Реформа системи реабілітації учасників АТО. Необхідність законодавчого забезпечення

Реформа системи реабілітації учасників АТО. Необхідність законодавчого забезпечення

Укрінформ
19 вересня, 11.00 - Необхідність законодавчого забезпечення  реформи системи реабілітації учасників АТО.

Організатор: Офіс Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО.

Учасники: Вадим Свириденко -  Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО; Раїса Панасюк - Уповноважена Уряду з питань прав людей з інвалідністю; Валерій Сушкевич - Уповноважений Президента України з питань осіб з інвалідністю; Ірина Фріз, Олександр Третьяков,  Гліб Загорій, Оксана Корчинська, Оксана Білозір - народні депутати України; В'ячеслав Марченко - заступник голови Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО; Василь Шевченко - радник віце-прем'єр-міністра України Павла Розенка; Євген Дикий, Олександр Буйволюк - учасники АТО; Вікторія НазаренкоЛариса Байда  - представники ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України»; Володимир Голик - голова ГО «Всеукраїнське товариство нейрореабілітації»; Оксана Сивак - член Правління ГО “Ініціатива Е+”; Ірина Лоюк - юрист; Андрій Карачевський - керівник центру реабілітації та травмотерапії “Інтеграція”; Олександр Владіміров - голова Правління ГО «Українське товариство фізичної та реабілітаційної медицини»; Олена Лісовенко, Людмила Люльчук - представники ГО “Рада матерів та дружин учасників АТО”; Наталія Зарецька - модератор.

Питання до обговорення:

У чому різниця між лікуванням та реабілітацією?

Що потрібно для того, щоб в Україні було нарешті створено сучасну систему реабілітації?

Чому нас навчив досвід останніх трьох років?

Що ми можемо зробити на законодавчому рівні, щоб реформа системи реабілітації нарешті стартувала?

Коротко. Майже щодня на сході України наші захисники продовжують отримувати поранення. Відновлення здоров'я учасників антитерористичної операції є прямим обов'язком держави, яку вони захищали. Відновлення здоров'я передбачає і лікування, і реабілітацію, і надання психологічної допомоги.

Підсумкові матеріали:

Закон про реабілітацію учасників АТО має враховувати досвід провідних світових країн — Третьяков

Закон про реабілітацію учасників АТО, які під час бойових дій отримали інвалідність, має враховувати досвід провідних світових країн, в яких існує відповідна законодавча база. 

Про це заявив депутат Верховної Ради Олександр Третьяков під час панельної дискусії в Укрінформі.

“Наразі в профільному комітеті Верховної Ради триває обговорення нового закону про реабілітацію як ветеранів АТО, так і осіб з інвалідністю. Досвід передових країн світу підказує, що це не одне й те саме. Ніде у світі служба ветеранів не підпорядковується Міністерству соціальної політики. Частіше за все ці служби або виведені під Міністерство оборони, або під окрему установу. Ми не повинні тут “винаходити велосипед”. Україні варто скористатися досвідом таких країн як США та створити власні ветеранські служби. Наприклад, спеціалізовані підрозділи поліції, які працюватимуть з ветеранами”, - заявив депутат. 

Учасники панельної дискусії погодилися з тим, що наявне законодавство з питання реабілітації ветеранів АТО та людей із інвалідністю потребує не вдосконалення, а створення “з нуля”. Враховуючи наявні реалії, вони запропонували розділити ці два типи реабілітації, що буде враховано в новому законі, проект якого презентують в Адміністрації Президента України 28 вересня 2017 року. 

За словами народного депутата Оксани Корчинської, цей закон повинен стати фундаментом нового підходу до реабілітації, якій враховуватиме спеціалізовані потреби не лише ветеранів АТО, які внаслідок бойових дій отримали інвалідність, а й членів їх сімей, жінок-військовослужбовців та ветеранів, які потребують психологічної реабілітації.

Як повідомляв Укрінформ, представники Об'єднаного агентства з відновлення персоналу Збройних сил США допоможуть створити в Україні цілісну міжвідомчу систему психологічного супроводу військовослужбовців, які перебували в заручниках, в полоні, пережили тортури, а також членів їхніх сімей.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-