгортання миротворчої операції під егідою ООН на Донбасі. Однак упевненості, що «блакитні шоломи» принесуть мир на Донбас, немає. Мирне врегулювання потребує значно ширшого комплексу заходів з відновлення територіальної цілісності та суверенітету.

  Питання до обговорення:

- Наскільки позитивними виявилися домовленості Мінська-2?

- Мінські домовленості - це міна сповільненої дії чи безальтернативний шлях до миру?

- Яким буде конфлікт у 2018 році?

- Конфлікт на Донбасі в контексті динаміки міжнародного середовища.

- Найімовірніші сценарії розвитку: заморожування, врегулювання, ескалація?

- Мирне врегулювання: спойлери, скептики, адвокати.

Підсумкові матеріали:

Доки Україна не перетвориться на сильну державу, врегулювати конфлікт на Донбасі буде дуже важко - експерт

Слабкість держави провокуватиме конфлікти, подібні існуючому на Донбасі, в майбутньому, тож вирішити їх можна лише тоді, коли Україна буде сильною.

Про це заявив під час експертної дискусії в Укрінформі асоційований експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Микола Капітоненко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Доки ми не перетворимось на сильну, не у військовому сенсі, а на ефективну державу, доки ми не перетворимось на державу демократичну -  не за назвою, а за змістом, - врегулювати конфлікт на Донбасі буде дуже важко. Важко буде попередити інші конфлікти такого плану, слабкість держави провокуватиме подібні конфлікти в майбутньому", - додав експерт.

Капітоненко також зазначив, що перше, що необхідно вже сьогодні зробити -  це зрозуміти відмінність між позиціями сторін.

Крім того, на думку експерта, треба сформулювати довгострокове бачення того, як розвиватиметься конфлікт на сході України, і розробити план реалізації обох альтернативних варіантів - реінтеграції територій чи продовження замороженого конфлікту.

Експерт також  зазначив, що в процесі управління конфлікту на сході України усіх, хто не зацікавлений у врегулюванні конфлікту, необхідно виявляти та маргіналізовувати.

"Має відбуватись робота зі скептиками і "спойлерами", які є у будь-якому процесі управління конфлікту. Скептики - це ті, хто скептично ставиться до перспектив врегулювання, а "спойлери" - це ті актори всередині держави, які беруть участь у конфлікті чи є сторонами конфлікту, які не зацікавлені у його розв'язанні. Вони завжди є. І вони мають бути в контексті управління конфліктом маргіналізовані", - зазначив Капітоненко.

Він також зауважив, що системна ефективна робота зі скептиками та "спойлерами" можлива лише за умови працюючої демократії.

Екс-депутат Держдуми РФ Пономарьов переконаний, що конфлікт на Донбасі не перетвориться на заморожений

Екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов переконаний, що конфлікт на Донбасі не перетвориться на заморожений.

Про це він сказав під час прес-конференції в Укрінформі.

"З приводу замороженого конфлікту - якщо ми подивимось на велику статистику різноманітних військових конфліктів у світі, то ми побачимо, що практично жодної передумови для того, щоб війна на сході України перетворилась на заморожений конфлікт - у нас немає. Немає етнічної різниці між окупованою територією і рештою України, немає релігійної різниці, немає мовної різниці, немає нічого того, що б відділяло цю територію від іншої території країни, крім фактору зовнішнього впливу", - сказав Пономарьов.

Він додав, що коли не буде зовнішнього впливу, конфлікт на Донбасі вирішиться автоматично.

"Він не може там зберегтися, тому що для цього немає ніяких довготермінових передумов. Більше того, немає і кордону між територією так званої ДНР/ЛНР і рештою територією країни. Кордон склався випадково, це лінія воєнного протистояння, до якого встигли дійти", - сказав Пономарьов.

Екс-депутат Держдуми РФ наголосив також, що ситуація в так званих ДНР/ЛНР нестабільна, бойовики уже давно думають про власне виживання.

"Ідейних людей там практично всіх перестріляли... В цьому сенсі можливостей повернути цю територію (окупований Донбас - ред.) зараз достатньо багато. Ніхто її утримувати довготерміново не буде. І це ще один фактор того, що я абсолютно переконаний - цей конфлікт замороженим не буде", - додав Пономарьов.

ука вважає, що в Україні зараз потрібна диктатура заради демократії в майбутньому

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (МТОТ) Георгій Тука вважає, що зараз в Україні для подальшого розвитку необхідне встановлення диктатури.

Таку думку він висловив під час круглого столу в Укрінформі.

"Я розумію, що моя провокативна теза буде цілком сприйнята не всіма, однак щодо демократії: те, що ми маємо зараз в державі, я назвати демократією не можу, навіть слабкою. І єдиний шлях, який я бачу можливим, - це навпаки, диктатура заради демократії в подальшому. На жаль, те болото, яке зараз існує в Україні, це і є та слабка держава, про яку вже багато хто казав сьогодні, тільки не називав речі своїми іменами", - заявив Тука.

Також заступник голови МТОТ зауважив, що Кремль постійно і наполегливо спонукає Україну до так званого "прямого діалогу" з бойовиками на Донбасі для вирішення конфлікту на сході України.

"До прямого діалогу нас постійно і наполегливо спонукає Кремль. Я можу запевнити, що в держустановах ніяких ідей про так званий "прямий діалог" я не чув", - сказав Тука.

Ключовою повинна бути не армія, а дипломатія - Чалий

На сьогодні ключову роль у вирішенні конфлікту на сході України повинна відігравати дипломатія, а не армія. Таку думку висловив Надзвичайний і Повноважний Посол України, перший заступник міністра закордонних справ 1998-2001, 2003-2004 рр. Олександр Чалий під час круглого столу  "Конфлікт на Донбасі у 2018 році: заморозити не можна врегулювати".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я категорично проти, коли дехто з кореспондентів чи вчених каже, що конфлікт на Донбасі - це результат 25-річної роботи. Ні, хлопці, поки ми відповідали за зовнішню політику, все було нормально. Тому що ми керувались здоровим глуздом  і законами геополітики. І в цьому контексті мене не влаштовує, що сьогодні всі сподіваються тільки на силовий компонент, на армію. Для такої країни як Україна, яка не є великою державою за визначенням, ключовою повинна бути не армія, а дипломатія", - заявив він.

Чалий також зазначив, що ситуацію, що виникла на Донбасі, необхідно розглядати системно.

"Є чотири причини того, що сталося з Україною в 2014 році:  геополітичний конфлікт між колективним Заходом і Росією, геоекономічна війна за нашу країну між ЄС та Росією, постколоніальна суперечність між Україною та Росією,  а також відсутність єдності і протиріччя в українському суспільстві", - відповів він.

На думку дипломата, активно обговорюються сьогодні лише останні дві версії - глобальний конфлікт Україна-Росія та окремі питання внутрішніх конфліктів.

Також  Чалий зазначив, що наразі в Україні реалізовується найгірша стратегія з усіх можливих сценаріїв врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Найгірша стратегія - це та, яку ми реалізовуємо з 2014 року - ні війни, ні миру. Одне кажемо, друге робимо, третє обіцяємо. Ця стратегія хибна для України, тому що кожен день на лінії розподілу вбивають наших людей. Кожен день вбивають людей і з тої сторони - і це поглиблює наші розбіжності", - додав він.

З можливих стратегій врегулювання конфлікту на сході України дипломат відмітив стратегію "холодного миру", яка передбачає дотримання Мінських домовленостей в повному обсязі, а також стратегію "холодної війни", що в свою чергу базується на вимушеному тимчасовому розділенні України.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-