Чи є майбутнє у промисловості на території, підконтрольній

Чи є майбутнє у промисловості на території, підконтрольній "ДНР"?

Укрінформ
30 серпня, 10.00 - Як виживає промисловість на території підконтрольній "ДНР": чи має вона майбутнє?

Учасники: Наталя Веселова - народний депутат України; Олександр Клюжєв - аналітик громадської мережі “ОПОРА”; Віталій Сизов - аналітик ГО “Донецький інститут інформації”; Денис Діденко - голова антикризового штабу компанії ДТЕК; Остап Єднак -  народний депутат України;  Андрій Синюк -  заст. директора Департаменту вугільно-промислового комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України; Олексій Мацука - модератор.

Підсумкові матеріали:

Керівництво "ДНР" закриватиме нерентабельні вугільні підприємства, що спровокує  масове безробіття - експерт

Керівництво так званої "ДНР"  закриватиме усі нерентабельні вугільні підприємства, що призведе до масового безробіття на непідконтрольній території.

Про це сказав аналітик Донецького інституту інформації Віталій Сизов на прес-конференції в Укрінформі, презентуючи результати дослідження на тему: "Півроку після захоплення. Як працює промисловість в "ДНР"

"Те, що ми знаємо із заяв самопроголошеної влади ("ДНР"- ред.),  на консервацію і реструктуризацію передано вже 18 нерентабельних вугільних підприємств. З того боку лунають прямі заяви, що все, що нерентабельне, вони будуть жорстко закривати. Можна зробити висновок, що на непідконтрольній території будують модель Російської Федерації, де вугільна галузь зазнала змін після розвалу Радянського Союзу і була проведена кардинальна капіталізація", - сказав він.

Сизов наголосив, що керівництво "ДНР"  буде закривати усі нерентабельні підприємтсва.

"Залишать лише ті підприємства, які можуть працювати в плюс. В умовах блокади  працювати в плюс можуть не так багато підприємств. Залишається чекати на масове закриття, на масове безробіття і соціальні потрясіння", - сказав аналітик.

Він зауважив, що за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості на непідконтрольній території Донецької області знаходиться 55 шахт, з них на 34 шахтах здійснювалися заходи з ліквідації. 

"Тобто їх планували закрити ще до початку бойових дій, до блокади, але поступово, виконуючи всі правила і вимоги до процесу... На непідконрольній території є наукові установи, вони заявляють, що їм допомагає Російська Федерація і зараз вони нібито будують водовідливи на шахтах, які вони мають закрити, і  екологічна ситуація під контролем. Якщо це дійсно так, можливо вдастся запобігти екологічної катастрофи", - сказав він.

Водночас Сизов зауважив, що доступу до таких шахт немають ні власники, ні представки українскої влади, ні світового співтовариства і перевірити дані не можна.

Аналітик нагадав, що у січні цього року розпочалася блокада активістами вантажного залізничного сполучення через лінію розмежування. Указом Президента України від 15 березня 2017 року було тимчасово припинено переміщення вантажів через лінію зіткнення.

Російські порти Азово-Чорноморського басейну значно збільшили об'єм перевалки вугілля - дослідження

Три російські порти Азово-Чорноморського басейну значно збільшили об'єм перевалки вугілля за останні півроку.

Про це сказав аналітик Донецького інституту інформації Віталій Сизов під час "круглого столу" в Укрінформі, презентуючи результати дослідження на тему: "Півроку після захоплення. Як працює промисловість в "ДНР".

"Після блокади з'явилася проблема ( у "ДНР" - ред.), бо значна частина вугілля реалізовувалась на зовнішніх ринках. Якщо раніше його можна було возити за кордон і продавати легально як українське вугілля, то зараз цього зробити не можна. Тому вугілля за багатьма даними і показниками вивозиться на територію Російської Федерації. Про ці об'єми ми можемо судити по дотичних цифрах, бо реальні ніхто не покаже... Порти, які зараз знаходяться найближче до території України, порти "Азов", "Таганрог", "Ростов-на- Дону" за останні півроку значно підвищили об'єм перевалки вугілля", - сказав Сизов.

Він додав, що, за даними відкритих джерел інформації, "порт Ростова-на-Дону за сім місяців поточного року збільшив обробку вугілля майже на 50%, порт Таганрогу - на 33%, порт Азову - взагалі у два рази підняв об'єм перевалки вугілля".

Сизов вважає, що така ситупція може свідчити про те, що за допомогою Російської Федерації, вугілля з окупованих територій України потрапляє на ринки "третіх країн".

"Тобто це це контрабандне вугілля, звісно у нас немає ніяких документів, доказів, але цифри дивно збігаються - початок блокади і ріст об'єму перевалки вугілля саме в тих портах, які знаходяться найближче до территорії України", - сказав він.

 Водночас представник Департаменту вугільно-промислового комплексу   Міненергетики Андрій Синюк зауважив, що "інформація стосовно того, чи імпортується вугілля з "ДНР" до Росії, у нас відсутня".

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-