Роковини депортації кримських татар 1944 року: презентація комунікаційної кампанії МІП

Роковини депортації кримських татар 1944 року: презентація комунікаційної кампанії МІП

Укрінформ
15 травня, 12:00 - Відзначення роковин депортації 1944 року – геноциду кримських татар. 

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Рефат Чубаров  –  Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України;  Еміне Джапарова –  Перший заступник Міністра інформаційної політики України, Ахтем Сеїтаблаєв – директор ДП «Кримський дім», режисер художнього фільму «Чужа молитва», Різа Шевкієв – член Междлісу кримськотатсрького народу.

Підсумкові матеріали:

Меджліс проведе у День пам'яті жертв депортації з Криму мітинг і вечір-реквієм

В Укрінформі презентовано комунікаційну кампанію, приурочена до Дня пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Озвучено також скорботні заходи, які відбудуться 17 і 18 травня в Україні, в тому числі й Криму.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"18 травня о 12 годині по всій території України, у тому числі в Криму, відбудеться подання звукового сигналу з хвилиною мовчання на знак пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У Криму ми також закликали народ вийти на вулиці і провести молебень біля своїх будинків, а також покласти квіти до пам'ятних місць, встановлених для вшанування пам'яті жертв депортації", - повідомив голова оргкомітету з проведення траурних заходів, член Меджлісу кримськотатарського народу Різа Шевкієв.

Крім того, повідомив він, в Києві в театрі Національної опери цього дня о 16 годині відбудеться Вечір-реквієм за участю Президента України. 

"Потім о 18 годині почнеться мітинг на Майдані Незалежности, присвячений пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Після мітингу о 20 годині демонструватиметься прем'єра художнього фільму Ахтема Сейтаблаєва "Чужа молитва", - розповів Шевкієв.

Напередодні, 17 травня о 18 годині на Майдані Незалежности за участю кримськотатарської молоді пройде перфоманс, приурочений до подій 73-річної давнини. З 20 до 22 години на Майдані також планується провести щорічну акцію зі свічками "Запали вогник у своєму серці". 

Окрім Києва, відзначив член Меджлісу, підготовка скорботних заходів проходить у багатьох містах України - Херсоні, Львові, Вінниці, Чернігові, Житомирі, Одесі та ряді інших.

Шевкієв закликав киян підтримати кримських татар, прийти 18 травня на Майдан Незалежности і взяти участь у мітингу пам'яті жертв геноциду.

"Ваша участь у цьому заході підкреслить значення нашого народу в звільненні Криму від окупації", - відзначив він.

18 травня 1944 року за рішенням Державного комітету оборони СРСР з Криму в Узбекистан і сусідні райони Казахстану, Таджикистану і в деякі регіони РРФСР були депортовані кримські татари. Всього було виселено 238,5 тисячі кримських татар, без урахування демобілізованих військових. У результаті депортації загинуло 46% чисельності кримськотатарського населення, серед яких половина - це діти до 18 років. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

Чубаров підтвердив свою поїздку до Криму з метою "дати об'єктивні свідчення у справі Чийгоза"

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров має намір виїхати до окупованого Криму з метою виступу в якості свідка захисту в суді у справі Ахтема Чийгоза.

Про це глава Меджлісу Рефат Чубаров заявив у понеділок під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Я даю свою згоду на виклик мене Верховним судом Республіки Крим, у провадженні якого перебуває кримінальна справа щодо Чийгоза Ахтема Зейтуллайовича, який звинувачується у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК РФ в якості свідка захисту в порядку, передбаченому ст. 456 Кримінально-процесуального кодексу РФ", - заявив Чубаров.

Він підкреслив, що у разі, якщо він буде викликаний "офіційно", то на момент його перебування в окупованому Криму йому буде "наданий імунітет".

"Ахтем Чийгоз - мій заступник, йому загрожує дуже великий термін ув'язнення. Я - один з тих людей, хто може дати об'єктивні свідчення, тим більше моє прізвище, якщо ви прочитаєте матеріали судових засідань, у кожному засіданні (згадується - ред.) десятки, якщо не сотні разів. Законодавство РФ передбачає такий механізм, який, нібито, гарантує мій імунитет на момент мого перебування за умови, що вони мене офіційно викличуть. І я не можу не надати згоду на те, щоб скористатися таким правовим механізмом", - заявив Чубаров.

Він зазначив, що передасть свою заяву про згоду на виклик до "Верховного суду" Криму через адвоката Чийгоза Миколу Полозова, який буде у Києві 19 травня.

 Чийгоз був затриманий в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею ВР АРК 26 лютого 2014 року. Того дня, напередодні захоплення півострова російськими військовими, проукраїнські мітингуючі вимагали відміни позачергової сесії кримського парламенту, депутати якого збиралися приймати сепаратистські рішення. Проукраїнським активістам протистояли проросійські, у тому числі з партії "Російська єдність". "Справу Чийгоза" російський суд розглядає у рамках "справи 26 лютого". Суд розділив її на два окремих провадження - щодо заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і щодо двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі, які наразі відпущені з СІЗО під підписку про невиїзд. Чийгоза звинувачують в організації масових безладів, а Дегерменджі і Асанова - в участі в них.

Меджліс розраховує зібрати мільйон підписів під зверненням до світової спільноти проти російської окупації Криму 

У понеділок, 15 травня, в Укрінформі стартував збір підписів під зверненням до ООН, Європарламенту, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, в якому йдеться про необхідність вжити заходів для припинення російської окупації Криму.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ми вимагаємо, щоб були вжиті заходи, спрямовані на негайне припинення Російською Федерацією окупації Криму, негайне звільнення політв'язнів, повне виведення військ з півострова і відновлення територіальної цілісності і суверенітету України в межах, визнаних міжнародним співтовариством, включаючи Крим і Севастополь. Розпочати роботу щодо створення міжнародного трибуналу за фактами злочинів, вчинених Російською Федерацією проти України і її громадян, в тому числі, проти кримськотатарського народу. Виступити гарантом захисту, збереження і розвитку кримськотатарського народу, що буде забезпечено через реалізацію ним свого невід'ємного права на самовизначення у формі національно-територіальної автономії в межах Криму у складі унітарної української держави", - йдеться у зверненні, текст якого в ході брифінгу зачитав голова Меджлісу Рефат Чубаров.

За його словами, в результаті міжнародної кампанії, яка проходитиме до 1 грудня 2017 року з допомогою волонтерів в Україні, Польщі, Румунії, Туреччині, Канаді та США, передбачається зібрати близько одного мільйона підписів. 

Як зазначив Чубаров, у зверненні, текст якого було затверджено на недавньому засіданні виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар, "містяться очікування кримськотатарського народу до цих шановних організацій". 

Джапарова: Головний акцент інформаційної кампанії до Дня пам'яті жертв депортації з Криму - "Вкрадена Батьківщина" 

До 18 травня у Києві та в багатьох містах України з'являться сіті-лайти та борди, присвячені трагічній даті - 73-м роковинам депортації кримськотатарського народу з Криму.

Про це в понеділок на прес-конференції в Укрінформі повідомила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

"Вся наша інформаційна кампанія до цієї трагічної дати присвячена темі "Вкрадена Батьківщина": вкрадене дитинство, вкрадена мрія, вкрадена любов - це все те, що супроводжувало депортацію", - повідомила Джапарова.

За її словами, "головний акцент цієї комунікаційної кампанії - це людина, яка втрачає".

Як вважає заступник міністра інформполітики, між злочином 73-річної давності і сьогоднішніми подіями в Криму є паралель.

"Мета нашої кампанії - показати втрати пересічних людей, показати природу злочину і паралелі між 1944 роком та окупацією 2014 року", - резюмувала Джапарова.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-