«Роль і місце української енергетики у світових енергетичних процесах». Презентація видання

«Роль і місце української енергетики у світових енергетичних процесах». Презентація видання

Укрінформ
20 лютого 11.00 - Презентація видання «Роль і місце української енергетики у світових енергетичних процесах

Організатор: Центр Разумкова.

Учасники: Володимир Омельченко - директор енергетичних програм Центру Разумкова; Віктор Логацький - провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова; провідні українські експерти та фахівці; Карел Хірман - консультант КМ України з енергетики від Єврокомісії; Петр Тлусти - радник-посланник Чеської Республіки в Україні.

Коротко. Пропоноване видання грунтується на аналізі та систематизації статистичних даних та довгострокових прогнозів розвитку світової та української енергетики від державних органів статистики, міжнародних організацій, фінансових установ, провідних енергетичних компаній та аналітичних центрів.

Матеріали видання містять дослідження енергетичного профілю сучасного світового суспільства та погляд на довгострокову перспективу формування тенденцій глобальної енергетики, де значно підвищиться роль відновлюваних джерел енергії та інноваційних технологій, що характерні для четвертої промислової революції.

Після презентації відбудеться обговорення актуальних проблем розвитку української енергетики у контексті необхідності врахування тенденцій розвитку світової енергетики.

До участі в заході запрошені представники провідних українських ЗМІ та зацікавлені українські науковці й експерти у сфері енергетики.  

Підсумкові матеріали:

Україна має спільні інтереси зі Словаччиною та Італією щодо збереження транзиту газу - експерт

Україна може об'єднатися зі словацьким чи італійським операторами газотранспортної системи для створення консорціуму з управління вітчизняною ГТС.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, повідомляє кореспондент агентства.

"На сьогодні надзвичайно актуальним є питання збереження транзиту газу територією України у зв'язку з будівництвом "Північного потоку-2". Є певні формати, завдяки яким Україна зможе зберегти транзит. Насамперед, це створення консорціуму з управління ГТС. Цей процес триває. Уряд займається цим питанням", - зазначив Омельченко.

На його думку, найбільш зацікавлені у створенні такого консорціуму словацький та італійський оператори з управління газотранспортними системами.

"Ми маємо спільні інтереси з цими країнами, на відміну від Німеччини, Нідерландів чи Франції. Їхні оператори можуть залежати від "Північного потоку-2". Але саме по собі створення консорціуму також може не вирішити ці питання, тому, на мій погляд, необхідною умовою є забезпечення довгострокового контракту на транзит газу територією України обсягом мінімум 50 млрд кубометрів на рік", - зазначив Омельченко.

Як повідомлялося, зацікавленість в управлінні українською ГТС уже висловили Бельгія, Франція, Нідерланди, Польща, Словаччина, Іспанія, Італія, Румунія, Греція та Німеччина. Водночас до 1 березня уряд очікує заявок від інших компаній, що не встигли подати їх до 1 лютого. Після проведення переговорів робоча група сформує пропозиції щодо умов конкурсу та запропонує їх на розгляд уряду та парламенту.

Розвиток світової енергетики у найближче десятиліття визначатиметься появою нових технологій у сфері акумуляції енергії - експерт

Світова енергетика у найближчі роки орієнтуватиметься на розвиток нових технологій, а також появу нових технологій у сфері акумуляції енергії.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"До основних трендів світової енергетики я би відніс декарбонізацію енергетики через прискорений розвиток виробництва енергії відновлювальних джерел енергії та зниження енергоємності виробництва продукції, зниження вартості акумуляції енергії та нарощення обсягів її зберігання", - сказав Омельченко.

За його словами, ключовим на сьогодні в розвитку відновлювальних джерел лишається брак так званих маневрових потужностей. Впоратися з цією проблемою може здешевлення технологій з акумуляції електроенергії.

"За останні три роки різко збільшилася кількість патентів на виробництво нових типів акумуляторів. Це говорить про те, що у найближчі 4-5 роки ми очікуємо на серйозний ривок у цьому напрямку", - зазначив Омельченко.

Він додав, що очікується масове збільшення виробництва електромобілів.

"Якщо на сьогодні на дорогах знаходиться близько 2 млн автомобілів, то до 2035 року ця кількість зросте у понад 70 разів", - вважає експерт.

Крім того, за його оцінкою, спостерігаються тренди з децентралізації енергопостачання, проникнення нових технологій у виробничі процеси енергетики.

"У найближчі 10 років буде сформовано абсолютно новий тип світової енергетики", - констатував директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Україна стала світовим лідером у зниженні споживання енергоносіїв - експерт

Україна протягом останніх років скоротила споживання газу майже вдвічі, ставши світовим лідером у зниженні споживання енергоносіїв.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, повідомляє кореспондент агентства.

"Україна, як не дивно, є світовим лідером у зниженні споживання енергоносіїв. По газу, наприклад, за останні роки ми знизили споживання практично у два рази - до 28 млрд кубометрів", - сказав Омельченко.

Водночас він висловив думку, що зниження споживання відбулося переважно за рахунок падіння ВВП, а не впровадження енергоефективних заходів.

Він також відзначив, що Україна на сьогодні має другі у Європі запаси газу після Нідерландів.

"Ці запаси становлять близько 600 млрд кубометрів. Прогнозні ресурси становлять близько 3 трлн кубометрів", - розповів експерт.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держенергоефективності, Україна з 2014 по 2017 роки скоротила споживання газу у секторі населення, бюджетних установ та теплокомуненерго на 25% або 6,02 млрд кубометрів за рахунок впровадження заходів з енергозбереження.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-