Недофінансування Суспільного мовника - загроза для його незалежності та ефективності

Недофінансування Суспільного мовника - загроза для його незалежності та ефективності

Укрінформ
6 липня, 12.00 - Недофінансування Суспільного мовника - загроза для його незалежності та ефективності.

Організатори: Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України (ПАТ «НСТУ») за підтримки проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні".

Учасники: Мортен Енберг - голова Офісу Ради Європи в Україні; Тетяна Лебедєва - голова Наглядової ради ПАТ «НСТУ»; Вадим Міський - секретар Наглядової ради ПАТ «НСТУ»; Дарія Карякіна - член Наглядової ради ПАТ «НСТУ»; Зураб Аласанія - голова Правління ПАТ «НСТУ»; Артем Біденко - Державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Богдан Червак - Перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Ігор Розкладай - головний експерт групи Реанімаційного пакету реформ з питань медіа-реформи.

Довідково. Відповідно до Закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" бюджет Суспільного мовника має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. У 2017 році ПАТ «НСТУ» мала б отримати з бюджету 1,2 мільярди гривень, проте у Держбюджеті на цей рік закладено лише 75% цієї суми - на 309 мільйонів гривень менше. Крім того, відповідно до оприлюдненої Мінфіном Бюджетної резолюції на 2018-2020 роки, суспільний мовник щороку буде недораховуватися значної суми коштів, а у 2020 році нестача може взагалі скласти 35% від передбаченого законодавством бюджету.

Коротко. Нагадаємо, у травні 2017 року вийшов звіт Комісара Ради Європи з прав людини "Суспільне мовлення в Європі під загрозою", в якому, зокрема, підкреслюється, що фінансування суспільних мовників має виняткове значення, оскільки саме воно може потенційно утримувати їх політично залежними. Рекомендація Парламентської асамблеї Ради Європи 1878 (2009) закликає парламенти європейських країн гарантувати суспільним мовникам належні засоби для виконання ними своїх місій, а також довгострокове фінансування належного рівня.

Підсумкові матеріали:

Наглядова рада НСТУ закликає парламент забезпечити Суспільному мовнику повне фінансування

Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України закликає Верховну Раду забезпечити повноцінне фінансування суспільного мовника у Держбюджеті-2017.

Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему "Недофінансування Суспільного мовника - загроза для його незалежності та ефективності" заявила голова Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Тетяна Лебедєва.

"Наглядова рада, менеджмент НСТУ, наші постійні міжнародні партнери і донори були занепокоєні тим, що ми побачили у бюджетних проектах, і хочемо привернути до цього увагу тих, від кого це залежить. Вже коли ми готували цю прес-конференцію, ми отримали позитивний сигнал від Прем'єр-міністра, який сказав, що зробить усе, аби Суспільне мовлення отримало все до копійки. Це дуже тішить. Сподіваюсь, що і народні депутати теж стануть на таку позицію і приймуть усі необхідні рішення", - сказала Лебедєва. 

Вона зазначила, що для створення Суспільного мовлення вже зроблено дуже багато, але наразі розпочався етап, на якому мають бути закладені всі основні принципові передумови його існування. 

"Якщо на першому році не було зрозуміло, як співпрацювати з регіонами, якщо не буде якісно зростати кваліфікація працівників Суспільного, то можна сказати, що реформи не буде. Тобто щось відбулось, але це невідчутно для суспільства", - зауважила голова Наглядової ради.

За її словами, спроби накласти обмеження на Суспільного мовника через бюджет завжди викликають "дуже великий осуд" з боку міжнародної спільноти. "Якщо буде  недофінансування Суспільного, я думаю, що це буде сприйнято як  сигнал того, що влада не хоче, щоб Суспільне було повністю незалежним і спроможним", - спрогнозувала Лебедєва. 

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг наголосив, що Суспільне мовлення важливе для України, бо переважна більшість громадян нашої держави отримують новини про політику та різні події у країні з національних телеканалів. 

"В українському контексті саме Суспільне мовлення може забезпечити правдиві, неупереджені та збалансовані новини", - зазначив він.

Енберг додав, що Рада Європи вітає заяву Прем'єр-міністра України про те, що НСТУ буде профінансована повністю, як того вимагає закон.

"Хотів би ще раз звернути увагу на рекомендацію Парламентської асамблеї Ради Європи, яка закликає парламенти європейських країн гарантувати суспільним мовникам належні засоби для виконання ними своїх місій, а також довгострокове фінансування належного рівня", - наголосив голова Офісу Ради Європи в Україні. 

Відповідно до Закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" бюджет Суспільного мовника має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. У 2017 році ПАТ «НСТУ» мала б отримати з бюджету 1,2 мільярди гривень, проте у Держбюджеті на цей рік закладено лише 75% цієї суми - на 309 мільйонів гривень менше. Крім того, відповідно до оприлюдненої Мінфіном Бюджетної резолюції на 2018-2020 роки, суспільний мовник щороку буде недораховуватися значної суми коштів, а у 2020 році нестача може взагалі скласти 35% від передбаченого законодавством бюджету.

Реформа Суспільного мовлення має стати історією успіху в Україні - Біденко

Реформа Суспільного мовлення в Україні має стати історією успіху, яка потягне за собою багато інших позитивних перетворень.

Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему "Недофінансування Суспільного мовника - загроза для його незалежності та ефективності" заявив державний секретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко, повідомляє кореспондент агентства.

"Реформа Суспільного телебачення радіомовлення має стати і стане історією успіху для України. Багато хто не розуміє, чому цьому приділяється стільки уваги, але в сучасному інформаційному середовищі саме ця історія успіху потягне за собою дуже багато інших ниточок", - сказав Біденко. 

У цьому контексті він додав, що позиція міністра інформаційної політики і всього міністерства, які є в хорошу сенсі лобі  НСТУ в уряді України, полягає в тому, щоб зробити все можливе, щоб реформа Суспільного мовлення відбулась і ми отримали цікаве якісне Суспільне телебачення і радіомовлення.

Біденко зазначив, що як ніхто розуміє, як складно реформувати існуючу систему, ламати старе і створювати нове.

"Але я впевнений, що у нової-старої команди все вийде. Ми докладемо максимуму зусиль, знання і вміння, щоб це вийшло, бо це спільна історія успіху", - підкреслив держсекретар МІП.

Держкомтелерадіо нагадує Мінфіну, що Суспільному мовленню недодали понад 462 млн грн

Державний комітет телебачення і радіомовлення направив до Міністерства фінансів документи із зазначенням суми недофінансування Суспільного мовлення у цьому році, яка становить понад 462 млн гривень, і вказав, що це є порушенням закону. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему "Недофінансування Суспільного мовника - загроза для його незалежності та ефективності" заявив перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак, повідомляє кореспондент агентства.

"Ми надали Міністерству фінансів усі необхідні документи, пов'язані із сумою недофінансування (НСТУ. - Ред.), нагадаю, ця сума офіційно 462 млн 439 тис. 200 грн, і вказали Мінфіну на те, що це є порушенням закону, тож треба забезпечити фінансування НСТУ у вказаних обсягах", - сказав Червак.

Він додав, що цим Держкомтелерадіо зняло проблему, коли "через якісь бюрократичні процедури можна не отримати фінансування".

Голова правління ПАТ «НСТУ» Зураб Аласанія у свою чергу акцентував увагу на тому, що суспільство очікує від Суспільного мовника оновленого телепродукту вже восени.

"Глядачам і слухачам байдуже, у чому ми там копирсаємося, їм треба продукт. Якщо його немає на екрані, то немає взагалі сенсу нашого існування. Це означає, що ми маємо розібратися в цифрах. Ми провели аудит, і дійшли висновку, що у нас до кінця року залишилося 13 млн грн - це на виробництво і 28 телерадіокомпаній. Якщо порахувати по місяцях, то навіть соромно казати", - констатував голова НСТУ.

Він зазначив, що у передбачених законом сумах на фінансування Суспільного мовлення закладені  кошти не тільки на існування, а й на розвиток, який має привести до реальних змін і в ефірі, і в структурі НСТУ.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-