Трудова міграція чи експлуатація? Ліквідовано канал торгівлі сільгоспрабами

Трудова міграція чи експлуатація? Ліквідовано канал торгівлі сільгоспрабами

Укрінформ
11 серпня, 13.00 - Завершення міжнародної операції з ліквідації каналу торгівлі людьми з України до Великої Британії, де громадян експлуатували в умовах рабства.

Організатори: Державна прикордонна служба України; Національна поліція України.

Запрошені до участі: представники Державної прикордонної служби України та Національної поліції України. 

Коротко. Під час заходу буде повідомлено про результати міжнародної операції з ліквідації каналу торгівлі живим товаром з України до Великої Британії, де довірливих людей використовували на сільськогосподарських підприємствах фактично в умовах рабства. 

Підсумкові матеріали:

На території України цьогоріч зафіксовано 12 випадків торгівлі неповнолітніми - поліція

На території України з початку 2017 року зафіксовано 12 випадків торгівлі неповнолітніми особами.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі у п'ятницю заявив головний оперуповноважений Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними із торгівлею людьми, Національної поліції України Андрій Гаманюк.

«Такі ганебні випадки дійсно є на території України. На сьогоднішній день нами з початку року задокументовано 12 фактів незаконної угоди щодо неповнолітніх. З них 4 факти продажу новонароджених дітей, інші - це вчинені злочини щодо неповнолітніх, віком до 14 років», - сказав Гаманюк.

Встановлено 11 учасників групи, яка переправляла українців до Великої Британії для трудової експлуатації - Нацполіція

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження  стосовно 11 учасників злочинної схеми, яка полягала у незаконному переправленні українців через країни ЄС для подальшої трудової експлуатації у Великій Британії.

Про це повідомив під час прес-конференції в Укрінформі "Трудова міграція чи експлуатація? Ліквідовано канал торгівлі сільгоспрабами" майор Нацполіції Андрій Гаманюк.

"Слідство встановило одинадцять учасників  злочинної групи. Більше тридцяти потерпілих  проходять по кримінальному провадженню, але не всі усвідомлюють, що вони стали жертвами", - зазначив він.

За словами поліцейського, злочинці вербували жителів Івано-Франківської та Тернопільської областей для влаштування на роботу у Великій Британії. Спочатку наші громадяни отримували візи і їхали до Польщі, а звідти організатори схеми доправляли їх до Литви, де підшуковували документи - паспорти або водійські права, у яких були б схожі до їх зовнішності фотографії. Далі з цими документами українців переправляли через Данію, Німеччину, Норвегію і Нідерланди до Великої Британії. Коли не було змоги підібрати потрібні документи, злочинці перевозили людей просто у нішах вантажівок.

У Великій Британії українці працювали у сфері сільського господарства і отримували мізерну платню. При цьому жінки і чоловіки проживали у спільних кімнатах і не мали нормальних умов для гігієни. За таку допомогу в працевлаштуванні наші громадяни мали заробити і сплатити учасникам схеми від 4200 до 4700 тис. фунтів.

Після спільної спецоперації українських, польських і литовських правоохоронців злочинців затримали в понеділок, 7 серпня, литовські прикордонники при  спробі переправити через кордон дев`ятьох наших громадян.

Загалом, за оцінками правоохоронців, з 2012 року таким способом для рабської праці у Велику Британію злочинці вивезли понад 200 українців.

Як повідомлялося, (https://www.ukrinform.ua/rubric-world/2283649-u-litvi-rozkrili-merezu-torgivli-ludmi-ukrainciv-prodavali-u-britaniu.html) у понеділок увечері співробітники Відділу організації кримінальної розвідки Служби охорони держкордону Литви (СОДКЛ) разом з колегами з Підрозділу берегової охорони затримали в Шяуляйському і Мажейкському районах трьох громадян Литви та одного громадянина України.

Останній, згідно з наявними даними, є головним організатором незаконної схеми переправлення людей до Сполученого Королівства. Громадяни Литви допомагали українцю і здійснювали переправлення людей за кордон. Вік затриманих - від 41 року до 50 років.

На цьому тижні співробітники СОДКЛ провели обшуки в житлових приміщеннях, що належать затриманим особам, а також в нежитлових приміщеннях в Шяуляйському і Мажейкському районах. Під час обшуків знайдено дев'ять нелегально доставлених громадян України. За даними прикордонників, цих українців планувалося незаконно вивезти за кордон, а також, скориставшись їх вразливістю, використовувати для примусової фізичної праці в рабських умовах.

За даними українських правоохоронців, під час обшуків в Україні були знайдені вогнепальна зброя і підроблені документи, які нелегально зберігалися і ймовірно, використовувалися для переправлення людей за кордон.

В Україні за півроку завершено розслідування 66 справ щодо торгівлі людьми - МВС

В Україні за перше півріччя 2017 року завершено розслідування 66 справ щодо торгівлі людьми.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі у п'ятницю заявив директор Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко.

"Результати роботи Департаменту (боротьби зі злочинами, пов'язаними із торгівлею людьми Національної поліції України) за перше півріччя 2017 року порівняно з аналогічним періодом 2016 року: 60 фактів (торгівлі людьми - ред.) внесено в ЄРДР за перше півріччя 2016 року, 144 - за перші півроку 2017 року. Також за перше півріччя 2016 року було закінчено 26 досудових розслідувань за фактами торгівлі людьми, за перше півріччя цього року - 66", - сказав Шевченко. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-