Україна на «Берлінале». Що представлятиме на 68-му міжнародному кінофестивалі?

Україна на «Берлінале». Що представлятиме на 68-му міжнародному кінофестивалі?

Укрінформ
7 лютого 12.00 - Презентація України на 68-му міжнародному кінофестивалі «Берлінале»

Організатор: Державне агентство України з питань кіно

Учасники: Пилип Іллєнко - Голова Державного агентства України з питань кіно; Володимир Яценко - Голова Асоціації кіноіндустрії України; Вікторія Ярмощук - виконавчий директор Української кіноасоціації;  Тагір Імангулов - директор ГО «Фонд Ігоря Янковського»; Ігор Савиченко - продюсер фільму «Коли падають дерева», Directory Films; Сергій Лавренюк - продюсер фільму «Коли падають дерева», Solar Media Entertainment, член Асоціації кіноіндустрії України.

Коротко. «Берлінале» - це міжнародний кінофестиваль категорії «А», який вважається одним із найпрестижніших та найвідвідуваніших кінофестивалів світу, і щорічно проходить у Берліні (Німеччина). Цьогоріч фестиваль триватиме з 15 по 25 лютого 2018 року. У рамках «Берлінале» щорічно проводиться Європейський кіноринок (EFM), який є одним із найважливіших місць зустрічі професіоналів у сфері кіноіндустрії: виробників, дистрибуторів, покупців, сейлз-агентів, організаторів фестивалів та кіноринків.

Під час прес-конференції буде представлено дизайн українського стенду на міжнародному кіноринку, оголошено перелік заходів, спрямованих на просування України на міжнародній арені та налагодження співпраці з іноземними партнерами, також буде оголошена програма показів українських фільмів у рамках кінофоруму.

Варто зазначити, що вже другий рік поспіль головним організатором українського стенду на Європейському кіноринку стала Асоціація кіноіндустрії України. Фінансування та організація роботи стенду та проведення інших заходів здійснюється спільними зусиллями Державного агентства України з питань кіно, Міністерства закордонних справ України та провідними гравцями кіноіндустрії нашої країни за підтримки об'єднаних зусиль представників українського кіноринку та українського фестивального руху.

Довідково. Асоціація кіноіндустрії України (АКУ - англ. Film Industry Association of Ukraine) - була створена для сприяння всебічному розвитку і популяризації українського кінематографа як в Україні, так і за її межами, разом або у співпраці з органами державної влади, приватними структурами, благодійними фондами та представниками міжнародних структур. Заснована наприкінці 2016 року. Голова Асоціації - Володимир Яценко.

Українська Кіноасоціація (УКА) - фахове неприбуткове відкрите об'єднання продюсерів телебачення і кінематографії, що представляє інтереси галузі виробництва аудіовізуального контенту України. Одним з основних завдань УКА є створення сприятливих умов для вітчизняної індустрії у співпраці з органами державної влади та представниками міжнародних структур. Заснована 25 січня 2011 року. Виконавчий директор Асоціації - Вікторія Ярмощук.

Підсумкові матеріали:

Україна на "Берлінале": "Коли падають дерева" - у конкурсі; Український стенд, Бізнес-ланч - на кіноринку

Україна на цьогорічному Берлінському кінофестивалі, що проходитиме з 15 по 25 лютого, буде представлена фільмом "Коли падають дерева" Марисі Нікітюк, там же відбудеться його світова прем'єра, а також проведе низку заходів, спрямованих на просування нашої країни на міжнародній арені та налагодження співпраці з іноземними партнерами.

 Про це повідомив голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко на прес-конференції в Укрінформі.

"На 68-му Берлінському міжнародному кінофестивалі Україна буде представлена фільмом "Коли падають дерева" Марисі Нікітюк. Це її дебютний повнометражний ігровий фільм, підтриманий Держкіно. І ми вважаємо, що це надзвичайно важливий здобуток - світова прем'єра на такому престижному кінофестивалі в програмі Panorama Berlinale. Крім того, вже традиційно Україна буде представлена на Європейському кіноринку Берлінського кінофестивалю власним стендом. Стенд працюватиме за підтримки Держкіно, Асоціації кіноіндустрії України та Української кіноасоціації. Буде ціла низка івентів, зокрема за підтримки громадської організації "Фонд Ігоря Янковського" відбудеться бізнес-ланч в рамках Со-production Market", - розповів Пилип Іллєнко.

Серед інших традиційних івентів, за його словами, - представлення каталогу українських фільмів 2016-17 років та оновленого каталогу "Українська кіноіндустрія", низка заходів і зустрічей на самому Українському стенді, український прийом для представників міжнародної кіноспільноти.

"Україна буде гідно представлена цього року в Берліні - на одній з найголовніших подій у світовій кіноіндустрії. І вона тільки розпочинає участь у цілій низці міжнародних заходів цього року на інших великих кінофестивалях і кіноринках", - сказав Іллєнко.

Голова Асоціації кіноіндустрії України Володимир Яценко зазначив, що вже другий рік поспіль асоціації кіноіндустрії спільно з Держкіно є організаторами заходів на міжнародних кінофестивалях.

"Це досить плідний рік для України на "Берлінале", тому що, крім фільму в програмі Panorama, ще відібрано 4 учасники в програму Berlinale Talents. Також один з членів журі буде від України. Тобто ми представлені як серйозна кінематографічна країна. І без спільних зусиль це було би неможливо. Наша задача в рамках "Берлінале" - привернути найширшу увагу потенційних партнерів до нашої країни, щоб сюди приїжджали знімати, щоб іноземні групи залишали тут свої гроші, щоб ми могли виробляти фільми спільно з Європою", - підкреслив Яценко.

Як зазначив директор ГО "Фонд Ігоря Янковського" Тагір Імангулов, фонд 6-ий рік поспіль бере участь у найбільших подіях у світі кіно, докладаючи зусиль до просування вітчизняного кінематографа на найбільших фестивалях. Цього року, крім організації стенду, фонд бере участь в організації бізнес-ланчу на Со-production Market - окремої події в рамках Берлінського кінофестивалю, куди щороку відбирають близько 600 продюсерів, 35 проектів, які є найбільш перспективними.

"На жаль, цього року жоден український проект не пройшов відбір. Наше завдання - зробити так, щоб Україна була більш помітна на кінематографічній мапі світу. І ми хочемо організувати цей бізнес-ланч на 250 осіб, який дозволить це зробити, бо протягом заходу представники Держкіно і кілька наших продюсерів зможуть розповісти про свої проекти, про стан справ в нашому кінематографі. І сподіваємося, що наступного року тут буде більше українських продюсерів і більше українських проектів зможуть знайти своїх партнерів за кордоном", - сказав Імангулов.

Водночас він уточнив, що за даними Берлінського кінофестивалю лише на кіноринок зареєструвалися понад 60 українських продюсерів, а ще є фестивальні акредитації. Тому делегація українців буде досить потужна і Україна буде помітною на цьому фестивалі.

Щодо бюджету Іллєнко уточнив, що Держкіно профінансує участь України на "Берлінале" на суму близько 600 тис. грн., при цьому держава не братиме участь у фінансуванні заходів у вигляді ланчів і прийомів. Це все буде за рахунок кіноіндустрії.

"Плюс окремо невелику суму ми надамо на підтримку участі творчої групи фільму "Коли падають дерева", оскільки фестиваль оплачує участь однієї людини - режисера. Але у фільмі дуже цікавий каст, в тому числі діти, я переконаний, що треба дати їм можливість теж представити стрічку, тому що, очевидно, до них буде багато питань від журналістів", - сказав Іллєнко.

 Імангулов додав, що Бізнес-ланч буде коштувати фонду 380 тис. грн.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-