Доступ до публічної інформації. Створено два спеціалізовані онлайн курси для громадських активістів та розпорядників публічної інформації

Доступ до публічної інформації. Створено два спеціалізовані онлайн курси для громадських активістів та розпорядників публічної інформації

Укрінформ
1 грудня, 11.00 -  Прес-конференція, присвячена старту нових навчальних онлайн курсів на веб-платформі Prometheus: Доступ до публічної інформації для громадських активістів та Доступ до публічної інформації для розпорядників. 

Організатор: Офіс Ради Європи в Україні. 

Учасники: Ірина Кушнір - представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України; Олена Литвиненко - заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні; Тетяна Олексіюк - заступниця директора ГО "Центр демократії та верховенства права"; Вікторія Примаченко - директорка платформи масових відкритих онлайн-курсів Prometheus.

Коротко. З 2011 року парламент прийняв низку законів, які надають можливість кожному зрозуміти, що відбувається за дверима державних органів та інших суб'єктів, чия діяльність може мати вирішальне значення для пересічного громадянина України.  Саме з огляду на зростання інтересу до цієї сфери на початку 2017 року було створено базовий освітній онлайн відеокурс "Доступ до публічної інформації: від А до Я", розрахований на широке коло громадян, які не володіють спеціальними знаннями у галузі доступу до публічної інформації, але бажають їх отримати. Курс виявився надзвичайно корисним для громадських активістів, журналістів, державних службовців та студентів-правників, мав широку аудиторію та чималий успіх з моменту його впровадження у березні 2017 року на веб-платформі Prometheus. Більше того, було отримано низку коментарів від слухачів курсу із проханнями глибше охопити окремі теми як для запитувачів публічної інформації, так і для її розпорядників.

Зважаючи на це, для покращення стану імплементації Закону України "Про доступ до публічної інформації", а також систематизації і поглиблення знань та практичних навичок працівників спеціальних підрозділів з доступу до публічної інформації, з одного боку, а також  систематизації та поглиблення знань та практичних навичок громадських активістів щодо реалізації та захисту їх права на доступ до публічної інформації, з іншого боку, восени 2017 року  було створено два додаткові спеціалізовані курси.

Довідково. Згадані вище курси створено у співпраці з Уповноваженим ВРУ з прав людини та експертами ГО "Центр демократії та верховенства права" за підтримки проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні".

Проект має на меті зміцнити роль медіа та Суспільного мовлення як інструментів для досягнення консенсусу в суспільстві і впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. 

Інформація щодо медійних проектів Офісу Ради Європи в Україні  

Дізнатися більше  можна на сайті Офісу Ради Європи в Україні.

Підсумкові матеріали:

В Україні стартували онлайн-курси для громадських активістів і розпорядників публічної інформації

Нові навчальні онлайн-курси "Доступ до публічної інформації для громадських активістів" та "Доступ до публічної інформації для розпорядників" стартували 1 грудня на веб-платформі Prometheus.

Про це повідомила директор платформи масових відкритих онлайн-курсів Prometheus Вікторія Примаченко у п’ятницю під час прес-конференції в Укрінформі.

«1 грудня на платформі Prometheus стартують два нових онлайн-курси. Насправді ми маємо справу з унікальним освітнім проектом, оскільки на сьогодні в світі не так багато курсів, які б об'єднували в собі кілька фаз, що розвиваються. Цей проект розпочинався з загальнотеоретичного курсу "Доступ до публічної інформації: від А до Я". Його переглянули близько 5 тисяч осіб. Це був теоретичний курс - великий, фахово підготовлений, який охоплював усі питання. Розвиваючи тему масових онлайн-курсів, було запропоновано два спеціалізованих вузькопрактичних курсів - у цьому велика цінність. Завдяки їм багато тисяч людей отримають дієвий інструмент у своїй роботі щодо доступну до публічної інформації. Крім того, слухачам онлайн-курсів надають багато конспектів, практичних кейсів, а тому люди з різних міст можуть відразу отримати онлайн-консультацію», - сказала Примаченко.

У свою чергу заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко уточнила, що онлайн-курс для громадських активістів буде спрямований на застосування інструментів доступу до публічної інформації, а курс для розпорядників нею стосуватиметься організації роботи спеціальних підрозділів в органах державної влади.

«Імплементація законів, питання доступу до публічної інформації - ситуація в цьому секторі буде успішною тільки завдяки співпраці органів виконавчої влади, ключових інституцій, задіяних у цьому секторі, та профільних громадських організацій. Рада Європи та міжнародні організації будуть підтримувати Україну на шляху до поліпшення ситуації», - запевнила Литвиненко.

Представник Уповноваженого Верховної ради України з прав людини з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному суді України Ірина Кушнір зазначила, що сфера доступу до публічної інформації засвідчує, наскільки держава і суспільство готові сприймати міжнародні стандарти в сфері дотримання прав людини.

«Те, як виконується закон «Про доступ до публічної інформації», є лакмусовим папірцем, який оцінює готовність державних органів не тільки до виконання інструкцій, але й до застосування принципів. Доступ до публічної інформації є фундаментальним правом, без дотримання якого ми не можемо говорити про стабільну побудову демократії», - сказала Кушнір.

Відповідні онлайн-курси створено у співпраці з Уповноваженим ВР з прав людини та експертами ГО "Центр демократії та верховенства права" за підтримки проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні".

У Раді Європи сподіваються, що Україна найближчим часом підпише Конвенцію про доступ до офіційних документів

У Раді Європи розраховують, що міністр юстиції України найближчим часом підпише Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів.

Про це заявила заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко 1 грудня під час прес-конференції в Укрінформі.

«Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів ще не набула чинності, оскільки тільки дев'ять країн-членів Ради Європи ратифікували її. Потрібно десять таких країн. Цього року Президент України уповноважив міністра юстиції підписати цю конвенцію. У Раді Європи ми сподіваємось, що це станеться дуже швидко, найближчим часом», - сказала Литвиненко.

Як повідомлялося, наприкінці квітня 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав указ №92/2017, яким уповноважив міністра юстиції Павла Петренка підписати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів, прийняту 18 червня 2009 року у місті Тромсе. Крім того, у жовтні Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням приєднатися до Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-