Українська історія без брому і нафталіну. Як фестиваль «Історія.UA» популяризуватиме знання  про минуле

Українська історія без брому і нафталіну. Як фестиваль «Історія.UA» популяризуватиме знання про минуле

Укрінформ
12 жовтня, 12.15 - Фестиваль «Історія.UA. Як робити історію популярною.

Організатор: Український інститут національної пам'яті.

Учасники: Володимир В'ятрович - голова Українського інституту національної пам'яті;  Пилип Іллєнко - Голова Державного агентства України з питань кіно; Олександр Ярмола - український музикант, засновник та лідер  Козак-Рок гурту "Гайдамаки"; Ростислав Семків - директор видавництва "Смолоскип".

Коротко. Український інститут національної пам'яті започатковує Фестиваль  "Історія.UA", в рамках якого відбудуться презентації книжкових новинок, показ фільмів, панельні дискусії з відомими істориками, письменниками та журналістами, музичні та мистецькі інсталяції.

День перший присвячено 100-річчю Української революції 1917-1921 років. День другий - 75-літтю створення Української повстанської армії.

Український інститут національної пам'яті в рамках Фестивалю "Історія.UA" представить дитячу настільну гру "Українська революція" та вуличну виставку "УПА - відповідь нескореного народу. Антирадянський фронт".

Інформаційні партнери: Укрінформ; Еспресо; Історична правда; Gazeta.ua; Радіо Промінь.

Партнери фестивалю: Державне агентство України з питань кіно; Центр досліджень визвольного руху; Громадський просвітницький проект «LIKБЕЗ. Історичний фронт»; Експертний корпус.

Підсумкові матеріали:

У Києві 13-14 жовтня відбудеться фестиваль "Історія.UA", який популяризуватиме знання про минуле України

Український інститут національної пам'яті /УІНП/ започатковує Фестиваль "Історія.UA", в рамках якого відбудуться презентації книжкових новинок, показ фільмів, панельні дискусії з відомими істориками, письменниками та журналістами, музичні та мистецькі інсталяції.

Як повідомив на прес-конференції в Укрінформі голова УІНП Володимир В'ятрович, відкриття заходу відбудеться 13 жовтня о 13 год.

«Наше завдання - протягом днів показати, яким чином можна цікаво, без брому та нафталіну, розповідати українську історію, розповідати її у різних сферах та різним аудиторіям, починаючи з дитячої і завершуючи дорослою», - сказав В’ятрович.

За його словами, день перший фестивалю присвячено 100-річчю Української революції 1917-1921 років. День другий - 75-літтю створення Української повстанської армії.

Український інститут національної пам'яті в рамках Фестивалю "Історія.UA" представить дитячу настільну гру "Українська революція" та вуличну виставку "УПА - відповідь нескореного народу. Антирадянський фронт". Крім того, відбудеться кіномарафон, під час якого буде представлено 9 художніх та документальних фільмів, відбудуться презентації книжок, дискусії з фахівцями та інші цікаві заходи.

«Переконаний, що через цікаве представлення історії ми зможемо привернути увагу ще більшої кількості українців, зможемо розповісти їм про те, що було важливим у минулому», - додав голова Українського інституту національної пам'яті.

Водночас він визнав, що у межах заходу буде підніматися питання теперішньої російсько-української війни. «Ми будемо говорити про те, яким чином варто висвітлювати ті події, які зараз відбуваються, бо розуміємо, що ці події безперечно увійдуть в майбутньому в підручники з історії України, будемо думати, яким чином краще розповідати, як увічнювати тих героїв, які віддали життя за Україну», - сказав В’ятрович.

У свою чергу, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко переконаний, що показ фільмів на фестивалі - це правильний вибір, бо кінематограф має надзвичайно потужний вплив на формування національної ідентичності, національної пам’яті і може суттєво впливати на майбутнє нації. «Сьогодні українське кіно надзвичайно бурхливо розвивається, в тому числі один з головних фокусів для нас - підтримка історичних фільмів», - додав Іллєнко.

За його словами, нині знімається низка історичних фільмів про українську революцію, про боротьбу українських націоналістів у 30-ті роки, будуть також фільми на тему ОУН-УПА.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-