Фінансове здоров'я бюджетів міст та регіонів України

Фінансове здоров'я бюджетів міст та регіонів України

Укрінформ
9 листопада 9.00 - Фінансове здоров'я бюджетів міст та регіонів України

Організатор: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД), Інститут соціальних та економічних реформ (INEKO, Словаччина) за підтримки Посольства США в Україні.

Учасники: Єгор Киян - експерт  МЦПД; Петер Голяш - INEKO; Міхал Пішко - Transparency International (Словаччина).

До участі запрошено: представників державних органів влади, органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, експертного середовища, ЗМІ.

Коротко: Міжнародний центр перспективних досліджень спільно з Інститутом соціальних та економічних реформ презентує перший в Україні рейтинг бюджетної прозорості найбільших міст та регіонів України. Основною метою є надання громадськості відповідних даних про бюджет кожного муніципалітету задля підвищення рівня інформованості та сприяння вирішенню актуальних проблем поліпшення фінансового управління бюджетів міст та областей.

Під час заходу буде презентовано оновлений рейтинг прозорості бюджетів органів місцевого самоврядування.

Питання до обговорення:

Презентація оновленого рейтингу «Фінансове здоров'я бюджетів міст та регіонів в Україні», ознайомлення з методологією. 

Позиція органів державної влади та громадськості щодо інформованості та актуальних проблем поліпшення фінансового управління бюджетів міст та областей.

Реєстрація для учасників семінару за е-mail: y.gomeniuk@icps.com.ua (вказати своє ім'я та прізвище, організацію, яку Ви представляєте, та контактні дані).

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували результати бюджетної прозорості найбільших міст та регіонів України

Міжнародний центр перспективних досліджень презентував рейтинг бюджетної прозорості найбільших міст та регіонів України. Відповідно до рейтингу, показник фінансового здоров'я міст та регіонів у середньому за 2016 рік становив 6 та 5,9 балів відповідно з 10 можливих.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Фінансове здоров'я бюджетів міст та регіонів України" сказав експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян.

«Показник фінансового здоров'я варіюється від 0 і до 10 балів. Ми бачимо, що зараз середній показник по містах - це 6 балів, а середній по регіонах - 5,9 балів», - сказав Киян.

За словами експерта, у 2015 році цей показник по містах був 5,6, а по регіонах - 6,4. Тобто, за підсумками 2016 року фінансове становище по містах поліпшилось, а в регіонах - погіршилось. 

«Однією з основних причин покращення бюджетів по містах - це стала децентралізація, яка дозволила місцевим органам влади використовувати додаткові фінансові ресурси, а щодо погіршення у загальному значенні становища областей, то тут мало вплив збільшення видаткової частини бюджетів», - зазначив Киян.

Експерт наголосив, що основними причинами зростання надходжень до центральних місцевих бюджетів - це активізація підприємств та активізація імпортно-експортних операцій, деяким чином вплинули інфляційні процеси в країні, зростання обмінного курсу, який позитивно вплинув на надходження до бюджету в гривневому еквіваленті, і в тому числі зростання мінімальної заробітної плати. Експерт додав, що за підсумками 2016 року, серед міст з найкращим фінансовим станом є Одеса, яка має коефіцієнт у 8 балів, за нею Рівне - 7,5 бала, Полтава, Вінниця та Дніпро - по 7,1 бала. Серед аутсайдерів міст: Луцьк -3,8, Черкаси - 4, Херсон - 4,2. Найкращу динаміку серед міст продемонстрували: Вінниця, Житомир та Кропивницький. Загалом вони досить сильно покращили своє фінансове становище.

«Щодо рейтингу областей, то на першому місці у нас Запорізька область - 7,3, потім йде Черкаська область - 7,2, Волинська область - 7,1, Тернопільська область - 7 та Львівська область - 6,9. Серед областей з найгіршим фінансовим станом: Рівненська - 2,1, Дніпропетровська - 3,9, Луганська - 4, Донецька - 4,6 та Вінницька - 4,8 області. У 2016 році найкращу динаміку продемонстрували наступні області - Львівська, Чернівецька та Тернопільська», - наголосив експерт.

Він нагадав, що фінансове здоров'я чи як ще його називають фінансове становище - це підсумковий показник, який дозволяє виміряти фінансовий стан міста чи регіону і порівняти його з ситуацією в інших муніципалітетах чи з середнім значенням по країні.    

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-