Стан виконання рішення про стягнення коштів з ПАТ «Газпром»

Стан виконання рішення про стягнення коштів з ПАТ «Газпром»

Укрінформ
20 червня, 14.30 - Стан виконання рішення про стягнення коштів з ПАТ "Газпром".

Організатор: Міністерство юстиції України.

Учасники: Павло Петренко - Міністр юстиції України; Сергій Шкляр - заступник Міністра юстиції України; Олександр Мєдвєдєв - виконавець даного рішення.

Підсумкові матеріали:

Мін'юст стягнув із "Газпрому" близько 81 млн гривень - Петренко

Міністерство юстиції стягнуло з "Газпрому" перші 80,8 млн гривень із встановленого раніше судом штрафу на загальну суму 172 млрд гривень. Дані активи були виявлені на території України. 

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції в Укрінформі. 

"Станом на сьогоднішній день з ПАТ "Газпром" на користь Державного бюджету (України - ред.) стягнуто 80 млн 800 тисяч гривень. Це ті кошти, які були встановлені й виявлені на території України як такі, що належать даній компанії у вигляді дивідендів від третіх осіб", - сказав він і додав, що наразі процес стягенння цих коштів завершується. 

Петренко нагадав, що кошти стягуються відповідно до раніше ухваленого Господарським судом за ініціативи Антимонопольного комітету рішення, яким зобов'язано "Газпром" сплатити 171 млрд 932 млн гривень штрафу за зловживання монопольним становищем на території України. 

Міністр зазначив, що крім уже стягнених 80,8 млн гривень, Мін'юст також наклав арешт на акції "Газпрому" в компанії "Газтранс" номінальною вартістю 33,3 млн гривень. 

Також, за його словами, продовжуються пошуки інших активів на території нашої держави. Разом з тим, урядовець розповів, що після того, як буде завершено процес розшуку активів "Газпрому" в Україні, Мін'юст звернеться до інших держав, із якими є договори щодо правової допомоги, про виконання рішення суду по цій компанії. 

етренко запевняє, що всі реєстри Мін’юсту захищені надійно

Міністерство юстиції України веде 17 державних реєстрів, і всі вони надійно захищені від будь-яких зовнішніх втручань.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції в Укрінформі.

“Міністерство юстиції веде 17 державних реєстрів, які містять інформацію щодо актів цивільного стану, реєстрації бізнесу, реєстрації нерухомості, нотаріальної діяльності. Я офіційно заявляю, що всі реєстри є захищеними, усі реєстри і вся інформація в них знаходяться під дуже серйозною системою кіберзахисту”, - сказав він.

Міністр також нагадав, що минулого року реєстри витримали масові кібератаки з боку Росії, але жодне зовнішнє втручання зафіксовано не було і жодна інформація в них не була втрачені.

За словами Петренка, система захисту реєстрів наразі удосконалюється, і в цьому Україні допомагають американські партнери.

Крім того, він спростував поширену раніше інформацію, що всі бази даних й програмне забезпечення Мін’юсту є власністю приватних компаній, а не державною.

“У Міністерстві юстиції часів 2007-2013 років діяла корупційна схем, коли компанія “Артмастер”, до якої мають стосунок чинні народні депутати, які зараз є дуже великими антикорупціонерами, і ще три кіпрські офшорні компанії уклали з тодішнім керівництвом міністерства - це були кілька міністрів, договори, за якими держава виплатила майже мільярд гривень “роялті” - плати за “повітря”, за якісь авторські права, які кіпрські права створили на цих реєстрах. Наша команда у 2014 році припинила такі виплати, бо це фактично були фіктивні договори. За цей період часу усі бази даних і програмне забезпечення легалізоване як державна власність”, - проінформував Петренко.

Водночас він додав, що зазначені кіпрські компанії судяться зараз з Мін’юстом, намагаючись стягнути “ті віртуальні роялті” у близько 300 млн, проте у якій валюті, урядовець не вказав.

У цьому контексті він запевнив, що міністерство свою позицію в даному питанні не змінить, а також зауважив, що стосовно цього є низка кримінальних справ у Генеральній прокуратурі.

“Я буду звертатися до генерального прокурора, щоб розслідування було активізоване”, - підкреслив міністр.

В Україні на сьогодні виконуються 15-18% судових рішень - Петренко

Показник кількості виконання судових рішень в Україні зріс до 15-18%, тоді як три роки тому він становив 4-5%.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко під час прес-конференції в Укрінформі.

“Загальний показник виконання судових рішень складає близько 15-18%”, - сказав він і додав, що в деяких областях ця цифра сягає 25-30 %.

Водночас урядовець нагадав, що ще три роки тому виконувалися 4-5% судових рішень.

За його словами, зростанню кількості виконаних рішень суду сприяла реформа системи виконавчої служби, яка фактично діє з початку цього року.

“До ідеалу нам ще дуже довго. Наше бачення і моє бачення як міністра юстиції - це те, щоб рішення виконувалися в Україні нарівні з тими стандартами, які є в Європейському Союзі. У середньому в ЄС виконуються 60-80% рішень, які виносяться судами, і друга тенденція, яка є в ЄС, - ці рішення виконуються добровільно”, - підкреслив Петренко.

У свою чергу заступник міністра юстиції Сергій Шкляр поінформував, що завдяки введенню системи винагороди у системі виконавчої служби вдалося перевиконати план з виконавчого збору на 227 млн грн.

“Тобто сьогодні, якщо порахувати за 5 останніх місяців, то ми перевищили план по виконавчому збору на 93 % у порівнянні з попередніми 5-ма місяцями, коли ця винагорода не працювала”, - розповів він.

Крім того, Шкляр зауважив, що незабаром почнуть працювати приватні виконавці, що, на його думку, посилить конкуренцію і кількість виконання судових рішень, а відповідно, і надходження до бюджету від виконавчого збору продовжать зростати.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-