Висвітлення тем АТО та окупації Криму. Моніторинг ефіру розважально-інформаційних телеканалів

Висвітлення тем АТО та окупації Криму. Моніторинг ефіру розважально-інформаційних телеканалів

Укрінформ
23 січня 13.00 - Моніторинг ефіру розважально-інформаційних телеканалів щодо висвітлення тем АТО та окупації Криму

Організатор: Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Учасники: Юрій Артеменко - Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Сергій Костинський - член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати моніторингу тижневих ефірів шести загальнонаціональних розважально-інформаційних телеканалів, а саме "1+1", ICTV, UA:Перший, "Інтер",  "НТН", "Україна".

Підсумкові матеріали:

Телеканали приділяють недостатньо уваги висвітленню ситуації в Криму та на Донбасі -Нацрада

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за результатами моніторингу ефіру шести розважально-інформаційних телеканалів дійшла висновку, що висвітленню тем АТО та окупації Криму приділяється недостатньо уваги.

Про це сказав голова Націради Юрій Артеменко на прес-конференції в Укрінформі.

«Інформаційні та великі інформаційно-розважальні канали мало уваги приділяють подіям на сході та півдні України. Якщо усвідомити, що війна триває, окуповані території залишаються окупованими і майже кожного дня ми маємо втрати серед військових, в той час як ФСБ не припиняє репресії щодо українців та кримських татар у Криму», - сказав Артеменко.

За його словами, Нацрада на прохання Міністерства інформаційної політики провела цей моніторинг ефірів телеканалів "1+1", ICTV, UA:Перший, "Інтер", "НТН", "Україна". Кожен з них моніторили протягом тижня, тобто 168 годин. «Жоден з телеканалів не дав понад 10% інформації про ці події у своєму ефірі», - констатував Артеменко.

Як зазначив член Нацради Сергій Костинський, дослідження засвідчило, що розважально-інформаційні телеканали виділяють для висвітлення ситуації у Донецькій та Луганській областях 2,2% ефіру, інформаційні - 8,4%. Темі Криму відведено ще менше - 0,1% ефіру розважально-інформаційних телеканалів і 2,2% - інформаційних.

Загальний обсяг контенту щодо теми ситуації на Сході України в ефірі розважально-інформаційних телеканалів становив 22 години з 1008 годин загального ефіру телеканалів. У середньому 2,2% тижневого ефіру каналу були присвячені ситуації в зоні АТО.

«Більш активно висвітлювали ситуацію на сході телеканали ICTV та "1+1" (по 4%), "Україна" "Інтер", UA:Перший та "НТН" присвятили менш як 2%», - сказав Костинський.

Водночас він зауважив, що в мережі НСТУ представлений регіональний телеканал "UA:Донбас", а в холдингу "Медіа Група Україна" є регіональний телеканал «Донбас».

Член Нацради також зазначив, що близько 19% загального обсягу (4 години 12 хвилин 42 секунди) становила статистична інформація про події в зоні АТО. «Алгоритм подачі інформації такий: це статистика щодо кількості обстрілів та втрат, короткий репортаж з місця події, коротке інтерв’ю з військовими чи місцевими мешканцями», - сказав він.

Костинський звернув увагу й на те, що загальний обсяг контенту на тему окупації Криму в ефірі 6-ти каналів становив 51 хвилину. Частка тижневого ефіру розважально-інформаційних телеканалів, присвячена цій темі, становила 0,1%. Зокрема, із 6 каналів тему Криму порушили ICTV ,"1+1", "Інтер", "Україна". В ефірі UA:Перший та "НТН" про півострів взагалі не згадували.

Найбільшу увагу у цьому контексті канали приділили питанням переслідування громадян України в Криму та висвітленню життя на окупованому півострові (разом 88% загального обсягу контенту за тематикою "окупація Криму").

«Ми бачимо, що є дефіцит у висвітленні тієї ситуації, яка є на Сході та Півдні України. Війна не закінчилася, ми зазнаємо втрат, а нам ще повертати свої території, але, на жаль, на нашу думку, те, як висвітлюються ці питання - ця позиція не є релевантною до реальних подій у Україні. На наше переконання, інформації має бути більше і не тільки складатися з новин та статистики, а варто детальніше та глибше висвітлювати те, що відбувається із громадянами України підконтрольних територіях, з переселенцями, на непідконтрольних територіях — це важливо, бо тоді суспільство матиме максимальний доступ до інформації, знатиме, що відбуваєте на Півдні та Сході», - наголосив член Нацради.

Костинський також зазначив, що Нацрада має намір продовжувати практику проведення моніторингу і вже через декілька місяців має намір провести ще одне таке дослідження.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-