До 100-річчя проголошення незалежності УНР. Презентація  веб-сторінки та інтерактивної карти Української революції 1917-1921 рр.

До 100-річчя проголошення незалежності УНР. Презентація веб-сторінки та інтерактивної карти Української революції 1917-1921 рр.

Укрінформ
22 січня 15.00 - Презентація веб-сторінки з матеріалами подій Української революції 1917-1921 років та унікального проекту - інтерактивної карти «Місця пам'яті Української революції 1917-1921 років»

Організатор:  Український інститут національної пам'яті.

Учасники: Володимир В'ятрович - голова Українського інституту національної пам'яті; Максим Майоров - історик, співробітник Українського інституту національної пам'яті. 

Коротко. На веб-сторінці зібрані основні відомості про етапи Революції, видатних діячів, тогочасні фото, документи. А також  проекти Українського інституту національної пам'яті (соціальна реклама, виставки, поштівки, інфографіка, настільна гра, інформаційні матеріали, брошура) та спецпроекти медійних партнерів інституту.

Під час заходу буде презентована пілотна версія проекту інтерактивної карти "Місця пам'яті Української революції 1917-1921 років", яка містить дані, що стосуються місць Української революції у столиці України - Києві. На карті нанесено близько 400 локацій - споруди, в яких розташовувалися органи влади, будинки, в яких народилися, проживали чи діяли провідники Української революції, місця боїв, зборів, демонстрацій, інших важливих подій Української революції.

Підсумкові матеріали:

УІНП створив сайт з матеріалами подій Української революції 1917-21 років та інтерактивну карту про місця пам'яті - В'ятрович

Український інститут національної пам'яті створив веб-сторінку з матеріалами подій Української революції 1917-21 років та інтерактивну карту "Місця пам'яті Української революції 1917-21 років". 

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на прес-конференції в Укрінформі.

"Наш сайт називається "100 років боротьби. Українська революція". Завдання цього сайту - представити всі наші напрацювання в цій темі і зробити його зручним ресурсом для тих, хто цікавиться Українською революцією, в першу чергу для вчителів і викладачів. На сайті зібрано частину візуального матеріалу, відеоконтенту, документів, завдання яких - максимально показати історію і головні етапи Української революції 1917-21 років. Вся революція поділена на 4 найважливіших етапи - це доба Української Центральної Ради, Гетьманату Павла Скоропадського, Директорії УНР і Західноукраїнської Народної Республіки", - сказав В'ятрович.

Він зазначив, що всі матеріали сайту (сайт unr.memory.gov.ua) можна завантажувати на власний комп'ютер для використання безплатно. Сайт буде постійно поповнюватися матеріалами УІНП та його партнерів.

 Також В'ятрович презентував пілотну версію проекту інтерактивної карти "Місця пам'яті Української революції 1917-1921 років", яка містить дані, що стосуються місць Української революції у столиці України - Києві.

За його словами, одне з ключових завдань віртуальної карти - з віртуального простору ці місця пам'яті перенести у реальний, щоб в майбутньому постали пам'ятники, музеї, меморіальні таблиці.

"Наразі на цій карті маємо близько 400 місць пам'яті - це споруди, в яких розташовувалися органи влади, будинки, в яких народилися, жили чи діяли провідники Української революції, місця боїв, зборів, демонстрацій, інших важливих подій Української революції", - підкреслив історик, співробітник Українського інституту національної пам'яті Максим Майоров.

Він додав, що карта буде доповнюватися з відкриттям нових місць, що деякі об'єкти вже виходять за межі Києва. А далі проект буде реалізовуватися у всеукраїнському масштабі.

"Будуть збиратися дані не тільки по Києву, а й по всій Україні включно з Кримом і Донбасом. Для цього були створені обласні науково-редакційні групи при обладміністраціях, які включають краєзнавців, істориків, педагогів, пошуковців. Ними цього року буде організована робота зі збору і систематизації даних і передачі цих даних УІНП для того, щоб така сама карта була і по всій Україні", - повідомив Майоров.

Як зазначалося, поміж інших проектів, які підготував Український інститут національної пам'яті, - відома виставка "100 років боротьби - Українська революція. 1917-21". Виставка розміщена на Хрещатику у Києві.

"Цю експозицію розмножено в 25-ти примірниках і розіслано по всіх облдержадміністраціях. І саме 22 січня вона відкривається в усіх обласних центрах України", - поінформував В'ятрович.

Він нагадав, зокрема, що ще одним цікавим проектом стала настільна гра "100 років боротьби. Українська революція", яка безкоштовно поширена по школах всієї України, в тому числі на сході і півдні України. Цю гру, за його словами, буде додруковано. Зважаючи на попит, її наклад буде суттєво збільшений.

Українську незалежність було проголошено 22 січня 1918 року, і Росія має про це пам'ятати - В'ятрович

Україна 22 січня відзначає 100 років проголошення Української Народної Республіки. Саме тоді було проголошено незалежність Української держави.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час прес-конференції в Укрінформі.

"Всі знають, що Україна сьогодні відзначає День Соборності. Значно менше знають, що сьогодні у нас - День незалежності. Адже саме 22 січня 1918 року вперше у ХХ столітті Україна проголосила свою незалежність - Четвертим Універсалом Української Центральної Ради. Важливо на цьому акцентувати, тому що Україна була одна із перших, яка на руїнах імперій - Російської, Австро-Угорської - почала будувати незалежну державу. Перед Україною незалежність проголосила тільки Фінляндія і слідом за Україною - Польща, Чехія, країни Балтії і Кавказу. Нам важливо говорити про День незалежності 1991 року як про відновлення незалежності, яка вперше була проголошена в 2018 році", - підкреслив В'ятрович.

Він зазначив: те, що люди так мало знають про проголошення незалежності 100 років тому, є причиною того, що рівень поширення інформації взагалі про події Української революції в українському суспільстві ще досі залишається незначним.

"Коли говорять про революцію 1917 року, значно більше людей згадають радянські міфи про Велику жовтневу революцію, замість того, щоб згадати про Українську національну революцію 1917-21 років. Для того, щоб змінити ситуацію, донести інформацію про те, що важливого відбувалося в Україні впродовж цих 4-ох років і чому важливо говорити про ці події, УІНП започаткував протягом 2017 року спеціальну інформаційну кампанію, завдання якої - говорити про Українську революцію 1917-21 років", - сказав В'ятрович.  

Голова УІНП висловив переконання, що варто докладати ще більше зусиль, ще масштабніше проводити відзначення подій, пов'язаних з Українською революцією.

"Це потрібно як представникам державних інституцій, так і українському народу, тому що ми нагадуємо собі і світові про те, що Україна - це не випадкова держава, яка з'явилася на руїнах СРСР, а це держава, яка є спадкоємцем інших державних формувань, зокрема УНР, які існували перед тим. Нам надзвичайно важливо це пам'ятати, тому що таким чином ми руйнуємо один з міфів російської пропаганди про випадковість сучасної Української держави", - наголосив В'ятрович.

За його словами, так само важливо пам'ятати про події Української революції для того, щоб розуміти, що ми здатні творити свою державу і попри те, що Українська держава не вистояла у 1921 році.

"Тоді це сталося не тому, що ми були слабшими, гіршими за народи, які втримали свою незалежність, а тому, що саме українцям довелося зіткнутися з набагато більшим масштабом агресії з усіх боків і в цій боротьбі за незалежність в 1917-21 роках українців загинуло набагато більше, ніж у будь-якій іншій державі, що втримала свою незалежність, а може навіть більше, ніж у всіх, разом узятих", - сказав В'ятрович.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-