Енергоефективна модернізація багатоповерхівок. Досвід України та перспективи розвитку сектору

Енергоефективна модернізація багатоповерхівок. Досвід України та перспективи розвитку сектору

Укрінформ
9 листопада, 11.00 - Енергоефективна модернізація багатоквартирних будинків - основа житлової реформи. Досвід України та перспективи розвитку сектору. 

Організатор: Проект Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового Банку) «Енергоефективність у житловому секторі України».

Учасники: Михайло Павличенко - регіональний координатор Проекту; Сергій Губін - консультант із роботи зі ЗМІ; Микола Ільїнов - експерт з банківського фінансування Проекту;  Наталя Ільїна - операційний менеджер Проекту; Ірина Кашина - "Відкритий університет Майдану"; Петро Лавринюк - регіональний експерт Проекту у Волинській області.

Коротко. До участі запрошено журналістів Києва, Київської, Сумської, Полтавської, Чернігівської та Житомирської областей, перед якими виступлять експерти Проекту IFC, представники асоціацій об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, інших громадських організацій, дотичних до реформування вітчизняного житлового сектору. 

Учасники заходу матимуть нагоду дізнатися про необхідність проведення в багатоквартирних будинках енергозберігаючих робіт, можливості їх фінансування, в тому числі й  за рахунок «теплих» банківських кредитів, про стратегію модернізації багатоповерхівок.  Також вони познайомляться з наповненням нещодавно запущеного в роботу онлайн курсу «Енергоефективність багатоквартирного будинку в дії». Він розроблявся як ефективний інструмент громадянської просвіти в житловому секторі.

Підсумкові матеріали:

Утеплення багатоквартирного фонду України обійдеться у 500 млрд грн - експерт

Економний варіант утеплення багатоквартирних будинків України обійдеться як мінімум у 500 млрд грн.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав координатор проекту "Енергоефективність у житловому секторі України" Михайло Павличенко, повідомляє кореспондент агентства.

"У багатоквартирних будинках проживає половина населення. А об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) становлять 13% від загальної кількості. Для того, щоб провести економваріант термомодернізації житлових будинків, нам, за скромними підрахунками, потрібно 500 млрд грн", - сказав Павличенко.

Він наголосив, що провести ці роботи за державний кошт неможливо.

"На опалення середньої квартири площею 60 м квадратних використовується 3-4 тис. кубометрів газу, що втричі більше, ніж у країнах Європи", - додав Павличенко.

Україна виконала всі вимоги для отримання наступного траншу у Фонд енергоефективності - радник Мінрегіонбуд

Україна виконала дві ключові вимоги для отримання 50 млн євро траншу для Фонду енергоефективності від Європейського Союзу.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав радник віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунальних послуг Євген Червяченко.

"Вчора уряд запровадив перший перехід на грошові відносини між постачальниками та компаніями, що надають послуги. Це стрибок до відкритого ринку газу", - сказав Червяченко.

Крім того, сьогодні був ухвалений закон про житлово-комунальні послуги. 

"Це було умовою виділення 50 млн євро у Фонд енергоефективності. Це були дві умови, і я вже сьогодні можу сказати колегам з Європейського Союзу, що вони виконані", - зазначив Червяченко.

Закон про ЖКП не врятує споживача від монополіста, але врегулює договірні відносини з ним - експерт

Закон про житлово-комунальні послуги, який був ухвалений у четвер, дасть змогу споживачеві відрегулювати відносини з постачальником, що займає монопольне становище.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала радник проекту "Енергоефективність у житловому секторі" Зоя Гопцій, повідомляє кореспондент агентства.

"Є такі послуги, що не є монопольними: наприклад, управління багатоквартирним будинком, є послуги, що є монопольними. Як правило, у місті один чи кілька постачальників тепла, один водоканал і т.п. Монополіст лишається монополістом", - сказала Гопцій.

Разом з тим, вона висловила думку, що новий закон дозволить врегулювати відносини, у тому числі, і з монополістами.

"У нормальних договірних відносинах прописані права і обов'язки обох сторін. У монополіста є обов'язок надати у строк якісні послуги. Відповідно, усі механізми захисту прав споживачів працюють і для споживачів комунальних послуг", - зауважила Гопцій.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-