Бюджетування у швейцарській медичній системі. Як перегукується з процесами оновлення вітчизняної сфери охорони здоров'я?

Бюджетування у швейцарській медичній системі. Як перегукується з процесами оновлення вітчизняної сфери охорони здоров'я?

Укрінформ
17 листопада, 11.00 - Професійні дебати довкола системи бюджетування швейцарської медичної системи: паралелі з оновленням системи охорони  здоров'я в Україні.

Організатори: експертна група «ПРО S VITA» та Всеукраїнська інноваційна освітня платформа "Сходи в майбутнє". 

Учасники: П'єр-Анре Вагнер  - голова юридичного управління Швейцарської Медсестринської Асоціації; Андрій Мірошніченко - директор ТОВ «Українсько-Норвезький Міст»; Ірина Мазур - д.м.н., професор НМАПО імені П.Л.Шупика, президент ГО "Асоціація стоматологів України".

Коротко. Що відбувається, коли  пріоритетами стають фінансові чинники, а не питання надання державних послуг у сфері охорони здоров'я? Гроші спрямовуються не на покращення здоров'я пацієнтів, а на збільшення доходів зацікавлених учасників ринку. Найлегший спосіб, який обирає швейцарська та інші системи у таких випадках, - економія на виконавцях, а саме лікарях і медсестрах. Так відбулося і в Швейцарії, де виник гострий дефіцит медсестер за надвисокого рівня залучення робочої сили передусім із сусідніх країн. Швейцарська Медсестринська Асоціація випробувала усі парламентські способи покращити ситуацію, але не досягла значних успіхів, оскільки фармацевтичний бізнес має величезний вплив на федеральний уряд. Отже, вперше в своїй історії  медсестринська спільнота звернулася до унікального інструменту швейцарської прямої демократії і зібрала понад 100 000 підписів на внесення поправки до швейцарської конституції. Про те, як ця ситуація перегукується з нинішнім українським процесом оновлення сфери охорони здоров'я, -  поінформують спікери заходу.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі обговорили досвід Швейцарії та України у вирішенні проблем дефіциту медичних кадрів

В Укрінформі 17 листопада відбулася прес конференція, організована експертною групою ПРО S VITA та Всеукраїнською інноваційною освітньою платформою Сходи в майбутнє, на якій обговорювалися питання вирішення кадрового дефіциту серед медичних працівників з розглядом досвіду Швейцарії та обговорення перспектив відтоку медичних кадрів з України.

Голова юридичного управління Швейцарської Медсестринської Асоціації П'єр-Арне Вагнер розповів про стан із забезпеченням медичними кадрами в Швейцарії. Зокрема такими фахівцями як медичні сестри. "Кількість та якість підготовки медсестер впливає на здоров'я пацієнтів. Іншими словами, чим більше пацієнтів доглядає медсестра, тим більше зростає рівень смертності і падає загальні показники здоров'я",- сказав Вагнер.

Як приклад він навів таку функцію медсестра як запобігання появи пролежнів у лежачих пацієнтів. За його словами, якщо ця праця не буде забезпечена достатньо фінансово і часом, то кількість появи пролежнів зростає. А це в свою чергу призводить до їх лікування, яке в Швейцарії коштує 50-60 тисяч євро.

"Що є краще - трошки більше витратити на підтримку медсестер та їх роботу, чи витратити тисячі євро на лікування пролежнів. Гроші будуть в обох випадках йти по різним каналам. Коли я кажу про ціну 50-60 тисяч євро то це виймають зі своєї кишені платники податків. і коли ми щось витрачаємо, це означає що хтось заробив, - наголосив Вагнер. За його словами, в Швейцарії в системі освіти навчають лише 43% медсестер від потреби країни і багато хто з них йде зі спеціальності. 

В той же час 75% медичних сестер у Швейцарії - з інших країн. В свою чергу президент ГО "Асоціація стоматологів України" Ірина Мазур наголосила що якість медичної допомоги залежить в рівній мірі як від підготовки лікарів і медичного персоналу, так і від їх кількості, так і від достатнього фінансування. За ії словами, зараз в Україні доостатньо медичних кадрів, втім спостерігається тенденція до відтоку медичних кадрів за кордон. Так, за ії словами, за кордоном немає інтернатури - навчання після закінчення медвишу, і лікарі після закінчення внз можуть одразу працювати "5 років ви провчилися і вже маєте право працювати в Польщі. Як експерт з підготовки лікарів стоматологів, можу сказати що недостатньо 5 років щоб працювати лікарем. Але там не потребують диплом про інтернатуру і вони вже можуть працювати в Польщі чи Словаччині. І ми думаємо що буде значний відтік кадрів, сказала Мазур.

Загалом,на ії думку відтік кадрів буде через кращі умови праці в країнах ЄС порівняно з Україною, а також різниці в оплаті праці лікарів та медичного персоналу. Також за словами Мазур, темпи підготовки лікарів в Україні недостатні, до того ж медвиші здебільшого орієнтуються на підготовку іноземців, а ті майбутні лікарі, які незабаром закінчать медичні внз вже орієнтовані на виїзд за кордон.

"Недостатній високий темп підготовки лікарів в ВНЗ. На жаль сьогодні наші ВНЗ орієнтуються на підготовку закордонних лікарів і зменшується кількість підготовки лікарів українців. І чекати що зараз прийдуть в ВНЗ лікарі які завтра будуть працювати нам не приходиться. і у більшості лікарів які зараз закінчують медзаклад, батьки працюють або в Італії або в Польщі. Ми пам'ятаємо першу хвилю міграції українців на захід. І сьогодні вони бачать себе саме в в Польщі, Словаччині, Італії",- висловила таку точку зору Мазур. В той же час, Мазур наголосила, що якість підготовки українських медичних кадрів досить висока - так в Польщі 20% стоматологів це виходці з України. В той же час дефіцит в Україні наприклад медичних сестер , складає 20-30%. Причинами цього є низька оплата і умови праці. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-