Індекс поточної економічної спроможності. Комплексна оцінка соціально-економічної ситуації в Україні

Індекс поточної економічної спроможності. Комплексна оцінка соціально-економічної ситуації в Україні

Укрінформ
18 жовтня, 11.00 - Презентація дослідження Центру Разумкова "Індекс поточної економічної спроможності: комплексна оцінка соціально-економічної ситуації в Україні".

Організатор: Центр Разумкова.

Учасники:  Василь Юрчишин - директор економічних і соціальних програм; Ольга Пищуліна - провідний експерт соціальних і гендерних програм; Катерина Маркевич - експерт з економічних питань.

Коротко. Матеріали дослідження містять докладне представлення Індексу економічної спроможності України та його складових, які зможуть використовуватися для узагальненої оцінки економічного стану домогосподарств.

До участі в заході запрошені представники органів влади, провідні українські науковці та експерти.

Після презентації відбудеться обговорення актуальних проблем соціально-економічного розвитку України на сучасному етапі. 

Підсумкові матеріали:

Центр Разумкова презентував дослідження "Індекс поточної економічної спроможності"

Центр Разумкова презентував аналітичне дослідження "Індекс поточної економічної спроможності: комплексна оцінка соціально-економічної ситуації в Україні", що є першим кроком для створення комплексного індексу, застосовуючи який, можна буде досягти покращення цієї ситуації.

На цьому наголосив  директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин під час презентації в Укрінформі. 

"Аналітичне дослідження "Індекс поточної економічної спроможності" є першим кроком для підготовки формування дослідження, створення і потім використання комплексного індексу, за допомогою якого ми зможемо визначати поточну соціально-економічну динаміку, порівнювати її з попередніми періодами, знаходити вузькі місця, які дозволять через заходи економічної політики покращити соціально-економічну ситуацію... Нині у нас всього 16 показників, які розбиті на 4 групи. Вони певним чином дають динаміку тих чи інших секторів і дозволяють визначати вузькі місця", - сказав Василь Юрчишин.

За його словами, індекс грунтується на офіційній економічній статистиці і будується на місячній основі, на відміну від багатьох міжнародних індексів, які подаються раз на рік - що є добре для стабільних економік, але надає вкрай слабкі спроможності для тих економік - трансформаційних чи висхідних, - до яких належить Україна. 

"Оскільки ми хочемо мати справу з різними показниками, то індекси ми також будемо створювати відносно певного періоду - і вибрали за основу кінець 2013 року. Ми розглядаємо 2012-13 рік як певне консервування соціально-економічного стану в Україні, як результат 10-річного розвитку, напередодні двох хвиль шокових криз, через які Україна пройшла", - уточнив Юрчишин. 

В індексі об'єднано як традиційні показники - заробітна плата, різні розбалансованості в житлово-комунальній сфері, в заборгованості по заробітній платі, - так і деякі довгострокові чи середньострокові показники та індекси - насамперед ідеться про заощадження населення. 

"Ми якраз і визначаємо поняття економічної спроможності таким чином, що цей показник охоплює й економічну стійкість - здатність усередненого домогосподарства до життєдіяльності за умов втрати джерел поточного доходу впродовж певного періоду часу. Зрозуміло, що заощадження є складовою цієї стійкості", - зауважив він.

Він також додав, що в подальшому будуть враховуватись і характеристики соціально-економічного стану, які важко охоплюються статистикою, зокрема різного роду опитування. Тож, наступним кроком буде ув'язати їх з економічними показниками офіційної статистики. Також будуть враховуватись такі показники, як інфляція.

У Центрі Разумкова прогнозують погіршення економічної ситуації у найближчі півроку 

Експерти Центру Разумкова прогнозують припинення економічного зростання, що відбувалося впродовж 2017-го, і його погіршення вже в осінньо-зимовий період.

Про це сказав директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин під час презентації в Укрінформі аналітичного дослідження "Індекс поточної економічної спроможності". 

"До кінця 2016 року наш індекс вказував на стійке погіршення економічного добробуту - добробуту домогосподарств. Графік узагальненого індексу показує, що динаміка до кінця 2016 року погіршувалася... А 2017 року суттєвим чином ситуація почала покращуватися. Чинником такого покращення стало підвищення певних мінімальних соціальних стандартів, насамперед мінімальної заробітної плати, а також покращення ситуації із заборгованостями. Тобто 2017 рік ми можемо розглядати як позитивний. На жаль, ми не можемо з упевненістю сказати, що ця крива вже набула стійкого характеру. Навпаки, ми передбачаємо, що осінньо-зимовий період, в тому числі зважаючи на сезонний фактор, буде демонструвати погіршення як індексу, так і соціально-економічної стійкості домогосподарств - це і погіршення сплати за ЖКГ, і продовження обмеження кредитування населення, і неналежні заходи, пов'язані з підтримкою рівня зайнятості, і решта", - зазначив Юрчишин.

Водночас він додав, що поки що в Україні не досягли рівня економіки кінця 2013 року, який взято як базис порівняння, але певним чином наблизились до нього. 

"У найближчі півроку навряд чи ми будемо мати продовження такої висхідної динаміки, швидше матимемо картинку, яка була впродовж 2016 року - з періодичними коливаннями відносно сталого рівня", - вважає Юрчишин. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-