Соціальна ініціатива до показу фільму «Кіборги». Пам'ять про сучасних героїв і допомога сім'ям загиблих захисників

Соціальна ініціатива до показу фільму «Кіборги». Пам'ять про сучасних героїв і допомога сім'ям загиблих захисників

Укрінформ
24 листопада, 12.00 - Прес-конференція, присвячена презентації соціальної ініціативи в рамках показу фільму «Кіборги».

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Ахтем Сеїтаблаєв - режисер фільму «Кіборги»; Іванна Дядюра - продюсер фільму «Кіборги»; Еміне Джапарова - перший заступник міністра інформаційної політики України; Пилип Іллєнко - Голова Державного агентства України з питань кіно; Віталій Дейнега - голова благодійного фонду «Повернись живим».

Коротко. У рамках заходу буде представлена ідея ініціативи, соціальна значущість фільму для популяризації армії України.

Підсумкові матеріали:

Творці фільму "Кіборги" і МІП запускають проект на підтримку сімей загиблих у боях за ДАП

Команда фільму "Кіборги" разом з Міністерством інформаційної політики та благодійним фондом "Повернись живим" запускають соціальний проект на підтримку родин військових і добровольців, що загинули під час оборони Донецького аеропорту.

Про це повідомила на прес-конференції в Укрінформі перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

"Ми запускаємо важливу соціальну ініціативу "Я не байдужий". І запрошуємо всіх громадян України долучитися до цієї кампанії і підтримати сім'ї "кіборгів", які загинули під час подій в Донецькому аеропорту", - сказала Джапарова.  

Вона зазначила, що МІП незабаром розпочне медіа-кампанію "Кіборги - герої, що не вмирають" і підтримає стрічку "Кіборги" бордовою кампанією по всій Україні. 

"Міністерство інформаційної політики є партнером цієї стрічки, продакшену, який працював над цим фільмом. Ми разом будемо проводити прем'єру. Для нас надзвичайно важлива підтримка цієї стрічки, тому що вона абсолютно збігається з тим, як ми бачимо події, пов'язані з окупацією, з війною, збігається зі стратегією реінтеграції Донбасу, яка була розроблена нашими експертами і яка сьогодні на погодженні всіх інших відомств. Всі меседжі, які важливі для суспільства, є в цій стрічці. Це художнє відображення нашої інформаційної політики. Хочеться вірити, що цей фільм буде підтриманий українським глядачем", - підкреслила посадовець.  

Джапарова поінформувала, що закрита прем'єра фільму відбудеться 6 грудня. 

"Ми запросили Президента України, Прем'єр-міністра, членів Кабінету міністрів і Верховної Ради, тобто тих, хто ухвалює рішення, в тому числі і щодо окупованих територій. У парламенті зареєстрований законопроект про окуповані території. Нам видається, що цей фільм має вплинути на рішення політиків і, умовно, "оживити" цю проблему", - зазначила вона. 

Як повідомляв Укрінформ, 4 жовтня Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект № 7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях". 

6 жовтня парламент проголосував за нього в першому читанні, виключивши, зокрема, частину першу статті 7, в якій згадувались Мінські угоди.

Відповідно до тексту законопроекту тимчасова окупація частини території України стала одним із наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України. 

Проект закону передбачає, що межі тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних сил України. Крім того, планується законодавчо встановити, що тимчасова окупація Росією територій на Донбасі є нелегітимною, не створює для РФ жодних територіальних прав. 

До другого читання в законопроект включили також дату початку окупації української території - 20 лютого 2014 року, а по всьому тексту законопроекту додано положення з приводу окупації Криму. 

У текст законопроекту до другого читання включили також зобов'язання країни-окупанта повністю забезпечувати окуповані території та правку про верифікацію указом Президента факту звільнення українських територій від окупації.

Комітет ВР з питань нацбезпеки і оборони погодив усі правки до законопроекту про реінтеграцію Донбасу і рекомендуватиме депутатам його ухвалити.

Частина коштів від прокату "Кіборгів" піде на підтримку родин загиблих у боях за ДАП

Стрічка "Кіборги" виходить у широкий кінопрокат 7 грудня, і з ініціативи її творців, 5 гривень з кожного придбаного глядачами квитка піде на допомогу родинам воїнів, що загинули під час боїв за Донецький аеропорт.

Про це повідомила на прес-конференції в Укрінформі продюсер фільму Іванна Дядюра. 

"Впродовж створення фільму ми спілкувалися з реальними героями, вислухали чимало історій про тих людей, які загинули в Донецькому аеропорту, і познайомилися з багатьма сім'ями. Їхній біль викликав бажання допомогти. А реально ми можемо залучити людей у кінотеатри. Ми обіцяємо, що 5 гривень з кожного квитка буде перераховано нашим партнерам - у Благодійний фонд "Повернись живим", і всі ці кошти будуть розподілені у сім'ї загиблих "кіборгів", - сказала продюсер.

Голова благодійного фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега поінформував, що наразі іде збір інформації про всіх, хто загинув у Донецькому аеропорту - у старому і новому терміналах, на вежі керування польотами і метеовежі, - упродовж 242 днів оборони.

"Протягом найближчих тижнів ми отримаємо перелік усіх загиблих, з їхніми сімейними обставинами. Після цього будемо приблизно розуміти масштаб того, що треба зробити. Фільм вийде в прокат, за час ротації фільму будуть зібрані кошти -  5 гривень з кожного квитка - на проект допомоги сім'ям загиблих в аеропорту. Останнім етапом буде збір комісії ветеранів, - я думаю, що всі або майже всі там будуть "кіборгами" Донецького аеропорту, - яка визначать, чи це отримають всі сім'ї, чи якась частина, критерії і якою саме буде ця допомога, тому що є багато різних варіантів", - сказав Дейнега.   

Розповідаючи про фільм, режисер Ахтем Сеїтаблаєв зазначив, що "кіборги" брали безпосередню участь у написанні сценарію, вичитували його, щодня хтось із них був на знімальному майданчику. І це давало надзвичайну мотивацію знімальній групі, яка відчувала, що робить щось дуже потрібне.

"За жанром наш фільм - це військова драма. Там багато комп'ютерної графіки, бойових сцен. Але насамперед наш фільм - не про війну. Це фільм про мир, який народжується всередині цієї війни. І тому у нас багато напружених діалогів про те, що саме ми захищаємо, яку країну, в якій країні ми хочемо жити... Коли людина кожну хвилину, кожну мить перебуває між життям та смертю, ці питання набувають зовсім іншої емоційної якості та змісту", - підкреслив Сеїтаблаєв. 

Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко запевнив, що фільм чесний і не залишить байдужим нікого. 

"Я дуже хвилювався, коли дивився фільм "Кіборги" буквально кілька днів тому, тому що розумію, наскільки важлива місія покладена на його творців. Я пишаюся тим, що Держкіно підтримало цей фільм. Він перевершив усі мої очікування як простого глядача. І я думаю, що він не залишить байдужою жодну людину, яка його перегляне", - сказав він.

За його словами, на сьогодні це перший такий масштабний художній фільм про війну.

"І дуже важко знімати фільм про війну, яка ще триває. Ахтему Сеїтаблаєву довелося вирішувати дуже багато не тільки творчих, а й етичних питань при створенні цього фільму. Але той месидж і ті художні образи, які створені, ідеально відповідають потребі, яка є у нашого суспільства", - підкреслив Іллєнко.

Як зазначалося, соціальний проект "Я не байдужий" для допомоги родин військових і добровольців, що загинули в обороні Донецького аеропорту, здійснюється за підтримки Міністерства інформаційної політики України.  

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-