Створення платформи «За рівність і недискримінацію у праці»

Створення платформи «За рівність і недискримінацію у праці»

Укрінформ
30 травня, 16.30 - Створення платформи “За рівність і недискримінацію у праці”. 

Організатор: ГО “Трудові ініціативи”.

Учасники: Ростислав Дзундза - голова правління Бюро соціальних і політичних розробок; Олена Михальченко - директорка ГО «Трудові ініціативи»; Марфа Скорик - директорка Київського інституту гендерних досліджень; Леонід Ільчук - заступник директора Науково-дослідного інституту праці та зайнятості населення Міністерства соціальної політики та НАН України; Михайло Волинець - голова Незалежної профспілкової організації України; Наталія Левицька - заступник голови Конфедерації вільних профспілок України. 

Підсумкові матеріали:

В Україні створено платформу "За рівність і недискримінацію у праці"

Платформу "За рівність і недискримінацію у праці" створено в Україні з метою забезпечення чоловікам і жінкам рівних прав і можливостей на ринку праці.

Як повідомила у ході круглого столу в Укрінформі начальник юридичної служби ГО "Трудові ініціативи" Олена Михальченко, сьогодні немає реальних механізмів того, як жінки і чоловіки можуть довести певні факти дискримінації щодо них.

"Тому виникла така ідея, що потрібно залучати всіх зацікавлених осіб для того, щоб створити таку платформу, щоб об’єднати наші зусилля, і працювати в цій сфері, для того щоб були дотримані рівні можливості для жінок і чоловіків", - сказала Михальченко. 

Зокрема, як зазначила заступник голови Конфедерації вільних профспілок України Наталія Левицька, за останні роки становище українських жінок на ринку праці щороку погіршується за всіма показниками.  

"Питанням гендерної рівності профспілки почали займатися дуже давно. Дійсно, наше законодавство гарантує всім рівність, але якщо ми подивимося, що відбувається на практиці, то, на жаль, існує нерівність у сфері праці. Заробітна плата жінок набагато менша, ніж заробітна плата чоловіків", - зауважила вона. 

Водночас голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець наголосив, що новий проект Трудового кодексу порушує конституційні права громадян. 

"У нас сьогодні у першому читанні розглянутий новий Трудовий кодекс. І ми там виявили цілу низку моментів, які суттєво погіршать становище всіх найманих працівників і особливо жінок. Бо яка жінка і мати може піти в нічну зміну і залишити самих дітей вдома, якщо вона самотня жінка? Нинішній Кодекс законів про працю забороняє ставити в нічну зміну таку категорію працівниць. В новому проекті Трудового кодексу цю заборону знято... Дуже важливо, щоб ми могли не просто виявляти такі порушення, а й щоб їх усунути, бо механізмів достатньо", - зауважив він. 

Ініціатори платформи «За рівність і недискримінацію у праці» переконані в необхідності того, що чоловіки і жінки незалежно від віку, національної чи етнічної приналежності, місця проживання, мусять мати рівний доступ до набуття фахових навичок, справедливо оплачуваної праці, соціальної інфраструктури, соціальної підтримки. Викоренення всіх форм прямої та прихованої дискримінації забезпечить цивілізовані умови праці, що покращить життя пересічних громадян і позитивно впливатиме на економічну ситуацію в країні.

Відео із заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-