Політичні фінанси. Проблеми та перспективи реформування

Політичні фінанси. Проблеми та перспективи реформування

Укрінформ
9 жовтня, 14.00 - Проблеми та перспективи реалізації реформи політичних фінансів. 

Організатор: ГО "Центр політико-правових реформ".

Учасники: Єгор Соболєв - народний депутат України, голова Комітету ВР України з питань запобігання і протидії корупції; Ігор Коліушко - голова Правління "Центру політико-правових реформ"; Наталія Корчак - голова Національного агентства з питань запобігання корупції; Дмитро Калмиков - експерт з антикорупційного права Центру політико-правових реформ; Микола Хавронюк - член Правління, директор з наукового розвитку "Центру політико-правових реформ". 

Коротко. Під час заходу відбудеться обговорення актуальних проблем, пов'язаних із сприйняттям українцями реформи політичних фінансів; забезпеченням реалізації положень Закону України «Про політичні партії в Україні» через нормотворчі та інтерпретаційні функції НАЗК; державним контролем за діяльністю політичних партій з боку НАЗК; виділенням і розподілом бюджетних коштів на фінансування статутної діяльності політичних партій; забезпеченням невідворотності юридичної відповідальності за порушення законодавства про політичні партії; а також постійними спробами з боку окремих парламентаріїв скасувати або суттєво скоригувати зміст реформи політичних фінансів.

Підсумкові матеріали:

НАЗК сподівається на удосконалення законодавства щодо політичних фінансів ще цього року

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак сподівається на розробку і внесення змін в законодавство щодо фінансування політичних партій вже цього року за участю партій, Верховної Ради, Міністерства фінансів і Рахункової палати.

Про це вона сказала під час круглого  столу в Укрінформі «Проблеми та перспективи реалізації реформи політичних фінансів». 

«Ініціатива щодо внесення змін - це наша спільна справа. І я так думаю, що при допомозі профільного комітету ми все ж таки цю справу доведемо до логічного завершення. І, на моє переконанння, це було б добре зробити ще й цього року», - зазначила  Корчак. 

За її словами, якщо цей обов'язок буде покладено лише на Нацагентство, то це свідчитиме про «упереджене ставлення». «Треба надати певну допомогу в частині того, щоб не Національне агентство формувало правило гри. Бо це тоді буде упереджене ставлення. Ми все ж таки орган, який здійснює контроль, а ефективно здійснити контроль можливо лише за умови, коли є чіткі правила поведінки», - зазначила високопосадовець.

Зокрема Корчак додала, що НАЗК ініціюватиме внесення змін в законодавство щодо зупинення державного фінансування діяльності партій.

«При напрацюванні відповідних законодавчих змін ми будемо пропонувати звертати увагу, що потрібно чітко прописати правила і підстави для припинення і зупинення державного фінансування», - сказала Корчак. Вона підкреслила, що, аналізуючи діючі положення законодавства, є підстави стверджувати їх «розмитість».

«Але ж ми будемо приймати рішення, і це рішення буде предметом оскарження. І ми розуміємо ті всі наслідки складної судової тяганини», - зазначила Корчак.

У майбутньому необхідно запровадити для партій електронну форму звітності - голова НАЗК

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак підтримує перехід на електронну форму звітності партій про доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру. 

Про це вона сказала під час круглого  столу в Укрінформі «Проблеми та перспективи реалізації реформи політичних фінансів». 

«Ми зробимо все для того, щоб все ж таки звіти політичних партій, в першу чергу, були адаптовані за формою паперовою і стосовно цього вже проведена була робота. Ну і все ж таки, щоб у майбутньому ми мали можливість перейти на електронну форму звітності», - зазначила Корчак. 

Водночас вона наголосила на необхідності інтегрування реєстрів і програмного забезпечення  Центральної виборчої комісії із програмним забезпеченням НАЗК. «Коли мова йде про електронну форму звітності - це добре, але коли ми говоримо про електронну форму звітності і на виборах - це не зовсім зручно. Тут треба реєстри і те програмне забезпечення, яке є в ЦВК, інтегрувати уже з відповідним нашим, щоб у нас була єдина картинка у всіх», - наголосила голова НАЗК. 

Вона не виключила, що в цьому питанні необхідне сприяння представників партій у Верховній Раді для виділення фінансування. 

«Можливо, нам доведеться просити допомогу у партій, представників у Верховній Раді для того, щоб нам надали відповідне  фінансування на забезпечення програмного продукту. Тому що я розумію, що донори є занепокоєні, наприклад, реєстрами, які ведуться в нас, той самий реєстр електронних декларацій», - підкреслила Корчак.

У другому кварталі звіти до НАЗК подали 276 партій - Корчак

Національне агентство з питань запобігання корупції у другому кварталі поточного року отримало звіти про майно, доходи, витрати і зобов'язання від 276 партій. 

Про це під час круглого  столу в Укрінформі «Проблеми та перспективи реалізації реформи політичних фінансів» сказала голова НАЗК Наталія Корчак.

«Нещодавно ми затвердили результати перевірок фінансової звітності уже за другий квартал 2017 року... Коли ми вперше перевіряли, 195 партій здали звіти. На сьогоднішній день - це 276 партій», - повідомила вона.

При цьому Корчак зазначила необхідність ревізії партій. «Потрібно, можливо, провести ревізію тих партій, які не подають звіти, і ми, на жаль, від Міністерства юстиції не можемо отримати інформацію з реєстрів про деякі політичні партії», - сказала Корчак.

При цьому вона також зазначила необхідність унормування кількості діючих в Україні партій.

«Тут також, можливо, слід унормувати і кількість таких партій з тим, щоб, якщо ми говоримо про політичні партії, які реалізують політичну волю виборця. Фактично партія реалізує інтереси електорату. Фінансування політичних партій і фінансова звітність - це той елемент, який дає можливість громадянину контролювати діяльність політика, якому той же самий громадянин повірив», - підкреслила голова НАЗК.

Вона також додала, що політичні партії повинні здійснювати відповідну політичну діяльність, «а не залишились лише на папері, і про них згадували під час відповідних виборів».

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-