Знайдений в РФ. Лікарі про стан здоров'я Павла Гриба, якого утримують в СІЗО №5 (м.Краснодар)

Знайдений в РФ. Лікарі про стан здоров'я Павла Гриба, якого утримують в СІЗО №5 (м.Краснодар)

Укрінформ
18 жовтня, 14.00 - Підсумки поїздки українських лікарів до Павла Гриба.

Учасники: Василь Притула - доктор медичних наук, професор кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця; Юрій Кучин - доктор медичних наук, професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця; Василь Кирилич - начальник Управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби МЗС України; Ігор Гриб - батько.

Підсумкові матеріали:

Суд продовжив арешт Павла Гриба до 4 січня 2018 року - батько

Суд у  Краснодарі  продовжив  арешт викраденому у Білорусі українцю Павлу Грибу до 4 січня 2018 року. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі у середу, 18 жовтня, заявив батько Павла Ігор Гриб. 

"Буквально дві години тому відбулося засідання суду. Термін тримання Павла під вартою продовжено до 4 січня 2018 року", - сказав Ігор Гриб.

Він також повідомив, що російський адвокат незаконно утримуваного українця Андрій Сабінін отримав відмову на всі клопотання стосовно надання Павлу медичної допомоги, ліків та допуску  до нього  українських лікарів. 

Ігор Гриб також розповів, що під час розмови з Сабініним після засідання суду спитав у нього, як виглядає Павло. 

"Він відповів, що погано, очі червоні, гібрал (ліки, куплені  за перераховані для хлопця кошти. -Ред.)  досі не надали", - процитував адвоката Ігор Гриб.

Український консул відвідає Павла Гриба в Росії 23 жовтня - МЗС

Генеральний консул України у Ростові-на-Дону отримав дозвіл від російської сторони на відвідання незаконно утримуваного у СІЗО Краснодара українця Павла Гриба 23 жовтня. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі у середу, 18 жовтня, заявив начальник Управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич, повідомляє кореспондент агентства. 

"13 жовтня Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону повторно звернулося з вимогою надати дозвіл на відвідання консулом незаконно утримуваного Павла Гриба. За попередньою інформацією, консульство одержало дозвіл на відвідання Павла Гриба 23 жовтня", - сказав Кирилич. 

Він зазначив, що в інформації російської сторони про надання дозволу на відвідання Гриба зроблено застереження, що ця зустріч має відбутися на тих самих умовах, що й попередня, яка була 18 вересня. "Це означає, що український консул і Павло мають спілкуватися лише російською мовою і жодним чином не торкатися суті його справи і обставин затримання", - уточнив Кирилич. 

Водночас він зауважив, що консул знаходив спосіб і формулювання, які давали змогу з'ясувати певні моменти. У цьому контексті Кирилич зазначив, що будь-який контакт консула чи адвоката із незаконно утримуваним українцем є винятково важливим, оскільки дає змогу вибудувати стратегію подальших дій. 

"Тому відвідання Павла Гриба українським консулом 23 жовтня є ще одним кроком вперед", - переконаний представник МЗС.

Коментуючи недопуск до Гриба українських лікарів, Кирилич зазначив, що навіть попри те, що російська сторона наперед сигналізувала про те, що його відвідання медиками іншими країнами неможливе, рішення їхати і намагатися відвідати затриманого було правильним. 

"Навіть відмова - це ще один аргумент, що справа й не була у правовому полі, вона засадничо мала політичну мотивацію", - підкреслив Кирилич. 

Як повідомлялося, 19-річний Павло Гриб зник 24 серпня в Білорусі. Пізніше з'ясувалося, що він перебуває у краснодарському СІЗО №5 за звинуваченням у "тероризмі". 

Суд у Краснодарі продовжив арешт викраденому у Білорусі українцю Грибу до 4 січня 2018 року. 

МЗС досі не отримало офіційної відповіді від Білорусі про обставини зникнення Павла Гриба

У зв'язку з відсутністю офіційної відповіді білоруської сторони про обставини зникнення у Гомелі українця Павла Гриба посольство України у Білорусі наприкінці вересня повторно звернулося до МЗС Білорусі з вимогою надати цю інформацію.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у середу, 18 жовтня, заявив начальник Управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич, повідомляє кореспондент агентства. 

"Білоруська сторона не надала офіційної інформації про можливе затримання Павла Гриба власне на території Білорусі. У зв'язку з цим посольство України в Білорусі наприкінці вересня повторно звернулося з нотою до Міністерства закордонних справ Білорусі у справі надання інформації про обставини можливого затримання Павла Гриба на території Білорусі", - сказав Кирилич.

Він додав, що наразі відповідної інформації від білоруської сторони немає. 

Батько незаконно утримуваного в Росії українця Ігор Гриб у свою чергу повідомив, що цими днями  отримав відповіді на свої зверення до президента Російської Федерації і ФСБ по Краснодарському краю стосовно обставин затримання сина.

 "Ці дві відповіді прийшли практично з ідентичним текстом, де пишеться, що Павло Гриб був затриманий на території Російської Федерації і там йому була пред'явлена відповідна стаття (обвинувачення. - Ред.).Тобто, ще раз я хочу наголосити, що це відверта брехня", - сказав Ігор Гриб.

Він розповів, що представники компетентних органів Республіки Білорусь у  неформальній обстановці розповідали йому, що Павло був затриманий у місті Гомелі группою невідомих осіб, вивезений на територію Росії і переданий іншій групі людей, які потім вивезли хлопця у Смоленську область, там Павла тримали в якомусь приміщенні і тільки там на нього був складений протокол про затримання.

Ігор Гриб повідомив, що звертався з офіційними запитами щодо обставин зникнення сина і до білоруської сторони. 

"Прийшли повідомлення, що проводяться відповідні слідчі дії стосовно уточнення (обставин зникнення Павла. - Ред.). Більше ніякої конкретної інформації немає. Те, про що я сказав, це є неофіційна інформація", - резюмував Ігор Гриб.

Нинішній стан здоров'я Павла Гриба можна вважати важким - лікарі

Стан здоров'я незаконно утримуваного в російському СІЗО українця Павла Гриба, згідно з описами його російського адвоката, у даний момент можна вважати важким, оскільки при подібному захворюванні навіть під час планового обстеження і за відсутності скарг він оцінюється як середньої тяжкості. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі у середу, 18 жовтня, заявив професор кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету ім. О.Богомольця Василь Притула. 

"Стан таких пацієнтів (як Павло Гриб - ред.) навіть коли вони проходять планове обстеження і не мають скарг, ми вже потенційно вважаємо середньої тяжкості згідно з лабораторними показниками і тими функціональними змінами в організмі, які є при цьому захворюванні. У людини, яка перебуває під стресом, без підримуючої терапії і в зовсім не тих умовах, які мають бути, цей стан у даний момент можна вважати як важкий", - сказав Притула. 

Він додав, що опис вигляду Гриба, який надав його російський адвокат Андрій Сабінін, зокрема виразки на шкірі, червоні очі та ослабленість, може бути передвісником кровотечі або іншого можливого ускладнення. 

"Це не ажіотаж навколо теми здоров'я. У цієї людини (Гриба - ред.) дійсно тяжкий стан здоров'я. Йому в будь-який момент може стати дуже погано", -  акцентував професор. 

Притула зауважив, що люди з подібними захворюваннями мають обстежуватися у медзакладах найвищого рівня. 

"В Україні такі діти перебували тільки у лікарні "Охматдит", у дорослій хірургії - це Інститут Шалімова і ще кілька провідних клінік. Це дуже непросте захворювання, не всі лікарі знають, що з ним треба робити", - наголосив лікар.

Професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.Богомольця Юрій Кучин, у свою чергу, зауважив, що оскільки Павло Гриб не становить жодної загрози для суспільства, в тому числі російського, немає потреби утримувати його в СІЗО.

"Утримання хворої людини з потенційними ризиками, аж до фатальних, у слідчому ізоляторі, я думаю, не є проявом гуманізму по відношенню до молодої людини. Стосовно наших дій, то ми готові оглядати Павла, якщо нам дадуть таку можливість", - резюмував медик.

Як повідомляв Укрінформ, 19-річний Павло Гриб зник 24 серпня в Білорусі. Пізніше з'ясувалося, що він перебуває у краснодарському СІЗО № 5 за звинуваченням у "тероризмі". Суд у Краснодарі продовжив арешт Грибу до 4 січня 2018 року. Водночас МЗС України досі не отримало офіційної відповіді від Білорусі про обставини зникнення Гриба.

Як відомо, Павло Гриб страждає на портальну гіпертензію (підвищення тиску у ворітній вені унаслідок утрудненого кровообігу).

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-