Публічний звіт Голови Держпродспоживслужби

Публічний звіт Голови Держпродспоживслужби

Укрінформ
20 лютого 10.00 - Публічний звіт Голови Держпродспоживслужби про роботу Держпродспоживслужби у 2017 році

Організатор: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Учасники: Володимир Лапа - Голова Держпродспоживслужби; Маріанна Вторушина - начальник відділу взаємодії з громадськістю та ЗМІ.

Підсумкові матеріали:

Інспектори Держпродспоживслужби з квітня здійснюватимуть на кордоні ризик-контроль харчових продуктів

З 4 квітня 2018 року інспектори Держпродспоживслужби здійснюватимуть на митницях ризик-орієнтований контроль по харчовим продуктам.

Про це заявив в Укрінформі голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час першого публічного звіту щодо діяльності органу в 2017 році, повідомляє кореспондент агентства.

"У нас в системі "єдиного вікна" працює три напрямки контролю: санітарно-епідеміологічний, ветеринарний і фітосанітарний. З 4 квітня в частині харчової продукції буде ризик-орієнтований контроль по харчовим продуктам", - зазначив очільник Держпродспоживслужби.

Лапа також наголосив, що з 1 лютого 2018 року робота в системі "єдиного вікна" набула обов'язкового характеру для органів Держпродспоживслужби.

"Ми достатньо ефективно підключилися до системи "єдиного вікна". До 1 лютого це був добровільний режим, а з 1 лютого це вже обов'язковий режим в частині імпорту і експорту, за винятком насипних та деяких інших вантажів", - підкреслив він.

Як відомо, з 1 серпня 2016 року урядом було запроваджено автоматизовану систему "єдиного вікна" при митному оформленні товарів і транспортних засобів. Ухвалена урядом постанова передбачає здійснення всіх видів контролю за допомогою ІТ-системи митниці. Це значно спрощує та скорочує час на проведення митних процедур, оскільки єдина електронна база даних дозволяє контролюючим органам здійснювати інформаційну взаємодію в автоматичному режимі. Згідно з постановою час на прийняття рішення контролюючим органом щодо здійснення відповідного виду контролю становить 4 години. В іншому випадку застосовується принцип мовчазної згоди, тобто ІТ-система автоматично формує позитивне рішення про проведення відповідного виду державного контролю, яке є підставою для завершення митного контролю та митного оформлення товарів. Крім того, огляд товарів проводиться одночасно всіма контролюючими органами не пізніше, ніж через 24 робочі години від запропонованого підприємством часу.

Держпродспоживслужба з 4 квітня проводитиме відеофіксацію перевірок без згоди суб'єктів господарювання

З 4 квітня 2018 року у зв'язку з набранням чинності законом "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин" іспекторам Держпродспоживслужби, які проводитимуть перевірки господарюючих суб'єктів, не буде потрібна згода останніх для проведення відеофіксації процесу.

Про це заявив в Укрінформі голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час першого публічного звіту щодо діяльності органу в 2017 році, повідомляє кореспондент агентства.

"Закон про контроль, який набуває чинності з 4 квітня, дає право контрольному органу, тобто Держпродспоживслужбі, здійснювати відеофіксацію перевірок. І ми таку роботу будемо проводити, щоб зняти будь-які питання або претензії щодо упередженості інспекторів", - наголосив Лапа.

Він підкреслив, що в рамках пілотного проекту із запровадження прецедури відеофіксації, яка здійснювалася з 1 січня 2017 року, виявилося, що часто саме суб'єкти господарювання не готові до цього.

"Процедуру відеофіксації при здійсненні перевірок нашими територіальними органами запроваджено з 1 січня 2017 року. На жаль, самі  господарюючі суб'єкти часто не готові давати згоду на проведення відеофіксації. І, вочевидь, це також є підтвердженням того, що не завжди вони впевнені в тому, що дотримуються вимог чинного законодавства", - підкреслив голова Держпродспоживслужби.

Як повідомляв Укрінформ, із 1 січня 2017 року Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів запустила в Києві та Київській області пілотний проект з відеофіксації перевірок інспекторами служби.

Закон України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин", був ухвалений 18 травня 2017 року та набирає чинності з 4 квітня 2018 року. Цей закон визначає правові та організаційні засади державного контролю, що здійснюється з метою перевірки дотримання операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час ввезення (пересилання) таких побічних продуктів на митну територію України.

Держпродспоживслужба торік не допустила до реалізації майже 31 тис. тонн небезпечної продукції

Протягом 2017 року в результаті державного моніторингу ринку харчових продуктів тваринного походження до реалізації було не допущено 30,718 тис. тонн небезпечної продукції.

Про це заявив в Укрінформі голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час першого публічного звіту - щодо діяльності органу в 2017 році, повідомляє кореспондент агентства.

"За 2017 рік проведено 498 700 969 експертиз харчових продуктів тваринного походження, за результатами яких до реалізації не допущено 30 718 тонн небезпечної продукції", - зазначив очільник Держпродспоживслужби.

Зокрема, за словами Лапи, Держпродспоживслужбі вдалося реалізувати 100% запланованих досліджень цього ринку в рамках Плану державного моніторингу зразків. Уповноваженими лабораторіями у 2017 році було вивчено 7969 зразків харчових продуктів тваринного походження. Крім того, було проведено 7680 позапланових перевірок в галузі ветеринарії та безпечності харчових продуктів.

У підсумку 612 осіб за порушення законодавства у галузі ветеринарної медицини та безпечності щодо безпечності харчових продуктів було піддано штрафу. За результатами накладених штрафів за порушення законодавства харчових продуктів було стягнуто 60,657 тис. грн.

Україні торік вдалося уникнути епідемії пташиного грипу - Держпродспоживслужба

З початку 2017 року в Україні було зафіксовано 5 випадків захворювання на пташиний грип, проте завдяки вчасно вжитим заходам вдалося запобігти поширенню цієї хвороби.

Про це заявив в Укрінформі голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час першого публічного звіту щодо діяльності органу в 2017 році, повідомляє кореспондент агентства.

"З початку минулого року в Україні було зареєстровано 5 випадків грипу птиці. Але в результаті проведених Держпродспоживслужбою заходів карантин було знято з усіх неблагополучних пунктів", - повідомив очільник відомства.

За словами Лапи, вживалися ефективні заходи щодо виявлення та запобігання іншим небезпечним захворюванням свійських тварин. Зокрема, 7,868 млн голів свиней було щеплено проти класичної чуми, 56,069 млн голів птиці у домогосподарствах було щеплено проти хвороби Ньюкасла. Ситуація щодо цих захворювань в Україні наразі вважається благополучною.

Крім того, протягом 2017 року було проведено 3,600 млн досліджень на бруцельоз – рецидивів цієї хвороби в Україні не виявлено.

Проведено також 3,041 млн досліджень на лейкоз великої рогатої худоби (наразі неблагополучними для цієї хвороби вважається 17 населених пунктів). Крім того, 4,146 млн досліджень було проведено для профілактики захворювання тварин на туберкульоз, поінформував голова Держпродспоживслужби.

У Держпродспоживслужбі заявляють про зниження динаміки захворювання на АЧС

У 2017 році в Україні завдяки вжитим заходам вдалося досягнути позитивної динаміки щодо епізоотичної ситуації, зокрема у боротьбі з африканською чумою свиней.

Про це повідомив в Укрінформі голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час першого публічного звіту - щодо діяльності органу в 2017 році, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Лапи, у другому півріччі 2017 року вдалося переломити негативну тенденцію аналогічного періоду 2016 року, коли кількість випадків захворювання на АЧС сягнула з 13 випадків на початок року до 78-ми на кінець року. При цьому у 2016 році зростання кількості випадків захворювання відбувалося переважно за рахунок свійського сектору, де протягом року було зафіксовано 84 випадки АЧС.

У першому півріччі 2017 року в Україні було зареєстровано 78 випадків АЧС, з яких у свійському секторі 71 випадок. Проте вже у другій половині року цей показник різко знизився до 49 випадків у свійському секторі.

У дикій природі протягом другого півріччя 2017 року було виявлено у 4-5 разів більше випадків захворювання на АЧС, ніж фіксувалося останні два роки, а саме 31 випадок (проти 5 випадків за підсумками другого півріччі 2016 року та 7 випадків протягом першого півріччя 2017 року). Проте, за словами Лапи, зростання показників відбулося виключно через посилення моніторингу у дикій природі.

Перші два місяці 2018 року продемонстрували виражену позитивну тенденцію у боротьбі з АЧС, яка була досягнута за результатами заходів вжитих у 2017 році.

За словами Лапи, протягом січня 2018 року зафіксовано 18 випадків АЧС, з яких 10 у свійському секторі та 8 випадків у дикій природі (проти 21 випадку у січні 2016 року, переважно за рахунок свійського сектору).

За неповний лютий 2018 року о зафіксовано 16 випадків АЧС, з яких лише 2 у свійському секторі та 14 у дикій природі (проти 27 випадків АЧС у лютому 2016 року, з яких 25 у свійському секторі).

За словами Лапи, до кінця року Держпродспоживслужба прогнозує зменшення захворюваності на АЧС ще на 30-40%. Цьому мають сприяти такі заходи, як посилення моніторингу в дикій фауні, розповсюдження інструкції з профілактики та боротьби з АЧС, а також низка нормативних заходів, серед яких затверджений постановою Кабміну порядок відшкодування майнових збитків у разі виявлення АЧС, посилення ветеринарно-санітарного контролю та міжнародні угоди й проекти технічної допомоги у цій сфері.

В Україні спостерігається негативна тенденція щодо захворювання тварин на сказ - Держпродспоживслужба

Протягом 2017 року в Україні зареєстровано 1300 випадків захворювання тварин на сказ, і динаміка у цій сфері наразі є негативною.

Про це повідомив в Укрінформі голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час першого публічного звіту щодо діяльності органу в 2017 році, передає кореспондент агентства.

"1300 випадків у 2017 році, динаміка, на жаль, негативна щодо 2016 року", - зазначив посадовець.

На думку голови Держпродспоживслужби, до погіршення ситуації торік призвела недостатність коштів, що виділялися на профілактику та боротьбу з цим захворюванням. Зокрема, необхідні заходи з пероральної імунізації тварин у 2017 році проводилися переважно за рахунок коштів ЄС і тільки в західних областях України. Загалом торік було проведено 5,521 млн щеплень домашніх тварин проти сказу, оздоровлено 1291 неблагополучний пункт.

Водночас, наголосив Лапа, у державному бюджеті на 2018 рік передбачений достатній обсяг коштів на імунізацію, яка буде проводитися на всій території країни, передусім у найбільш неблагополучних регіонах - у Луганській та Донецькій областях.

Держпродспоживслужба торік попередила обрахування споживачів на десятки мільйонів гривень

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів впродовж 2017 року попередила обрахування громадян за рахунок завищених цін та тарифів на майже 50 млн гривень.

Про це заявив в Укрінформі голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час публічного звіту щодо діяльності органу в 2017 році.

Лапа наголосив, що у зв'язку з мораторієм на планові перевірки в 2017 році, Держпродспоживслужбою здійснювались виключно позапланові заходи державного нагляду (контролю) та проводилась робота з попередження порушень у сфері державних регульованих цін.

"Водночас навіть за умови дії мораторію у сфері державних регульованих цін було застосовано адміністративно-господарських санкцій на 175 тис. грн, а споживачам було повернуто 5,3 млн грн", - наголосив посадовець.

Крім того, було попереджено обрахування споживачів (у розрахунку на рік) за результатами перевірок та надання органам місцевого самоврядування допомоги при затвердженні тарифів на житлово-комунальні послуги на 35,1 млн грн.

За його словами, на 11,5 млн грн було зменшено необгрунтоване  фінансування з бюджету у складі територіальних комісій з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах на комунальні послуги.

На 1,2 млн грн було виявлено завищення цін під час проведення моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби в рамках урядової програми «Доступні ліки», наголосив очільник Держпродспоживслужби.

Незадовільна якість непродовольчих товарів та послуг ЖКГ - переважні причини скарг споживачів до Держпродспоживслужби

У 67% випадках підставами для звернення споживачів до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у 2017 році стали незадовільна якість непродовольчих товарів та послуг житлово-комунального сектору.

Про це заявив в Укрінформі голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час першого публічного звіту щодо діяльності органу. 

"Підстави для звернення споживачів: непродовольчі товари - 43%, якість послуг ЖКГ - 24%, фінансові та банківські послуги - 2%, якість продовольчих товарів - 6,2%, придбання товарів через інтернет - 6,5%, інші причини - 4%", - поінформував Лапа.

Серед основних видів виявлених порушень у 2017 році голова Держпродспоживслужби назвав відсутність інформації про продукцію - 75% та реалізацію продукції, строк придатності якої минув - 17%.

За порушення законодавства у сфері захисту споживачів у 2017 році до адміністративної відповідальності було притягнено 1376 осіб на загальну суму 189 693 грн.

Крім того, на 644 суб’єкта господарювання було накладено адміністративно-господарські санкції на суму понад 4,29 млн грн.

Загалом, за результатами розгляду звернень громадян у 42,8% вимоги споживачів задоволені у сфері торгівлі продовольчими товарами; у 33,9% - у сфері послуг; у 42,4% - у сфері торгівлі непродовольчими товарами.

При цьому, за скаргами було перевірено 177 АЗС, з них у 61% випадках встановлено порушення. При перевірці 230 суб’єктів господарювання щодо дотримання антитютюнового законодавства порушення було встановлено у 7,4% випадків. При перевірках за скаргами у сфері реклами було досліджено понад 12 700 рекламоносіїв та виявлено 2019 порушень.

Серед проблем, які виникали у сфері захисту прав споживачів у 2017 році, Лапа назвав тривалий термін погодження позапланових перевірок. Так, для того, щоб погодити перевірку у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, необхідно було витратити 14 днів, у Державній регуляторній службі - 5 днів.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-