«Справа білоруських патріотів». Чи є політичний мотив і до чого тут Україна?

«Справа білоруських патріотів». Чи є політичний мотив і до чого тут Україна?

Укрінформ
19 травня, 11.00 - ”Справа білоруських патріотів”: чи є політичний мотив і до чого тут Україна?”.

Організатор: Сергій БУЛЬБА, засновник організації «Білий легіон».

Учасники: Сергій Бульба - засновник організації «Білий легіон»; Євгенія Андреюк - білоруська активістка та правозахисниця; Анна Дундукова - дружина одного із затриманих - Андрія Дундукова (скайпом із Білорусі); Денис Івашин - редактор білоруської служби міжнародного розвідувального співтовариства «InformNapalm» (скайпом із Білорусі); Марія Томак - координаторка "Медійної ініціативи з прав людини", модератор.

Коротко. Захід присвячено політично вмотивованому переслідуванню в Білорусі колишніх членів білоруської спортивно-патріотичної організації «Білий легіон» і молодіжного клубу «Патріот», затриманих протягом 21-23 березня цього року напередодні білоруського Дня Волі.

Затримання здійснювалися особами в цивільному та супроводжувалися пропагандистською інформаційною кампанією в білоруських ЗМІ, а глава держави напередодні 25 березня заявив, що була ліквідована група «терористів», які нібито за гроші Польщі і Литви «проходили підготовку в українських, польських і литовських таборах».

На сьогодні фігуранти справи (а це 18 осіб) утримуються в ізоляторі КДБ. Їхні адвокати перебувають під підпискою про нерозголошення. За даними родичів, затримані піддаються жорстокому ставленню. Білоруські правозахисники вказують на політичний характер переслідування, однак, не маючи можливість оцінити матеріали справи, політичними в’язнями фігурантів справи не визнають.

Підсумкові матеріали:

Ми домагатимемося, щоб хлопців визнали політв'язнями - засновник "Білого легіону" 

Білорусів, що знаходяться у СІЗО КДБ Білорусі за підозрою в "організації масових безладів" і "створенні незаконного озброєного формування", які перебувають в організації "Білий легіон", колеги  домагатимуться визнати політичними в'язнями.  

Про це сказав засновник організації "Білий легіон" Сергій Бульба під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства. 

"Те, чим я можу допомогти нашим хлопцям, це максимально їздити сусідніми країнами і розповідати про цю ситуацію. У моєму розумінні це повне беззаконня. Ми докладатимемо максимальних зусиль, щоб хлопців визнали політв'язнями і випустили", - сказав Бульба. 

Він також зазначив, що спортивно-патріотична організація "Білий легіон" існувала з 1994 року по 2005 рік. На сьогодні фактично 12 років організації немає, а люди, що перебували в організації, більше не збиралися. 

За словами Бульби, влада намагається приховати політичний характер "Справи патріотів", щоб його фігуранти не були оголошені в'язнями совісті. Саме тому з СІЗО було випущено лідерів "Молодого фронту" Дмитра Дашкевича і Сергія Пальчевського.  

"Вони відпускають тільки тих, хто, по суті, не має жодного відношення і не можуть їх ніяк приліпити до справи. По суті, справу шито "білими нитками". Навіть при тому, що до хлопців застосовувалися тортури, психотропні речовини, вони не мають нічого спільного, щоб пов'язати це в одну загальну справу. Навіть того ж Дашкевича.., я вважаю, відпустили тільки для того, щоб у правозахисників було поменше підстав визнати нас політв'язнями. Кілька чоловік КДБшники відпустили, оскільки вони мали погане здоров'я і після побоїв вийшли під приводом "йди, не псуй статистику", - зазначив Бульба, додавши, що за його інформацією продовжуватимуть утримувати основних 6-7 осіб, а інших з часом відпустять. 

Звинувачення у підготовці державного перевороту Сергій Бульба називає абсурдними. 

Як повідомлялося, 21 березня білоруські спецслужби почали арешти серед організаторів військово-спортивної організації "Патріот", яка легально діяла у Бобруйську, що складалася з колишніх учасників організації "Білий легіон", а також їхніх друзів і знайомих. Арешти сталися після того, як Олександр Лукашенко заявив про розкриття змови "бойовиків", які за підтримки Польщі, Литви й України "готували озброєну провокацію" 25 березня. 

Затримання здійснювалися особами у цивільному й супроводжувалися пропагандистською інформаційною кампанією у білоруських ЗМІ, а глава держави напередодні 25 березня заявив, що було ліквідовано групу "терористів", які нібито за гроші Польщі й Литви "проходили підготовку в українських, польських і литовських таборах".

На сьогодні фігуранти справи (а це 18 осіб) містяться в ізоляторі КДБ. Їхні адвокати знаходяться під підпискою про нерозголошування. За даними родичів, затримані піддаються жорстокому поводженню. Білоруські правозахисники вказують на політичний характер переслідування, проте, не маючи можливості оцінити матеріали справи, політичними в'язнями фігурантів справи не визнають.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-