Біженці та шукачі притулку. З якими проблемами зустрічаються?

Біженці та шукачі притулку. З якими проблемами зустрічаються?

Укрінформ
28 вересня 14:00 - Біженці в Україні. Розвіюємо міфи

Організатор: БФ «Право на захист».

Учасники: Ноель Калхун - заступник Голови Агентства ООН у справах біженців в Україні; Дарина Толкач - координатор з адвокації БФ «Право на захист», експерт із 10-річним досвідом захисту прав біженців; Дороте Мечковскі - експерт консульсько-правового відділу Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

 Питання до обговорення:

- Правові проблеми та законодавчі колізії, з якими стикаються біженці та шукачі притулку в Україні.

- Поінформованість пересічного українця щодо самих понять «біженець» та «шукач притулку».

- Толерантність як результат такої обізнаності та як показник цивілізованого суспільства.

Підсумкові матеріали:

В Україні починають інформаційну кампанію щодо  доброзичливого ставлення до біженців

За підтримки Посольства Федеративної Республіки Німеччина Україна реалізує соціальний проект, спрямований на формування доброзичливого ставлення до біженців в Україні та перетворення України в більш толерантне місце для біженців і шукачів притулку.

Про це сказала координатор з адвокації благодійного фонду "Право на захист" Дарина Толкач під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Ми розпочали проект за підтримки Посольства Федеративної Республіки Німеччина, основною ціллю якого є побудова правильної інформаційної кампанії, продуктивних відносин з громадами щодо сприйняття і прийняття біженців і шукачів притулку", - сказала Толкач.

В рамках цього проекту був створений соціальний ролик, задля підвищення рівня гуманності українського суспільства. За словами Толкач, основним посилом в цьому медіапроекті була фраза: "Я біжу, щоб вижити".

 За словами експерта консульсько-правового відділу Посольства ФРН Дороте Мечковскі, Німеччина прийняла за останні роки понад 1 млн біженців, тому не досить коректно порівнювати цей досвід з Україною, яка прийняла близько 3 тис. біженців.

У свою чергу спікер Державної міграційної служби Сергій Гунько зазначив, що з початку року до служби звернувся 491 іноземець з Афганістану, Сирії, Російської Федерації, Сомалі та Іраку.

"Ситуація в Україні на сьогодні є складною, і вона відзначається зменшенням шукачів притулку, які приїжджають в Україну. Якщо в 2015 році ми мали до 1,5 тисячі звернень щорічно, починаючи з 2015 року ми спостерігаємо тенденції до зменшення такої кількості. У 2016 році вже близько 650 звернень, а в цьому році маємо 490 звернень", - зазначив Гунько.

Він повідомив, що частіше за захистом до України звертаються громадяни "традиційної п'ятірки країн" - Афганістану, Сирії, Російської Федерації, Сомалі та Іраку.

Присутня на заході заступник голови Агентства ООН у справах біженців в Україні Ноель Калхун зазначила, що найбільша кількість біженців в країнах, що межують з зонами конфлікту - в Лівані, Йорданії, Туреччині, Ірані, Пакистані, Ефіопії, Кенії, Уганді тощо. В Україні, за її словами, є досить довгою процедура з отримання офіційного статусу біженця, що в свою чергу впливає на можливість працевлаштування таких осіб.  

В Україні проживають близько 3 тис. біженців - ООН

В Україні на сьогодні проживають близько 3 тис. біженців з інших країн, які отримали міжнародний захист.

Про це заявила заступник голови Агентства ООН у справах біженців в Україні Ноель Калхун під час прес-конференції в Укрінформі.

"Всього в Україні близько 3 тис. біженців - люди, які отримали міжнародний захист. Десь від 600 до 1,5 тис. подають на статус біженців щорічно, а це небагато в порівнянні з іншими країнами" - сказала Калхун.

За її словами, найбільша кількість біженців у країнах, що межують із зонами конфлікту, - в Лівані, Йорданії, Туреччині, Ірані, Пакистані, Ефіопії, Кенії, Уганді тощо.

Калхун зауважила, що питання надання допомоги та відповідальності за біженців - це питання міжнародної солідарності, і Україна має внести свій вклад у захист прав біженців. За її словами, в Україні досить довга процедура отримання офіційного статусу біженця, що, в свою чергу, впливає на можливість працевлаштування таких осіб.  

Як приклад вона навела ситуацію з біженцями у Лівані. Там, за словами Калхун, близько 25% населення становлять біженці.

Заступник голови Агентства ООН також наголосила, що біженці можуть бути корисними в новій країні. Саме вони збагачують культуру свого нового місця проживання і навіть реалізують досить успішні проекти, стають відомими журналістами, громадськими діячами тощо, підкреслила Калхун.

 Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-