Життя після полону: досвід виживання та адаптації

Життя після полону: досвід виживання та адаптації

Укрінформ
1 лютого 11.00 - Життя після полону: досвід виживання та адаптації

Організатори: офіс Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції, які одержали поранення, контузію, каліцтво або інші захворювання під час участі в антитерористичній операції; Спілка ветеранів АТО; Державна служба в справах ветеранів.

Учасники: Вадим Свириденко - Уповноважений Президента з питань реабілітації учасників АТО; В'ячеслав Марченко - заступник голови Державної служби у справах ветеранів та учасників АТО; Олександр Буйволюк - представник ГО «Бучанська спілка ветеранів війни, УБД та членів їхніх сімей»; Павло Славінський - учасник АТО; Євген Дикий - учасник АТО; Юрій Стеценко - заступник голови ГО "Всеукраїнське об'єднання учасників бойових дій"; Дмитро Гамаш - представник ГО "Українська антикорупційна асоціація"; Дмитро Шатровський - представник ГО "Ветеранське братерство"; Богдан Кушнір - представник ГО "Ветеранське братерство"; Антон Головенко - представник ГО "Ірпінська спілка учасників АТО"; Олена Сек - військовий психолог; Ірина Лоюк - юрист.

Модератор: Наталія Зарецька - керівник Офісу Уповноваженого з питань реабілітації учасників АТО.

Коротко. Україна отримала унікальний досвід, провівши реінтеграцію та постізоляційні заходи 73 громадян, звільнених з тюрем та катівень на території ОРДЛО.

Світова практика роботи з людьми, які перебували в умовах примусової ізоляції, базується на фізіологічних та психологічних процесах з урахуванням специфіки політичних та соціальних умов. Україна не виняток. Проте вітчизняний досвід, якого до 2014 року практично не було, формувався спорадично в екстремальних умовах. Утім зрозуміло, що робота зі звільненими потребує системного і комплексного підходу. Становлення якого наразі і відбувається, загострюючи болючі та проблемні питання.

Йдеться, зокрема, про спроби стигматизації травматичного досвіду та інфантилізації звільнених через надання їм особливого статусу. Людині важливо повернути контроль над власним життям, відновити навички комунікації з суспільством, соціалізуватися. З подібними завданнями стикаються і учасники бойових дій, і люди, які мають травматичний досвід, не пов'язаний з бойовими діями.

Підсумкові матеріали:

На постізоляційну реабілітацію звільнених заручників кошти з держбюджету не залучали - офіс уповноваженого Президента з питань реабілітації учасників АТО

Постізоляційна реабілітація звільнених заручників реалізовувалась без залучення додаткових фінансів з державного бюджету України.

Про це заявила керівник офісу уповноваженого Президента з питань реабілітації учасників АТО Наталя Зарецька, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Часто питають журналісти - скільки ви використали коштів з державного бюджету? Інформую: ми не витратили на це жодної копійки, ми використали ресурси різних відомств. Ми зібрали міжвідомчу команду постізоляційного супроводу, ми навчили військових психологів і інших фахівців. Відомства відрядили цих людей у відрядження. І команда працювала без додаткового використання бюджетних коштів", - повідомила вона.

Зарецька також зазначила, що до команди було залучено 44 людини, включно з наставниками, які готували саму команду до роботи.

"Ми розуміємо, що маємо забезпечити в будь-який спосіб сприяння формуванню системи реабілітації як такої", - додала вона.

 У лікарнях досі лишаються 14 визволених з полону українців

У медзакладах завершують лікування 14 звільнених з полону українців.

Про це під час круглого столу "Життя після полону: досвід виживання та адаптації" в стінах Укрінформу заявила керівник офісу уповноваженого Президента з питань реабілітації учасників АТО Наталя Зарецька.

"Станом на сьогодні у шпиталі лишається дванадцять осіб, які завершують отримувати комплексну медичну і психологічну допомогу, в Феофанії на лікуванні залишаються дві особи", - повідомила Зарецька.

Також, за її словами, продовжується надаватись безкоштовна стоматологічна допомога за сприяння "Спілки стоматологів України".

Як повідомлялося, 27 грудня на Донбасі відбулося масштабне звільнення заручників - з окупованої території повернулися 73 українці. У числі українців, звільнених із полону бойовиків на Донбасі, - "кіборги" та інші українські бійці, громадські активісти та волонтери, а також учений-історик Ігор Козловський.

 Усі звільнені з полону військові отримали індивідуальні рекомендації для адаптації в суспільство - Держслужба у справах учасників АТО

Звільнені з полону військовослужбовці отримали індивідуальні "дорожні карти" - настанови з відновлення необхідних документів, з питань реабілітації, пошуку житла та роботи.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу заявив заступник голови Держслужби України у справах ветеранів війни та учасників АТО В'ячеслав Марченко.

"Ми поговорили з усіма звільненими з полону військовими, які проходили лікування у військовому центральному шпиталі. Кожен отримав анкету персональних проблем - хто втратив якісь документи, хто бажає пройти реабілітацію, кому потрібно вирішувати житлові умови. Для кожного розробили персональну дорожню карту, на всі запитання ми дали відповіді. Ті питання, які може закрити наша служба - ми вирішили", - повідомив Марченко.

В свою чергу, керівник офісу уповноваженого Президента з питань реабілітації учасників АТО Наталя Зарецька зазначила, що з усіма звільненими цивільними заручниками особисто тримає контакт.

"Запевняю вас, з кожним з цивільних я особисто поспілкувалась, з кожним особисто з'ясувала, які з задач на сьогодні для людини є пріоритетними. Базовий комплекс декомпресійних заходів, спрямованих на те, щоб відбулося базове психологічне розвантаження - ми провели з усіма", - заявила вона.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року з окупованої території Донбасу повернулися 73 українці.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-