Чотири кроки до власної оселі. Як громадянину взяти участь у програмі

Чотири кроки до власної оселі. Як громадянину взяти участь у програмі "Доступне житло"

Укрінформ
27 листопада, 12.00 - Відновлення роботи програми із забезпечення громадян доступним житлом шляхом надання державної підтримки

Організатор: Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву.

Спікер: Сергій Комнатний - Голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Підсумкові матеріали:

Держмолодьжитло поновлює роботу програми з будівництва доступного житла з 28 листопада

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву поновлює роботу програми із забезпечення громадян доступним житлом шляхом надання державної підтримки і починає прийом заяв громадян для участі у програмі з вівторка, 28 листопада.

Про роботу програми «Доступне житло» на прес-конференції в Укрінформі розповів голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

«Відповідно до рішення правління, яке прийнято на минулому тижні, всі регіональні управління Держмолодьжитла з завтрашнього дня, о 9 годині ранку починають прийом документів кандидатів для участі у програмі доступного житла», - зазначив він. Голова правління пояснив, що поновлення дії програми полягає в тому, що з 2015 року по поточний фінансування держбюджетом функціонування програми, яка діє з 2010 року, не передбачалось. 20 вересня цього року урядом були внесені зміни до постанови від 2009 року, якою була затверджена Державна цільова соціально-економічна програма будівництва чи придбання доступного житла на 2010-2017 роки.

Внесені зміни передбачали надання державою підтримки у формі сплати 30% вартості будівництва чи придбання доступного житла для громадян, що потребують покращення житлових умов, 50%  - для учасників АТО і внутрішньо переміщених осіб. Для прозорої роботи програми Держмолодьжитло розробило «4 кроки» для громадян, які мають намір отримати державну підтримку, якими передбачається роз'яснення дій громадян для отримання такої допомоги.

На цю програму урядом виділено до кінця поточного року 30 млн гривень з державного бюджету. «Це кошти, які перерозподілені у нас за рахунок економії на інших програмах. На сьогоднішній день ми підготували розпорядження про перерозподіл ще 9 мільйонів, які ми бачимо, що зможемо зекономити. Ми вважаємо, що цих коштів надзвичайно мало... Але програма дає можливість органам місцевого самоврядування фінансувати за рахунок місцевих бюджетів», - зазначив Комнатний.

Згідно з даними Держмолодьжитла, 657 тис. громадян потребують покращення житлових умов і стоять в чергах, 10% з цих громадян - молодь. «На сьогоднішній день близько 9 тисяч учасників АТО без житла і їм також потрібна допомога держави чи органів місцевого самоврядування. У нас на сьогоднішній день зареєстровано більше ніж 1,5 млн внутрішніх переселенців... але немає даних, скільки з цього числа переселенців потребують вирішення житлового питання», - зазначив він. Водночас за даними фонду понад 60% переселенців гостро потребують вирішення житлового питання.

Держмолодьжитло сподівається, в бюджеті-2018 передбачать кошти на фінансування програми доступного житла

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву сподівається, що в державному бюджеті на 2018 рік буде передбачено фінансування Державної цільової соціально-економічної програми будівництва чи придбання доступного житла.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

«14 листопада, коли Верховна Рада України ухвалювала проект закону про державний бюджет на наступний рік в першому читанні, була ухвалена постанова Верховної Ради з висновками та пропозиціями до закону України про державний бюджет, в яких значиться: Кабінету міністрів України визначитись щодо доцільності і можливості фінансування програми будівництва доступного житла. На сьогоднішній день розглядається даний проект постанови в Міністерстві фінансів і я дуже сподіваюсь, що громадяни, переселенці, учасники АТО будуть почуті», - зазначив він. 

Голова правління фонду нагадав, що в проекті держбюджету на наступний рік фінансування не передбачається. Він це пояснив «бюрократичними причинами» через те, що постанова про модернізацію програми була затверджена вже після реєстрації проекту держбюджету-2018 у парламенті.

Разом із тим Держмолодьжитло подало бюджетний запит на фінансування відповідної бюджетної програми в наступному році в розмірі 1 млрд гривень. «Це дало б можливість близько 5 тисячам українських сімей ...забезпечити житлом», - зазначив Комнатний. 

Голова правління також підкреслив, що в цьому році фінансування програми недостатнє. «Коштів, які є і які, сподіваюсь, ми зможемо ще залучити до кінця року, вистачить на 100, можливо, на 120 сімей. Це вкрай мало, але нагадаю, що лише в цьому році ми модернізували програму, лише у вересні внесли зміни до порядку її реалізації. Нам надзвичайно важливо до кінця поточного року, навіть на такому мінімальному обсязі фінансування показати, що механізм працює і що механізм працює прозоро, на нього може надаватись фінансування в наступному бюджетному році, і працювати над залученням позабюджетних джерел фінансування», - наголосив він.

Також він повідомив,що Держмолодьжитло розроблено проект постанови про продовження дії програми доступного житла до 2023 року. «На сьогодні даний проект постанови пройшов розгляд всіх центральних органів виконавчої влади. Він знаходиться на сьогодні в уряді і готується до розгляду на урядовому комітеті. Дуже важливо розглянути цю постанову і прийняти до кінця поточного року», - підкреслив Комнатний.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-