«Підтримка ролі громад в управлінні місцевим розвитком в Україні»: хід реалізації проекту

«Підтримка ролі громад в управлінні місцевим розвитком в Україні»: хід реалізації проекту

Укрінформ
27 червня, 10.00 - Асоціація малих міст України реалізує проект, що дозволить посилити роль мешканців об`єднаних територіальних громад в місцевому управлінні”.

Учасники: Валентина Полтавець - виконавчий директор Асоціації малих міст України; Павло Козирєв - голова Асоціації малих міст України, міський голова м.Українка (Київська обл.); Олексій Рябоконь - голова Пирятинської об'єднаної територіальної громади (Полтавська обл.); Григорій Рудюк - голова Новоборівської селищної об'єднаної територіальної громади (Житомирська обл.); Ірина Ковра - експерт; Наталія Гринчук - експерт; Анатолій Ковтонюк - експерт; Айдер Сеїтосманов - керівник проекту; Юлія Чумак - асистент проекту; Антоніна Домікан - асистент з комунікаційних питань; Ірина Кара - керуюча справами, м. Українка (Київська обл.).

Коротко. Асоціація малих міст України за підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта починає реалізацію нового проекту «Підтримка ролі громад в управлінні місцевим розвитком в Україні», спрямованого на підтримку розвитку місцевої демократії в об'єднаних територіальних громадах та малих містах України. 

Метою проекту є сприяння самоорганізації населення і посиленню ролі громад малих міст і селищ України в місцевому управлінні, що є головною умовою успішної реформи децентралізації.

Підсумкові матеріали:

Асоціація малих міст реалізовуватиме проект, що посилить роль мешканців об'єднаних територіальних громад у місцевому управлінні

Шість громад із різних регіонів країни візьмуть участь у проекті «Підтримка ролі громад в управлінні місцевим розвитком в Україні», що реалізовується асоціацією малих міст України за підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта.

Про це йшлося на прес-конференції в Укрінформі.

За словами виконавчого директора Асоціації малих міст України Валентини Полтавець, до участі у проекті відібрані 6 громад з різних регіонів України, які залучатимуться до заходів місцевої демократичної підтримки в трьох напрямках: прозоре бюджетування, моніторинг надання публічних послуг, партисипативне стратегічне планування. 

Серед таких, зазначила Полтавець, - Пирятинська міська об'єднана територіальна громада Полтавської області, Новоборівська селищна об'єднана територіальна громада Житомирської області, Зимнівська сільська об'єднана територіальна громада Волинської області, Томашпільська селищна об'єднана територіальна громада Вінницької області, Мереф'янська міська об'єднана територіальна громада Харківської області та місто Українка Київської області. 

«Для участі у проекті ми  відбирали громади саме за вмотивованістю голів і їхніх команд до реалізації такого проекту. Тому що впровадити в тій громаді, в тому муніципалітеті, де нема такого бажання і розуміння, що це потрібно, мабуть, неможливо», -  наголосила Полтавець.

За її словами, передусім реалізатори проекту працюватимуть із муніципалітетами, але залучаючи громадськість у кожній громаді, «щоб навчити як органи самоврядування, так і представників органів громадського суспільства тим інструментам, за допомогою яких вони можуть і контролювати, здійснювати моніторинг і навіть брати участь у прийнятті рішень». 

Загалом, проект планують впровадити протягом двох років. За цей час зберуть кращі практики, на основі яких у кожній громаді розроблять комплексну програму підтримки громад для розвитку самоорганізації та посилення ролі громадськості в місцевому управлінні. Далі, зазначає Полтавець, учасники проекту будуть покроково впроваджувати напрацьоване в громадах.

 «Паралельно ми плануємо і показати досвід наших польських партнерів. Передбачений у нас виїзд до Польщі. І передбачено роботу з обласними центрами підвищення кваліфікації», -  підкреслила Полтавець.

Із реформою децентралізації самоврядування стає більш клієнтоорієнтованим - голова АММУ

Із впровадженням реформи децентралізації в Україні органи місцевого самоврядування стали більше переорієнтовуватися на краще надання послуг.

Про це заявив голова Асоціації малих міст України, міський голова міста Українка Павло Козирєв під час прес-конференції в Укрінформі.

«Я помічаю, що все більше, особливо з впровадженням реформ децентралізації, переорієнтовуються наше самоврядування України з того, щоб когось покарати на щось розподілити на те, щоб усе краще надавати послуги. Тобто бути клієнтоорієнтованим»,  - зазначив Козирєв. 

За його словами, «там, де місцевому самоврядуванню надають право і можливості повноцінно надавати послуги..., там люди живуть нормально».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-