Переозброєння української армії. Проблеми та шляхи їх подолання

Переозброєння української армії. Проблеми та шляхи їх подолання

Укрінформ
31 травня, 12.00 - Переозброєння української армії. Проблеми та шляхи їх подолання. 

Організатор:  ГС «Ліга оборонних підприємств України».

Учасники: Валентин Бадрак - директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, виконавчий директор Ліги оборонних підприємств України; Сергій Згурець - директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, член Правління Ліги оборонних підприємств України; Олег Висоцький - голова Ради директорів ПРАТ «НВО «Практика» (розробник та виробник ББМ «Козак-2», член Правління Ліги оборонних підприємств України); Дмитро Тимчук - народний депутат України, член Комітету ВР України з питань національної безпеки і оборони, керівник групи "Інформаційний спротив"; Артем В’юнник - директор НВП «Атлон Авіа», член Правління  Ліги оборонних підприємств України; Еліна Шнурко-Табакова - голова експертної Ради з питань зв’язку ЗСУ; Юрій Бровченко - заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України;  Валерій Павлюков -  президент корпорації ТАСКО (боєприпаси);  Олександр Калачов - генеральний конструктор компанії «Стілетто Україна»; Юрій Сторонський - генеральний конструктор розвитку Військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту; Віра Кошева - голова правління ХК "Укрспецтехніка", член Правління  Ліги оборонних підприємств України.

Підсумкові матеріали:

Ліга оборонних підприємст розробила два законопроекти, які сприятимуть розвитку приватного оборонного бізнесу - Бадрак 

Ліга оборонних підприємств України подала до Міністерства економічного розвитку  України свої пропозиції щодо законопроекту про створення та виробництва озброєння та військової техніки (ОВТ) і законопроект про військово-технічне співробітництво (ВТС), які покликані сприяти розвитку приватного оборонного бізнесу.

Про це заявив під час “круглого столу” в  Укрінформі на тему: “Переозброєння української армії. Проблеми та шляхи їх подолання” директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, виконавчий директор Ліги оборонних підприємств України Валентин Бадрак.  

“Ми співпрацюємо з Міністерством економічного розвитку, свої пропозиції подали щодо двох проектів законів, які на сьогодні є ключовими: це проект закону про створення та виробництва озброєння та військової техніки і проект закону про військово-технічне співробітництво”, - заявив він.

Бадрак зазначив, що Ліга виступає, зокрема, за поступову зміну нормативно-правової бази та удосконалення підходів до формування цін, які на сьогодні "не стимулюють розвиток приватних оборонних підприємств”. 

“Маю на увазі в тому числі, ліквідацію тих методичних рекомендацій, які, на жаль, були підписані керівником військового відомства.  Вони обмежують  прибутки військових  підприємств із закупівлі комплектуючих до 1% і по роботам — до 20%. Це неприпустима ситуація, яка нищить приватний оборонний бізнес”, - додав він.

Зі свого боку, народний депутат України, член Комітету ВР України з питань національної безпеки і оборони, керівник групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук наголосив на  важливості  розвитку не лише державного сектору ОПК, а й приватних підприємств  у цій сфері. Він зазначив,  що саме завдяки приватному сектору після  російської агресії у війська почали постачатися нові зразки ОВТ. “Ми переконалися в тому, що якраз саме цей сектор економіки дуже гнучко реагує на існуючі виклики, на потреби армії та інших збройних формувань країни. І не намагатися на повну силу використати його можливості було б злочином проти національної безпеки”,  -  сказав Тимчук.

Державні і приватні компанії повинні працювати спільно для покращення ОПК - Висоцький

Державні і приватні компанії повинні працювати спільно для покращення оборонно-промислового комплексу (ОПК), адже лише завдяки поєднанню модернізованих технологій приватних підприємств та досвіду державних установ можна вирішити існуючі проблеми.  

Про це сказав голова Ради директорів ПРАТ «НВО «Практика» (розробник та виробник ББМ «Козак-2», член Правління Ліги оборонних підприємств України) Олег Висоцькийпід час «круглого столу» в Укрінформі на тему: «Переозброєння української армії. Проблеми та шляхи їх подолання». 

«Ліга оборонних підприємств має об'єднати підприємців - керівників, які можуть укомплектувати сучасні вироби. Тому що одному дуже важко зробити бойовий модуль. Тому ми підписали Меморандум про співпрацю з Укроборонпромом, бо це зрозуміло, що Державному концерну важко самому модернізувати техніку сучасним, високотехнологічним обладнанням», - розповів Висоцький. 

Він також зазначив, що деякі операції з ремонту або модернізації техніки можна здійснити лише за допомогою державних підприємств. 

Як повідомляв Укрінформ, Державний концерн “Укроборонпром” 13 квітня підписали  Меморандум про співробітництво та співпрацю з громадською організацією “Ліга оборонних підприємств України”.

У Лізі оборонних підприємств пропонують створити державний орган для координації діяльності ОПК

На державному рівні, при РНБО чи Мінекономрозвитку України, має бути створений  незалежний від Міністерства оборони державний орган, який би координував усю діяльність у сфері оборонно-промислового комплексу (ОПК).

На цьому наголосив під час “круглого столу” в Укрінформі на тему: “Переозброєння української армії. Проблеми та шляхи їх подолання” президент корпорації “ТАСКО”, член Ліги оборонних підприємств України Валерій Павлюков.

“Має  бути координуючий орган у державі. Те, що координацію, якої  практично немає, віддали комерційному підприємству — це нонсенс. Ніде у світі координацію на державному рівні не здійснює комерційний орган”, - заявив він.

За словами Павлюкова, цей орган  має координувати усю  діяльність у сфері ОПК, визначати першочергові потреби, потреби і можливості державних підприємств, можливості недержавного сектору.

“Цей орган потрібен не лише для  того, щоб координувати діяльність, а й для того, щоб  все таки контролювати Міністерство оборони в частині виданих технічних завдань. Адже зараз, що  намалювали в Генштабі, те і вийшло у промисловість. І ніхто не може скасувати це рішення, бо вважається, що військові знають все”, - заявив Павлюков.

На його переконання,  цей  орган має  бути створений при РНБО чи Міністерстві економічного  розвитку України, будучи незалежним від МО України.   

Зі свого боку, народний депутат, член комітету ВР України з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук вказав  на те, що такого органу де-факто  справді немає в Україні, хоча наразі  у Раді  обговорюється законопроект про “Про національну  безпеку”, де цей орган згадується. “Одне з положень цього законопроекту, який підготовлений, у тому числі, за участі багатьох західних експертів, включаючи по лінії НАТО, є декларація, що у сфері ОПК провідну роль у державі грає державний орган з питань регулювання діяльності в ОПК. Тобто, навіть те, що ми розробляємо з нашими партнерами в НАТО, ми декларуємо, що існує деякий орган у ВПК, але який, де-факто, ми не спостерігаємо.  Хоча дискусія про створення подібних  структур, які б координували діяльність ВПК, велися ще задовго до російської агресії”, - заявив  Тимчук.

Він зазначив, що в рамках обговорення цього законопроекту слід активізувати і дискусію щодо моделі ОПК та створення подібного  координуючого органу,  із залученням представників Ліги оборонних підприємств України.

Відео із заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-