Заборонена мішень. Дослідження фактів збройних нападів на цивільні медзаклади у зоні АТО

Заборонена мішень. Дослідження фактів збройних нападів на цивільні медзаклади у зоні АТО

Укрінформ
17 травня, 11:00 -  "Заборонена мішень: медичні заклади під обстрілами": презентація звіту. 

Організатор: Луганський обласний правозахисний центр «Альтернатива».

Учасники: Валерій Новиков - голова правління ЛОПЦ «Альтернатива»;  Денис Денисенко - заступник голови правління ЛОПЦ «Альтернатива»;  Антон Кориневич - експерт з міжнародного гуманітарного права, кандидат юридичних наук.

Коротко. Звіт підготовлено Луганським обласним правозахисним центром «Альтернатива» за результатами моніторингу фактів застосування заборонених міжнародним правом методів та засобів ведення війни щодо цивільних закладів охорони здоров’я під час збройного конфлікту на cході України. В ході моніторингу було досліджено 24 заклади охорони здоров’я на території Донецької та Луганської областей.

Звіт підготовлено в рамках роботи Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Підсумкові матеріали:

Медзаклади не повинні використовуватися для ведення воєнних дій на сході України - активісти

Факти психологічного і фізичного тиску на працівників медичних закладів з боку безпосередніх учасників збройного конфлікту на сході України, практика нападів на медичні автомобілі, навіть ті, що позначені емблемою Червоного Хреста, здійснення обстрілів з території медичних закладів є порушенням норм міжнародного гуманітарного права і  має бути припинене.

Про це у середу в Укрінформі під час презентації звіту на тему: "Заборонена мішень: медичні заклади під обстрілами" заявив голова правління Луганського обласного правозахисного центру «Альтернатива» Валерій Новиков.

«Міжнародне гуманітарне право забороняє використовувати заклади охорони здоров'я в військових цілях, забороняє обстріли цих закладів і проведення обстрілів з їх територій тощо. Це неприпустимо і має бути припинено. Ми сьогодні презентуємо результати дослідження порушень цих норм міжнародного гуманітарного права на території Донецької і Луганської областей», - сказав Новиков.

За його словами, було досліджено 24 медзаклади на територіях Донецької та Луганської областей - 13 у Донецькій та 11 у Луганській. Зокрема, у Донецькій області були зафіксовані чисельні випадки психологічного тиску на працівників медзакладів, обстріли закладів охорони здоров'я, наприклад, у Слов'янську; напади на медтранспорт, навіть на той, на якому була емблема Міжнародного Комітету Червоного Хреста; розміщення блокпосту на території Донецької обласної клінічної травматологічної лікарні, випадки незаконного привласнення учасниками обох сторін військового конфлікту медтранспорту та його використання у своїх цілях тощо.

Як поінформував заступник голови правління ЛОПЦ «Альтернатива»  Денис Денисенко, відповідний моніторинг був здійснений і у Луганській області. Активіст зазначив, що станом на сьогодні не функціонують 3 медзаклади на території цієї області - обласний протитуберкульозний санаторій «Кримське», Слов'яносербська обласна туберкульозна лікарня, лінійна амбулаторія залізничної станції «Конашевська-Нова» відділкової лікарні станції "Луганськ" Донецької залізниці. Денисенко уточнив, що їх відновлення не ведеться, тому що вони знаходяться у безпосередній близькості до лінії розмежування.  

Серед інших прикладів подібних порушень норм міжнародного гуманітарного права активіст назвав Щастинську міську лікарню, яка впродовж 2014-2015 рр. піддавалася інтенсивним обстрілам, та Первомайський перинатальний центр, у якому відбулися крадіжки дороговартісного медобладнання.

«Слід чітко розуміти, що всі ці випадки використання медзакладів для розміщення там військового складу, техніки, ведення обстрілів з території цих закладів, практика привласнення медтранспорту, - з цим ніяк не можна змиритися і все це має бути припинено, оскільки ці дії заборонені міжнародним гуманітарним правом», - наголосив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. 

Звіт підготовлено Луганським обласним правозахисним центром «Альтернатива» за результатами моніторингу фактів застосування заборонених міжнародним правом методів та засобів ведення війни щодо цивільних закладів охорони здоров'я під час збройного конфлікту на Донбасі. 

В ході моніторингу було досліджено 24 заклади охорони здоров'я на території Донецької та Луганської областей. Звіт підготовлено в рамках роботи Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-