Проект «Мандрівний табір миру». Презентація досягнень і напрацювань

Проект «Мандрівний табір миру». Презентація досягнень і напрацювань

Укрінформ
26 вересня 13.00 - "Мандрівний табір миру"  - презентація результатів та напрацювань проекту

Організатор: ГО «Новий Донбас».

Учасники: Лариса Артюгіна - голова ГО «Новий Донбас»; Вадим Шабалін - координатор проекту; Ігор Винокуров - історик, методист проекту; Сусанна Ангелова - психолог проекту; Іван Парамонов - PR-менеджер проекту; Анна Корж - режисер проекту, волонтер організації; Олеся Цибулько - радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; Марюс Януконіс - Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні;  Юстіна Якавонайте - третій секретар Посольства Литовської Республіки в Україні.    

Підсумкові матеріали:

В Києві презентували результати програми соціально-культурної підтримки дітей "Мандрівний табір миру"

Діти з різних куточків України, яких торкнулася війна на Сході, протягом двох тижнів, за ініціативою громадської організації "Новий Донбас", отримали нові історичні знання, психологічну допомогу та оздоровилися в Карпатах і на березі Чорного моря. 

Про це розповіла голова ГО "Новий Донбас" Лариса Артюгіна під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.  

"Ідея робити табір мандрівним з'явилася у нашої команди на етапі розробки проекту: одна частина команди хотіла робити проект на березі Чорного моря, а друга - в Карпатах. В кінцевому результаті з'явилося колегіальне рішення: робити табір у двох місцях, щоб діти змогли якомога більше побачити Україну", - сказала Артюгіна. 

Вона також зазначила, що діти, які потрапили до табору, були дуже різними, дехто навіть мав печальний досвід втрати одного з батьків через військові дії на Сході України.

Координатор проекту, ветеран АТО Вадим Шабалін розповів, що заявки на участь в проекті подали 298 дітей. Після "сліпих" відборів експертна комісія обрала 27 учасників, які потрапили до "Табору миру".

"У таборі були присутні діти з усієї зони проведення АТО, а також діти-переселенці і діти загиблих учасників війни. Їхня географія охоплювала майже всю Україну", - пояснив Шабалін. 

Психолог табору Сусанна Ангелова зазначила, що в результаті проекту була розроблена авторська методологія виховання громадян та розвитку в них лідерських якостей. Вона також пояснила, що це не було основною метою проекту. За її словами, діти завдяки табору навчилися співпрацювати, вирішувати міжособистісні конфлікти, що допоможе їм в майбутньому розвивати власні громади та змінювати світ навколо себе.

 Історик, методист проекту, Ігор Винокуров пояснив, що під час навчання в таборі діти відвідали Хотинську фортецю та провели авторську гру "Обличчя Хотинської війни 1621 року", в основі якої лежить театральна імпровізація на історичну тематику. Винокуров зазначив, що в історичній грі координатори умисно уникали екстраполювання історичних подій та оцінок на сучасність. Гравці самі проводили паралелі, поступово доходили висновків, що ситуація на Донбасі, страждання історично не є унікальними для України, а страждання України - для Європи та світу. 

"В нас була перевага - магія місця. Історія сприймається краще там, де вона відбувалася", - сказав Винокуров. 

В свою чергу Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс пояснив, що Литва підтримує подібні проекти та ініціативи, бо поділяє біль України і прагне допомогти підліткам і дітям пережити важкі часи. 

"Ми дуже раді, що вже другий рік ми підтримуємо цей проект, який є дуже важливим і в комунікативному, і в психологічному плані... Ми мали на меті окрім освітніх моментів ще й дізнатися від дітей, як вони сприймають мир, Україну та Європу в цілому", - сказав посол і додав, що краще п'ять років говорити, аніж п'ять років воювати.  

За словами організаторів, "Мандрівний табір миру" – це підтримка дітей війни та культурна реабілітація тих, хто завтра стане вирішувати долю України та українців усього світу. Проект організовано за фінансової підтримки уряду Литовської Республіки.

 Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-