Нагородження сучасних Героїв слова. Кого із журналістів та публіцистів відзначено журі Премії ім. А.Д. Сахарова?

Нагородження сучасних Героїв слова. Кого із журналістів та публіцистів відзначено журі Премії ім. А.Д. Сахарова?

Укрінформ
31 січня 14.00 - Нагородження низки незалежних ЗМІ, активістів та авторів орденом "За мужність" - відзнакою для сучасних публіцистів, котрі стоять на стороні правди

Організатор: Петро Вінс - засновник Премії імені А.Д. Сахарова "За журналістику як вчинок".

Учасники: Петро Вінс - підприємець і правозахисник, член Гельсінської групи, засновник Премії імені А.Д. Сахарова "За журналістику як вчинок".

Коротко. Премія імені А.Д. Сахарова "За журналістику як вчинок" заснована в 2001 році підприємцем і правозахисником Гельсінської групи Петром Вінсом як вдячність А.Д. Сахарову за підтримку в часи переслідування радянським режимом сім'ї Петра. Минулого, 2017  року, з ініціативи організаторів для справжніх борців за правду було створено орден «За мужність».

До складу журі Премії імені А.Д. Сахарова "За журналістику як вчинок" на сьогодні входять В. Войнович, Л. Шевцова, С. Алексеєвич, Ю.Фельштинський, В. Челишев, В. Борщев. Голова - Гаррі Каспаров.

Ордена удостоєні: журналіст Укрінформу Роман Сущенко, ув'язнений  у російській буцигарні; український режисер Олег Сенцов - політв'язень; кримський журналіст Микола Семена; вбитий у 2000 році  засновник "Української правди" Георгій Гонгадзе;  вбитий у 2001 році директор ТРК "ТОР" Ігор Александров; викрадений у Донецьку український публіцист Станіслав Асєєв та інші.

Довідково. Серед нагороджених українських ЗМІ - редакція "Крим Реалії", інтернет-газета "Українська правда", київська газета «День» тощо.

У Росії одним із перших орденом «За мужність» було нагороджено автора "Нової газети" Алі Феруза. Члени журі відзначили і публіциста Бориса Стомахіна, який отримав за свої погляди загалом 14,5 років в'язниці. Посмертно нагороджені Ганна Політковська, Борис Нємцов, Юрій Щекочихін та інші гідні герої.

Підсумкові матеріали:

Засновник журналістської премії ім. Сахарова закликав до солідарності

В Укрінформі у середу відбулася офіційна церемонія нагородження ряду незалежних ЗМІ, активістів та авторів відзнакою орденом "За мужність" імені Андрія Сахарова, який вручається публіцистам, що стоять на боці правди.

Відзнаки вручив особисто засновник Премії імені А.Д.Сахарова "За журналістику як вчинок" - підприємець і правозахисник, член Гельсінської групи Петро Вінс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми тут зібралися, щоб нагородити героїв слова, людей, які загинули за це слово, які знаходяться в ув’язненні, і ті видання, які також вірно служать цій справі", - заявив Вінс.

Він нагадав, що з 1992 по 2018 роки в світі загинули 1277 журналістів, у країнах колишнього СРСР з 1991 року загинули через свою діяльність понад 520 працівників ЗМІ. При цьому, у 2017 році було заарештовано найбільше журналістів (262 особи), а 2016-ий став "рекордним" за кількістю вбитих працівників ЗМІ.

"Служіння журналістиці є важким і в тоталітарних країнах, таких як Росія, Китай, Північна Корея, і в демократичних", - наголосив правозахисник.

Вінс підкреслив, що в цих умовах дуже важливою є журналістська солідарність та підтримка, передусім тих, хто перебуває в ув’язненні чи зазнає утисків і переслідувань.

Зокрема, ордена "За мужність" були удостоєні незаконно утримуваний у РФ журналіст Укрінформу Роман Сущенко, політв'язень, український режисер Олег Сенцов, кримський журналіст Микола Семена, убитий у 2000 році засновник "Української правди" Георгій Гонгадзе, вбитий у 2001 році директор ТРК "ТОР" Ігор Александров, викрадений у Донецьку український публіцист Станіслав Асєєв та інші. Відзнаки отримали їхні рідні та близькі.

Крім того, орден вручено колишньому російському політв’язню Андрію Бубєєву, який став емігрантом та отримав українське громадянство.

Серед нагороджених українських ЗМІ - редакція "Крим. Реалії", інтернет-газета "Українська правда", газета "День".

За словами Петра Вінса, загалом орденом нагороджено 30 журналістів посмертно. Крім того, нагороди удостоєні ще близько 50 борців за правду, які перебувають в ув’язненні чи зазнають переслідувань.

Премія імені А.Д. Сахарова "За журналістику як вчинок" заснована у 2001 році підприємцем і правозахисником Гельсінської групи Петром Вінсом як вдячність академіку Сахарову за підтримку в часи переслідування радянським режимом сім'ї Петра.

У 2017 році з ініціативи організаторів для справжніх борців за правду був заснований орден "За мужність".

У Росії одним із перших орденом "За мужність" було нагороджено автора "Нової газети" Алі Феруза. Члени журі відзначили і публіциста Бориса Стомахіна, який отримав за свої погляди загалом 14,5 років в'язниці. Посмертно нагороджені Ганна Політковська, Борис Нємцов, Юрій Щекочихін та інші.

Дочці та дружині Романа Сущенка вручили орден журналіста "За мужність" премії Сахарова

Анжеліці та Юлії Сущенко, дружині та доньці українського журналіста Романа Сущенка, вручили у середу нагороду Премії імені Андрія Сахарова - журналістський орден "За мужність", яким було нагороджено незаконно заарештованого в Москві власкора Укрінформу.

Під час прес-конференції в Укрінформі, присвяченої нагородженню низки незалежних ЗМІ, активістів та авторів орденом "За мужність" - відзнакою для сучасних публіцистів, які стоять на стороні правди.

 «Батько дуже вдячний за вручення премії, і це було дуже неочікувано. Він намагається триматися, і я пишаюся, що я донька такого батька і що він хороший приклад професіоналізму, батька, друга, чоловіка», - подякувала на церемонії вручення нагороди донька журналіста Юлія Сущенко.

Вона також подякувала за підтримку батька в інформаційній сфері.

Премія імені А.Д. Сахарова "За журналістику як вчинок" заснована в 2001 році підприємцем і правозахисником Гельсінської групи Петром Вінсом як вдячність А.Д. Сахарову за підтримку в часи переслідування радянським режимом сім'ї Петра. Минулого, 2017, року з ініціативи організаторів для справжніх борців за правду було створено орден "За мужність". До складу журі Премії імені Сахарова "За журналістику як вчинок" на сьогодні входять, зокрема, Володимир Войнович, Лілія Шевцова, Світлана Алексеєвич, Юрій Фельштинський, Віталій Челишев, Валерій Борщев. Голова - Гаррі Каспаров.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-