26 років Незалежності України в контексті формування державної етнонаціональної політики

26 років Незалежності України в контексті формування державної етнонаціональної політики

Укрінформ
28 серпня, 14.00 - 26 років Незалежності України - досягнення та перспективи, розвиток державної етнонаціональної політики.

Організатор: Рада Національних Спільнот України.

Учасники: Світлана Фоменко - Перший заступник Міністра культури України; Антон Кіссе - народний депутат України, Президент Асоціації болгар України; Ашот Аванесян - голова Ради національних спільнот України, президент національного конгресу вірмен України, заслужений діяч культури України; Володимир Євтух - голова Експертної ради з питань етнополітики, доктор політичних наук, професор, директор Інституту соціології, психології та соціальних комунікацій Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова; Андрій Попок - віце-президент Національної академії державного управління при Президентові України, доктор наук з державного управління, професор; Андрій Юраш - директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України; Іван Варзар - академік Академії політичних наук, д-р політ. наук, професор; Юрій Решетніков - голова Державного комітету у справах національностей та релігії (2009-2010рр.), кандидат філософських наук. 

Підсумкові матеріали:

У Мінкульті пропонують створити генеральний директорат для вивчення проблем нацменшин

У Міністерстві культури України пропонують під час реформування передбачити у структурі відомства генеральний директорат з питань етнополітики та релігії.

Про це повідомила перший заступник міністра культури Світлана Фоменко під час Всеукраїнської конференції «26 років Незалежності України: досягнення та перспективи розвитку державної етнонаціональної політики», що відбулась 28 серпня в Укрінформі.

«Проводячи функціональне обстеження, ми запропонували структуру міністерства, в якому один із генеральних директоратів буде присвячений питанням етнополітики та релігії. На сьогодні у складі Міністерства культури існує департамент у справах релігії та національностей. Але ми хотіли б поглибити функціонал цього напряму, тому й запропонували створення генерального директорату», - сказала Фоменко.

За її словами, основними функціями та завданнями цього структурного підрозділу стануть, передусім, аналітика, вивчення потреб і проблем національних меншин.

Водночас Фоменко акцентувала увагу на необхідності розробки нового закону, який би захищав права національних менших в Україні.

«Звичайно, на часі стала розробка нового закону про національні меншини в Україні. Не є таємницею, що законодавство, яке ми маємо на сьогодні, ухвалювалось іще у 1990-ті роки і, звичайно, воно потребує певного вдосконалення і кореляції з викликами часу, які ми маємо на сьогодні», - уточнила посадовець.

Перший заступник міністра культури вручила представникам організацій етнічних спільнот України почесні грамоти Кабінету міністрів.

Президента закликали запровадити посаду омбудсмена з питань нацменшин - резолюція

Представники національно-культурних громад України закликають Президента запровадити посаду уповноваженого у справах національних меншин.

Про це йдеться у резолюції Всеукраїнської конференції «26 років Незалежності України: досягнення та перспективи розвитку державної етнонаціональної політики», ухваленої 28 серпня.

«Учасники Всеукраїнської конференції... вирішили звернутися до Президента України з проханням надати сприяння в утворенні Координаційної ради національностей України як консультативно-дорадчого органу при Президентові України, запровадженні посади Уповноваженого Президента України у справах національних меншин», - йдеться у документі.

Учасники конференції також просять у глави держави посприяти у створенні Центру міжнаціональної співдружності України (Дому національностей) і відкритті Музею історії народів України у місті Києві.

Крім того, вони пропонують проголосити 20 листопада в Україні Днем міжнаціональної злагоди у зв'язку з ухваленням 20 листопада 1917 року ІІІ універсалу Центральної Ради, який вперше декларував права національних меншин в Українській державі.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-