Політики про зміну виборчих правил, обмеження депутатської недоторканності та створення антикорупційного суду

Політики про зміну виборчих правил, обмеження депутатської недоторканності та створення антикорупційного суду

Укрінформ
10 жовтня, 11.00 - Чого вимагають українці 17 жовтня під Верховною Радою?

Організатор: народний депутат України Світлана Заліщук.

Учасники: Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Юрій Левченко, Єгор Соболєв - народні депутати України; Віталій Шабунін - голова ГО «Центр протидії корупції»; Давід Сакварелідзе  - представник партії «Рух нових сил»; Микола Виговський - рух «Чесно»; Олександр Лємєнов - експерт Антикорупційної групи «Реанімаційного пакету реформ»;  Анатолій Гриценко - голова політичної партії «Громадянська позиція»; Катерина Бутко - активістка ВГО "Автомайдан», координатор проекту PROSUD; Денис Казанський - член політичної сили «Альтернатива»; Віктор Шендибило - член політичної партії "Національний корпус".

Підсумкові матеріали:

Активісти під ВР вимагатимуть ухвалення трьох політичних реформ 17 жовтня

Активісти 17 жовтня  проведуть всеукраїнську акцію з вимогами до Верховної Ради ухвалити три законопроекти  щодо зміни виборчого законодавства, створення антикорупційних судів та обмеження депутатської недоторканності.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомила співорганізатор акції, активістка ВГО "Автомайдан», координатор проекту PROSUD  Катерина Бутко.

"Дуже сподіваємося, що народні депутати  відреагують на людей, які будуть на вулиці і вимагатимуть виконати вимоги. Ми сподіваємося на те, що всі три питання (щодо зміни виборчого законодавства, створення антикорупційних судів, обмеження депутатської недоторканності - ред.) будуть проголосовані та прийняті у першому читанні 17 жовтня, але  ми готові стояти і вимагати до того часу, поки ті вимоги не будуть виконані",  - сказала вона.

Бутко зауважила, що акція буде мирною і  всеукраїнською, оскільки планується її провести у різних містах України.

"Ми розуміємо, що не всі люди, які підтримують наші вимоги, можуть у вівторок 17 жовтня приїхати до Києва. Тому ми закликаємо людей прийти в цей день до обладміністрацій в обласних центрах і провести акцію там, дублюючи вимоги", - уточнила вона.

Інший учасник прес-конференції народний депутат Оксана Заліщук наголосила на необхідності створення антикорупційних судів в Україні.

"Якщо ми не створимо незалежний антикорупційний суд, то попередня антикорупційна інфраструктура фактично буде "помножена на нуль". Як ви знаєте,  понад 40% сьогоднішніх найгучніших антикорупційних справ просто припадають пилом на поличках наших судів загальної юрисдикції", - сказала вона.

Заліщук додала, що підтримує створення незалежного антикорупційного суду з рекомендаціями Венеціанської комісії.

"Ми очікуємо і вимагаємо якнайшвидшого внесення законопроекту від Президента України у парламент для його якнайшвидшого ухвалення", - додала нардеп.

Як повідомлялося, 6 жовтня Венеціанська комісія на пленарному засідання надала висновок, в якому підтримала створення в Україні Антикорупційного суду, передбаченого Законом "Про судоустрій і статус суддів".

Наразі на розгляд парламенту внесені два законопроекти ? 6011 (авторства Оксани Сироїд та Івана Крулька) та 6529 (авторства Сергія Алєксєєва). Венеціанська комісія критично висловилася щодо обох законопроектів, відзначивши, що законопроект Алєксєєва передбачає створення окремих палат, а не окремого суду, в той час як законопроект Сироїд та Крулька викликає сумнів щодо його відповідності Конституції та політизує процес призначення суддів, що суперечить принципу незалежності судової влади.

Ініціаторами акції є  коаліція громадських організацій "Реанімаційний Пакет Реформ", Всеукраїнське об'єднання "Автомайдан", Політична сила "Альтернатива", ГО "Антикорупційний штаб", Всеукраїнське об’єднання  “Свобода”, партія "Громадянська позиція", партія "Демократичний Альянс", "Європейська партія України", ГО "Ініціатива реальних дій", партія "Національний Корпус", партія "Рух Нових Сил", партія "Об'єднання Самопоміч", громадський рух "Чесно" та  Центр протидії корупції.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-