Сприяння розвитку потенціалу НСТУ: технічна співпраця між Японією та Україною

Сприяння розвитку потенціалу НСТУ: технічна співпраця між Японією та Україною

Укрінформ
21 червня, 12.30 - Технічна співпраця між Японією та Україною в рамках Проекту розвитку потенціалу Національної суспільної телекомпанії України.

Учасники: Юрій Стець - Міністр інформаційної політики України; Шігекі Сумі - Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні; Кенічі Хашімото - керівник проекту «ДЖАЙКА»; Зураб Аласанія - голова Національної суспільної телекомпанії України; Ацуши Міяо - керівник групи, NHK International; Марина Соботюк - модератор, завідувач сектору медійних комунікацій та взаємодії зі ЗМІ Міністерства інформаційної політики України.

Довідково. У рамках допомоги Україні від Японії в січні 2017 року було розпочато «Проект розвитку потенціалу Національної суспільної телекомпанії України».

Мета проекту полягає в покращенні навичок працівників Суспільного мовника з використання й утримання телевізійного обладнання, забезпечення його здатності до створення програм освітнього характеру, а також у налагодженні системи роботи в разі надзвичайних ситуацій та стихійних лих. Японія сприятиме «Проекту розвитку потенціалу Національної суспільної телекомпанії України» шляхом надання експертів та обладнання, співпраці японського суспільного мовника NHK International з українською стороною, а також підготовки українських фахівців у Японії.

Підсумкові матеріали:

Стець сподівається, що слідом за ЄС візи для українців скасує і Японія 

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець сподівається, що слідом за Європейським Союзом безвізовий режим з Україною введе і Японія. 

Про це під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Технічна співпраця між Японією та Україною в рамках Проекту розвитку потенціалу Національної суспільної телекомпанії України" повідомив міністр інформаційної політики України Юрій Стець. 

"Зараз проходить, згідно з указом Президента, рік Японії в Україні,  і в нас відбувається велика кількість заходів, пов’язаних з цією подією. Для мене Японія набагато ближча, ніж деякі країни Європи, і дуже хочеться сподіватися, що Японія буде ще ближчою для багатьох українців. Сподіваюся, за безвізом з боку Євросоюзу у нас так само станеться така подія найближчим часом з Японією", - сказав Стець. 

Він також відзначив, що «Проект розвитку потенціалу Національної суспільної телекомпанії України», який було розпочато в рамках допомоги Україні від Японії в січні 2017 року, є надзвичайно важливим для нашої країни. 

"Реалізація цього проекту для мене є важливою, тому що я постійно переймаюся долею НСТУ, і мені приємно відзначити, що цим так само переймаються наші японські партнери. Перемовини про реалізацію цього проекту тривали близько року, і нарешті ми на заключній стадії", - зазначив Стець. 

Україна і Японія розпочинають активну фазу співпраці за проектом розвитку Суспільного мовлення

Україна і Японія розпочинають активну фазу співпраці за проектом надання технічної та експертної допомоги в рамках Проекту розвитку потенціалу Національної суспільної телекомпанії України.

Про це сказав міністр інформаційної політики Юрій Стець на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Проект розрахований на два з половиною роки. Має складову технічної допомоги та експертної допомоги щодо напрацювань, які є в Японії у висвітленні надзвичайних ситуацій, виробленні освітніх програм. ... Я зараз впевнено можу казати, що це більш ніж 75 млн грн - приблизно 3 млн доларів. З них більше 1 млн доларів - технічна допомога, решта коштів - на експертну допомогу. Мова йде і про технічну допомогу, і про швидкість реакції на ті ситуації, які відбуваються в Україні, і про якість", - сказав Стець.

Він подякував японській стороні за те, що вона вбачає одним з пріоритетів співпраці з Україною розвиток суспільного мовлення. 

"Я теж вважаю, що без суспільної телекомпанії в Україні, де багато олігархічних телеканалів, на жаль, немає майбутнього. Без потужної НСТУ просто нічого не буде", - зауважив керівник МІП.

Як повідомив Надзвичайний та Повноважний посол Японії в Україні Шігекі Сумі, проект стартував у січні 2017 року і після його завершення українці матимуть змогу отримати суспільне мовлення, яке відповідатиме критеріям об'єктивності та оперативності.

"Всі знають, що зараз саме час настав для того, щоб розвивати в Україні суспільне мовлення, яке було б відкрите, чесне та прозоре. Щодо мовлення, щодо ефірів - це не має бути пропагандою тієї чи іншої думки, це має бути чітким і об'єктивним викладенням подій, які дійсно мають місце", - зазначив дипломат.

Керівник НСТУ Зураб Аласанія повідомив, що частка грошей, яка виділена на технічну допомогу, у розмірі 1,033 млн доларів буде мпрямована, зокрема, на обладнання апаратної студії, яка керуватиме 4 студіями, та забезпечення якості зображення. За його словами, з початку наступного року планується вже запустити систему телебачення високої чіткості - HD. Також в Україні постійно перебуватимуть 10 експертів проекту «JAICA» та національного мовника Японії NHK International, які працюватимуть з українськими фахівцями НСТУ. Планується і проведення тренінгів стосовно структури та якості інформаційного продукту.

"Компанією "JAICA" була розроблена надзвичайна програма щодо забезпечення якості", - зазначив керівник проекту «JAICA» Кенічі Хашімото.

Крім того, проектом допомоги з розвитку суспільного мовника України передбачено стажування та навчання співробітників НСТУ в Японії, зокрема на телеканалі суспільного мовлення NHK International, який працює вже 70 років і має понад 10 тисяч співробітників.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-