Лікування туберкульозу. Переваги і перспективи пацієнтоорієнтованої моделі

Лікування туберкульозу. Переваги і перспективи пацієнтоорієнтованої моделі

Укрінформ
29 січня 10.00 - Лікування туберкульозу на основі пацієнтоорієнтованої моделі: переваги і перспективи

Організатори:  БО «Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу»; Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»; Всеукраїнська коаліція «Зупинимо  туберкульоз разом».

Учасники: Віталій Руденко - співголова Всеукраїнської Коаліції «Зупинимо  туберкульоз разом», голова Правління БО «Українці проти туберкульозу»; Наталія Кожан - кандидат медичних наук, заслужений лікар України; Віктор Пилипенко - голова Правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ», кандидат історичних наук; Олена Федоровська - член Правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»; Олена Ганіченко - член Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»; Юлія Чорна - Альянс громадського здоров'я; Сергій Дригус - член Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ».

Коротко. Під час заходу йтиметься про те, як пацієнтоорієнтовані  моделі лікування туберкульозу можуть покращити сумну статистику захворюваності та смертності і чи справді не всі хворі на туберкульоз становлять небезпеку для оточуючих? Наскільки державні та місцеві органи влади готові до рішучих кроків для подолання багаторічної епідемії в країні і про долю Національної програми протидії туберкульозу в Україні. Учасники прес-конференції розкажуть, чи готові громадяни прийняти нові моделі лікування,  в яких буде враховано досвід людей, які подолали хворобу, і що робить громадянське суспільство для забезпечення переходу до пацієнтоорієнтованих моделей протитуберкульозної допомоги?

Довідково. Захід організовано БО «Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» в рамках участі в регіональному проекті «Зміцнення систем охорони здоров'я для ефективного контролю за ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи і Центральної Азії» (проект TB-REP), що спрямований на реформування системи протитуберкульозної допомоги як частини загальних реформ охорони здоров'я та надає технічну підтримку протитуберкульозним проектам організацій громадянського суспільства. Реалізується проект за фінансової підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією і охоплює 11 країн Східної Європи і Центральної Азії (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Узбекистан, Україна, Таджикистан, Туркменістан).

Питання до обговорення:

 Терміновість отримання Україною новітніх протитуберкульозних ліків бедаквіліну і деламаніду для коротких курсів лікування.

 Медичний експерт: як вибрати хворим на туберкульоз та їх сім'ям оптимальний спосіб лікування.

 Потреби пацієнта - одна з найважливіших складових реформування охорони здоров'я.

 Реальний досвід пацієнтів у подоланні хвороби.

 Захист прав постраждалих від туберкульозу.

Підсумкові матеріали:

Активісти заявляють, що Україна потребує новітніх препаратів для лікування туберкульозу

Громадські організації, які опікуються питанням протидії туберкульозу, звернуться до керівництва Міністерства охорони здоров'я стосовно забезпечення лікування хворих на туберкульоз новітніми препаратами, які дозволяють реалізовувати коротку схем лікування захворювання.

Про це на прес-конференції в Укрінформі, у понеділок, 29 січня, сказав лікар, член Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» Сергій Дригус.

"Хочу наголосити, що в Україні  відсутні сьогодні сучасні протитуберкульозні лікі, такі як бедаквілін та деламанід. Без них гинуть сотні та тисячі наших громадян. Всеукраїнська асоціація "Сильніші за ТБ"  направила звернення на ім'я  в.о. міністра охорони здоровя Уляни Супрун, з питанням щодо відсутності сучасних протитуберкульозних ліків в Україні - бедаквіліну та деламаніду. Представники наших протитуберкульозних організацій чекають на зустріч з пані міністром Уляною Супрун та обговорення з керівництвом міністерства цих та інших важливих питань протидії туберкульозу. Ми вважаємо, що постачання нових протитуберкульозних препаратів в Україну та запровадження коротких схем лікування дозволить зберегти тисячі життів хворих на туберкульоз українців", - сказав Дригус.

Представники громадських організацій зазначили, що на даний час в Україні існує багато проблем в організації лікування пацієнтів з туберкульозом. Це перехресне зараження людей, що перебувають на лікуванні в тубдиспансерах, довготривалий та важкий курс лікування препаратами, які мають багато побічних ефектів. Через це багато пацієнтів переривають курс лікування, що призводить до формування у хворих мультирезистентних форм туберкульозу, на які не діють ліки.

Також у суспільстві існує стигматизація хворих на туберкульоз, і відповідно постає питання про проведення відповідної роботи з лікарями стосовно ставлення до пацієнта. Крім того, самі хворі та їхні родини часто потребують як психологічної, так і матеріальної допомоги через тривалість і коштовність лікування.

Водночас торік Україна отримала 200 курсів короткої схеми лікування туберкульозу, які були передані Інституту фтизіатрії та пульмонології НАМН України. Втім, за словами активістів, цього замало для забезпечення потреб українців з туберкульозом.

У прес-конференції взяли участь представники БО "Фундація "Громадський рух "Українці проти туберкульозу"; Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»; Всеукраїнської коаліції «Зупинимо  туберкульоз разом».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-