Спільна прес-конференція Геннадія Зубка та Ґеорґа Мільбрадта щодо міжнародної підтримки реформи децентралізації в Україні

Спільна прес-конференція Геннадія Зубка та Ґеорґа Мільбрадта щодо міжнародної підтримки реформи децентралізації в Україні

Укрінформ
1 лютого 11.00 - Міжнародна підтримка реформи децентралізації в Україні

Коротко. Геннадій Зубко та Ґеорґ Мільбрадт представлять своє бачення досягнень та перспектив реформ децентралізації та регіональної політики в Україні, включаючи підтримку міжнародного співтовариства, яку вже надано та яка все ще потрібна. Вони також детально розкажуть про подальші законодавчі кроки, необхідні для прискорення та зміцнення поточних процесів, а також для досягнення більших успіхів реформи децентралізації.

Довідково. Доктор економічних наук Ґеорґ Мільбрадт, колишній прем'єр-міністр федеральної землі Саксонія, став Спеціальним посланником уряду Федеративної Республіки Німеччина в серпні 2017 року на запрошення Президента України Петра Порошенка, адресоване всім державам-членам «Великої сімки».

Підсумкові матеріали:

Україні важливо прийняти 17 “децентралізаційних” законів до літа - спецпосланник ФРН Мільбрадт

Україна вже продемонструвала успіх у впровадженні реформи децентралізації, однак для прискорення процесу слід ще прийняти пакет з 17 законів і варто зробити це до літа.

Про це заявив спеціальний посланник уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георг Мільбрадт під час прес-конференції в Укрінформі на тему: “Міжнародна підтримка реформи децентралізації в Україні”.

“Хочу привітати Україну з успіхом у справі децентралізації — дуже-дуже серйозний рух і в плані законотворчості, і на місцях. І це справді перетворення України, яке починається на місцях, адже ви надаєте людям можливості покращувати своє життя. Я вважаю, що після 2014 року це - найпопулярніша реформа, яка проводиться урядом України. Однак, ми ще зовсім не наприкінці шляху і мусимо просувати цей процес далі”, - заявив він.

Зокрема, Мільбрадт вказав на те, що в Україні є третина районів, де не було створено жодної об’єднаної територіальної громади.

“І я свою задачу бачу в тому, щоб визначити, які потрібні закони, щоб цей процес просувався далі. А потім ці закони підкріпити практичними діями. Так, я зустрівся з політичними силами України, представниками самих громад, українськими  експертами та міжнародними партнерами і результатом цього спілкування є цей список, який був погоджений з Мінрегіоном України”, - повідомив спецпосланник уряду ФРН.

За його словами, список із 17 законопроектів, з пріоритетністю по кожному закону, був розроблений у грудні 2017 року і залишається актуальним, оскільки жоден з цих законопроектів не прийнятий.

“Мова йде про три основні сфери. Перша - це закони, які відповідають за прискорення та спрощення процесу об’єднання. Наразі ще є адміністративні перепони, які потрібно долати. Друга група законів - це закони, які дають переваги ОТГ, щоб стимулювати громади до добровільного об’єднання. Третя частина - це наслідки, які витікають з нового побудування на місцях для державного розвитку”, - зазначив Мільбрадт.

Коментуючи третій блок законопроектів, він вказав на важливе питання щодо районів.

“В Україні є 490 районів, які дуже  малі і вже є такі випадки, де одна ОТГ займає точно таку територію, як район. І тут виникає достатньо дивна ситуація, коли є районна влада, є районна рада, і є нове самоврядування в самій ОТГ і загальна рада. Тому є необхідність на рівні районів вирішити це питання через об‘єднання самих районів чи іншим чином”, - заявив він. 

Наразі усі необхідні законопроекти вже подані до Верховної Ради, за винятком “Про засади адміністративно-територіального устрою”, який має ще бути розроблений Кабміном.

Щодо трійки пріоритетних законопроектів, то вона виглядає наступним чином: Проект Закону “Про службу в органах місцевого самоврядування” (реєстр. ?2489 від 30.03.2015), Про засади адміністративно-територіального устрою (потребує внесення до ВРУ), Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території об’єднаних територіальних громад (реєстр. ?7118 від 18.09.2017).

Мільбрадт вказав, зокрема, на важливості прийняття закону щодо управління земельними ресурсами в межах ОТГ. При цьому він наголосив на підтримці поданого Мінрегіоном законопроекту ?7118, а не альтернативного від групи депутатів ?7118-1. “7118 — дуже важливий законопроект. Є ще законопроект 7118-1 - цей законопроект ми не підтримуємо тому, що він якраз робить навпаки”, - заявив він.

Спеціальний посланник уряду ФРН з питань реформ у галузях урядування та децентралізації висловив сподівання, що Верховна Рада прискорить прийняття цих законів, адже “вікно можливостей” закривається вже влітку. “У  нас є вікно можливостей до літа, максимум, щоб це зробити, бо потім відбуватимуться передвиборчі кампанії, президентські та парламентські вибори, а в 2020 році — місцеві вибори. Тобто, якщо все не зробити зараз, то воно буде перенесено на 2021-2022 роки. Я не думаю, що в  Україні є стільки часу, щоб відкладати на потім такі важливі реформи”, - наголосив він.

Зі свого боку віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко вказав  на важливість визначення у Парламенті окремого дня для розгляду  пакету “децентралізаційних” законів.  “На наступному тижні починає роботу восьма сесія восьмого скликання.  Ми будемо зустрічатися з депутатами в середу. 13 лютого ми проведемо Координаційну раду донорів і хочемо, щоб був визначений день в Раді, коли буде поставлено на порядок денний розгляд списку цих законопроектів”, - сказав він.

На будівництво 4 КПВВ із резервного фонду виділять 100 млн грн - Зубко

В Кабінеті міністрів готується рішення щодо виділення з резервного фонду 100 млн грн на будівництво та впорядкування 4 контрольних пунктів в'їзду-виїзду на лінії зіткнення в зоні АТО.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Зараз ми готуємо рішення від уряду для того, щоб з резервного фонду виділити кошти на будівництво. Будівництво 4 КПВВ потребує близько 100 млн грн, на впорядкування”, - сказав він.

За словами віце-прем'єра, також питання стоїть щодо впорядкування асфальтного покриття на КПВВ. “Проекти на сьогодні вже розроблені. Ми очікуємо впровадження покращення сервісу на КПВВ”, - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 16 грудня 2017 року Зубко заявляв, що наразі опрацьовуються питання виділення коштів на будівництво чотирьох КПВВ: “Новотроїцьке”, “Майорське”, “Мар'їнка”, “Гнутове”.

Донецькоблгаз саботує введення в експлуатацію газопроводу до Авдіївки  - Зубко

ПАТ “Донецькоблгаз” саботує введення в експлуатацію підвідного газопроводу високого тиску від смт Очеретине до м. Авдіївка, побудованого в обхід тимчасово окупованої території Донеччини.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Що стосується газу до Авдіївки - роботи всі закінчені. Випробуваннями перевірена труба, яка подає газ. Усі дозвільні документи отримано. Але сьогодні є саботаж від “Донецькоблгазу” на прийняття цього газопроводу в експлуатацію”, - сказав Зубко, відповідаючи на питання журналістів.

За його словами, наразі є звернення до Кабінету міністрів - що саме потрібно зробити, щоб вплинути на “Донецькоблгаз”, який не приймає частину свого газопроводу, яку він же фактично й будував, і таким чином подати газ.

Віце-прем'єр висловив сподівання, що протягом одного-двох тижнів питання буде вирішено.

Як повідомляв Укрінформ, будівництво газогону  до міста Авдіївка, в обхід окупованої території, ухвалили 7 червня 2017 року. Рішення було прийнято у зв’язку з тим, що бойовики вкотре пошкодили старий газогін і залишили Авдіївку та селища Ясинуватського району без газу.

17 січня успішно проведено випробування підвідного газопроводу високого тиску від  смт Очеретине до м. Авдіївка на міцність – декілька годин труба тримала випробувальний тиск стисненим повітрям 0,75 МПа. Далі розпочалися завершальні роботи з прокладання кабелю та сигнальної стрічки над газопроводом, після відповідних присипань траншеї.

Станом на 22 січня кабель був прокладений по всій трубі (14124 м), сигнальної стрічки прокладено близько 12 км.

Зубко заявляє, що Київська і Закарпатська області мають посилити роботу у сфері децентралізації

Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко заявив, що хотів би від Київської та Закарпатської областей посилення роботи у сфері децентралізації.

Про це він сказав під час спільної зі спеціальним посланником уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георгом Мільбрадтом прес-конференції в Укрінформі на тему: "Міжнародна підтримка реформи децентралізації в Україні".

"В нас сьогодні п'ять областей, які є найкращими - Дніпропетровська, Житомирська, Тернопільська, Полтавська... Але є й ті області, які я хотів би, щоб більше підсилили свою роботу - Київська, Закарпатська, де є потужний запит на об'єднання, але руху в цьому напрямку не відбувається", - сказав Зубко.

Зубко закликає Раду ухвалити 17 законопроектів, які посилять децентралізацію в Україні

Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко закликав Верховну Раду хвалити 17 законопроектів, які посилять децентралізацію в Україні.

Про це він сказав на спільній зі спеціальним посланником уряду ФРН з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георгом Мільбрадтом прес-конференції в Укрінформі.

"Це саме той час, коли ми повинні приймати рішення, і звертаюся до Верховної Ради для того, щоб прийняти 17 законопроектів. Це законопроекти, які були опрацьовані з місцевими громадами, з народними депутатами, з громадянським суспільством, з експертами. Законопроекти визначають чіткі напрямки, які ми повинні вирішити. Саме зараз вони важливі..., це дасть можливість посилити процес децентралізації у цьому році", - сказав Зубко.

Він уточнив, що у законопроектах, зокрема, йдеться про добровільне об'єднання громад, залучення добровільного приєднання до міст обласного значення, додаткову передачу повноважень щодо земельних ресурсів, підсилення надання адмінпослуг на місцях та інші питання.

Відео з прес-конференції:

Німецькою мовою трансляцію дивитись тут

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-