Час єдності і самопізнання. На Чернігівщині вперше відзначили День українсько-кримськотатарської дружби

Час єдності і самопізнання. На Чернігівщині вперше відзначили День українсько-кримськотатарської дружби

Укрінформ
1 серпня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: «Підсумки проведення першого Дня українсько-кримськотатарської дружби і солідарності в Ічнянському районі Чернігівської області та про перспективи відзначення 360-річчя Конотопської битви» (Зала 2).

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Рефат Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України; Григорій Герасименко - голова Ічнянської районної ради; Різа Шевкієв - член Меджлісу кримськотатарського народу; Юлія Каздобіна – радник міністра інформаційної політики України з питань щодо Криму; Василь Мисан - голова Крупичпільської сільської ради; Андрій Іванець - координатор Таврійської гуманітарної платформи, кандидат історичних наук.

Коротко. 26 липня 2017 року в Ічнянському районі вперше відзначили День українсько-кримськотатарської дружби і солідарності. У ньому взяли участь члени Меджлісу кримськотатарського народу, представники органів влади та самоврядування Ічнянського району, кримської громадськості, активісти громадських організацій Києва та Чернігівщини. Під час заходу відбулися зустрічі кримчан у районній раді та райдержадміністрації. Для громадськості району було проведено інформаційно-просвітницький захід про історію та про сучасне життя кримськотатарського народу. У с. Крупичполе на честь українсько-кримськотатарського військового братерства було встановлено пам’ятний знак на місці, де у 1659 році, напередодні Конотопської перемоги над московськими загарбниками, зустрілися війська гетьмана Івана Виговського та кримського хана Мехмед IV Герая (прозваного Софу). Учасники заходу відвідали також  Соколиний хутір, де їх гостинно зустріли козаки, палац Тарновських та інші пам’ятні місця Ічнянського району.

Підсумкові матеріали:

Чубаров ініціює святкування перемоги в Конотопській битві на державному рівні

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що необхідно на державному рівні створити оргкомітет для гідного відзначення в Україні через два роки майбутньої  360-ї річниці Конотопської битви, для перемоги в якій над "московитами" об'єдналися українські війська гетьмана Івана Виговського і кримськотатарські - Мухаммед Герай хана IV.

Про це Рефат Чубаров розповів у вівторок на прес-конференції в Укрінформі, передає кореспондент агентства.

"Недавно в Конотопі (на святкуванні 358-ї річниці Конотопської битви - ред.), ми говорили про те, що будемо разом з місцевими органами влади сприяти створенню такого комітету, який допоможе провести необхідні заходи на системному рівні. Крім того, створення оргкомітету дозволить привернути увагу до майбутньої події українського суспільства і краще пізнати молодому поколінню події, які об'єднують кримських татар і українців ", - зазначив Чубаров.

За його словами, українці "були заручниками російської і радянської історіографії, яка обслуговувала інтереси російської імперії", - заявив він.

"Розуміння важливості українсько-кримськотатарської загальної історії існувало давно, але в той же час воно не могло пробитися конкретними справами завдяки тому, що російська історіографія століттями вбивала в наші голови своє розуміння тих подій, які відбувалися на тому великому просторі, де жили наші народи в минулому ", - вважає глава Меджлісу.

На його думку, "події трирічної давнини, а саме російська агресія проти України і тимчасова окупація Криму, стимулювали ці процеси".

"Я згадую, як в 90-х роках наші історики, активісти з Криму їздили на місце боїв Конотопської битви під Жовті води, де тоді почали проводитися заходи з увічнення пам'яті українських і кримськотатарських воїнів тих часів", - зазначив політик.

Чубаров подякував главі Ічнянської районної ради Григорію Герасименку та голові Крупічпільскої сільської ради Василю Мисану, "які стали ініціаторами і генераторами проведення дня українсько-кримськотатарської дружби".

За його словами, 26 липня в історичному місці, де відбулося з'єднання українських і кримськотатарських військ, було встановлено пам'ятну дошку. Звідси воїни гетьмана Івана Виговського і хана Мухаммед Герая рушили в Жовті води і через два дні, незважаючи на меншу вдвічі чисельність, змогли перемогти 120-тисячне військо Москви.

Як зазначив Чубаров, "важливо те, що ініціатива Дня українсько-кримськотатарської дружби  в Ічні " пішла знизу ".

"Я бачу в цій ініціативі дуже важливий сигнал і вірю, що вона розвинеться в щорічні масштабні заходи".

Довідка. Конотопська битва, одна з ключових епізодів російсько-української війни (1658-1659), сталася в червні-липні 1659 року на території сучасної Сумської області.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-