Прес-брифінг Голови ВККСУ Сергія Козьякова щодо конкурсу до Верховного Суду напередодні фіналу

Прес-брифінг Голови ВККСУ Сергія Козьякова щодо конкурсу до Верховного Суду напередодні фіналу

Укрінформ
29 травня, 14.00 - Конкурс до Верховного Суду напередодні фіналу: підсумки співбесід та особливості формування рейтингу кандидатів. 

Коротко. Перший конкурс, що проводиться в Україні для зайняття посад у найвищій судовій інстанції країни, наближається до фіналу. 26 травня закінчилися співбесіди з кандидатами до Верховного Суду за результатами дослідження досьє у рамках другого етапу кваліфікаційного оцінювання під час конкурсу.

Під час прес-брифінгу Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков розповів про:

- результати співбесід з кандидатами, які проходили з 21квітня по 26 травня;

- особливості висновків Громадської ради доброчесності, процедуру їх розгляду під час пленарних засідань у повному складі Комісії, які почнуться 6 червня;

- особливості формування рейтингу кандидатів за кожним етапом конкурсу.

Довідково. Нагадуємо, що до участі в конкурсі були допущені 653 кандидати. Вперше претендувати на посаду судді Верховного Суду змогли, окрім суддів, адвокати та науковці. Їх сумарна кількість серед учасників конкурсу становить 31%.

За результатами першого етапу конкурсу, під час якого перевірялася професійна компетенція кандидатів (анонімне письмове тестування на знання законодавства та практичне завдання з підготовки модельного судового рішення), до другого етапу допущено 382 кандидати. Під час цього етапу досліджувалось досьє кандидатів, Громадська рада доброчесності надавала висновки, Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводила співбесіди.

Пленарні засідання, які формально завершають процес співбесід з кандидатами, щодо яких призначено розгляд висновків ГРД, розпочнуться 6 червня і триватимуть орієнтовно до середини червня. Після цього буде сформовано рейтинг кандидатів.

Підсумкові матеріали:

ВККСУ завершила співбесіди з 381 кандидатом у новий Верховний Суд

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) завершила проведення співбесід з 381 кандидатом на посаду судді у новий Верховний Суд.

Про підсумки конкурсного відбору розповів під час прес-конференції в Укрінформі голова комісії Сергій Козьяков.

"Колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів провели співбесіди з усіма кандидатами до Верховного Суду. Усього в співбесідах взяв участь 381 кандидат", - сказав він.

Процедуру конкурсного відбору завершено стосовно 239 кандидатів. Наразі ВККСУ взяла перерву для формування загального рейтингу.

Водночас після співбесід з`ясувалося, що 27 претендентів у судді ВС не підтвердили здатності здійснювати правосуддя у найвищому судовому органі країни. Таке рішення члени ВККСУ ухвалили стосовно 23 суддів, 3 адвокатів і одного науковця.

Виносити рішення стосовно решти 115 кандидатів ВККСУ  збирається під час пленарних засідань, які розпочнуться 6 червня. "Ці кандидати отримали негативні висновки від Громадської ради доброчесності (ГРД) стосовно відповідності критеріям професійної етики та доброчесності. Водночас члени ВККСУ вирішили голосувати щодо них у пленарному складі комісії. Аби подолати негативний висновок Громадської ради доброчесності, потрібно не менше 11 голосів членів комісії", - пояснив Козьяков. Загалом під час конкурсного відбору ВККСУ отримала від ГРД 140 негативних висновків стосовно кандидатів у судді ВС.

Рейтинг кандидатів ВККСУ формуватиме по закінченню пленарних засідань.

Голова ВККСУ нагадав, що на початку грудня 2016 року на конкурс у новий ВС подалися 1436 кандидатів, після різних етапів конкурсного відбору 70% з них відсіялися. Зокрема, до конкурсу були допущені 630 кандидатів, а до кваліфікаційного оцінювання були допущені 625 осіб. Анонімне письмове тестування пройшли 613 кандидатів, 520 претендентів у ВС виконали практичне завдання, і лише 381 кандидат дійшов до співбесід. 

Відео із заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-