Фінансова прозорість ОТГ. Як позначилася на місцевому розвитку?

Фінансова прозорість ОТГ. Як позначилася на місцевому розвитку?

Укрінформ
15 вересня, 11:00 - Фінансова прозорість об'єднаних територіальних громад у рамках реформи децентралізації.

Організатор: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД). 

Учасники: Тетяна Овчаренко – експерт з питань бюджету та управління; Віктор Маштабей - Надзвичайний і Повноважний Посол України.

Коротко. «Круглий стіл» проводиться в рамках проекту «Фінансова прозорість об'єднаних громад», що спрямований на підвищення економічної спроможності об'єднаних громад і ефективнішого вирішення питань місцевого розвитку. Проект реалізується за  підтримки Посольства Королівства Нідерландів.

Під час заходу буде представлено рейтинг фінансової спроможності ОТГ.

«Круглий стіл» має на меті оцінити якість політичних рішень, ухвалених у рамках реформи децентралізації, та поінформувати суспільство і зацікавлені сторони; обговорити проміжні результати реформи; виявити слабкі місця та недоліки в процесі фінансового забезпечення створених ОТГ; виробити рекомендації щодо покращення прийнятих рішень; підбити  підсумки семінарів для представників громад, проведених у 24 областях України.

Підсумкові матеріали:

Київщина займає останнє місце по створенню ОТГ - експерт

Київська область не може похвалитися результатами по створенню об'єднаних територіальних громад.

Про це поінформувала експерт з питань бюджету та управління Тетяна Овчаренко під час круглого столу в Укрінформі.

«На сьогодні Київська область по всіх рейтингах, які проводять Адміністрація Президента і Мінрегіон, займає останнє місце. Станом на сьогодні в області створено дві об'єднані територіальні громади. Обидві — сільські. В одній об'єдналися шість рад, у другій дві. Але та, де дві ради, вийшла на прямі відносини з державним бюджетом з 1 січня 2017 року і має результати більш потужні, ніж та, що вже пітора року працює в прямих відносинах. І це явний показник того, що в цій громаді є лідер. Тому суто людський фактор теж залишається дуже актуальним і потужним», - підкреслила Овчаренко. 

За її словами, крім лідерів, формальних чи неформальних, на розвиток громад впливає також підтримка депутатів і спонсорів. Також дуже актуальною залишається підтримка держави.

«На наступні три бюджетні періоди — до 2020 року — держава планує надавати підтримку ОТГ у вигляді тієї ж субвенції на розвиток інфраструктури. А також ОТГ можуть активно зараз долучатися до використання Державного фонду регіонального розвитку і мають право отримувати субвенцію на соціально-економічний розвиток», - додала експерт. 

Вона також зазначила, що семінари, проведені в 24 регіонах, показали, що обізнаність громадян з цього питання залишається низькою. Дуже багато питань виникає на місцях і стосовно законодавства, і стосовно його застосування, і стосовно тих прав і обов'язків, які отримують громади, набувши статусу об'єднаної територіальної громади. 

«В новостворених громадах виникали конкретні запитання, зокрема, як використовується освітня чи медична субвенція, хто її використовує і яким чином. Це говорить про те, що питання потребує подальшого розвитку, і треба працювати в плані фінансової обізнаності керівників і фахівців, а також громадян об'єднаних територіальних громад», - підкреслила Овчаренко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-