Пролог до гібридної війни

Пролог до гібридної війни

Укрінформ
18 травня, 11.30 - презентація аналітичної доповіді “Активні заходи СРСР проти США: пролог до гібридної війни”. 

Організатор: Національний інститут стратегічних досліджень.

Учасники: Володимир Горбулін - директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), академік і віце-президент Національної академії наук України;  Дмитро Дубов - начальник відділу інформаційної безпеки та розвитку інформаційного суспільства Національного інституту стратегічних досліджень;  Валентин Петров - керівник служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України; Дмитро Золотухін - заступник міністра інформаційної політики України.

Підсумкові матеріали:

Блокування російських соцмереж є елементом жорсткої гібридної війни - Горбулін

Блокування Україною російських соцмереж є одним з елементів жорсткої гібридної війни, але більш ефективною протидією кремлівській пропаганді було б створення власних аналогічних інформаційних продуктів. 

Про це на презентації в Укрінформі дослідження на тему: "Активні заходи СРСР проти США: пролог до гібридної війни" заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, відповідаючи на запитання журналістів.

 "Якщо виходити з принципів жорсткої гібридної війни, то, мабуть, щось подібне (до заборони російських соцмереж - ред.) треба робити. Але взагалі я проти будь-яких заборон, бо після цього виникає стимулювання інтересу - подивитися, почитати, що ж там робиться", - сказав Горбулін.

На його переконання, треба створювати власний продукт, яким можна було б замінити "все, що там пропагується в абсолютно чітких політичних цілях". 

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня набрав чинності Указ Президента України №133/2017 від 15 травня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Відповідно до цього указу телекомоператори мають припинити надання послуг з доступу до ряду веб-ресурсів, зокрема соціальних мереж "ВКонтакте", "Одноклассники", усіх сервісів Yandex та mail.ru та інших.

У Національному інституті стратегічних досліджень пропонують ухвалити закон "Про державу-агресора" 

У відповідь на виклики гібридної війни наразі було б доцільно розробити та ухвалити закон "Про державу-агресора", який відповів би на багато питань взаємовідносин з Росією.

Про це на презентації в Укрінформі дослідження на тему: "Активні заходи СРСР проти США: пролог до гібридної війни" заявив  завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Дмитро Дубов.

"Потрібно радикально переглянути законодавство України для забезпечення нашої спроможності реагувати на виклики гібридної війни. Ми повсякчас кажемо, що ця агресія гібридна і асиметрична. Але часто наше реагування на неї дуже лінійне. У цьому зв'язку доцільно ставити питання про розробку та ухвалення закону "Про державу-агресора", - сказав Дубов. 

За його словами, цей закон фактично має сегментувати українське законодавство на два великих блоки - загальне законодавство, тобто чинне на сьогодні, яке містить усі демократичні норми, та спеціальне, що стосується взаємовідносин між Україною та тією державою, яку Верховна Рада України своїм рішенням визнає державою-агресором. 

"Для чого цей закон потрібен? Він має чітко описати, як мають будуватися наші відносини з тією ж Росією", - зазначив Дубов. 

Він уточнив, що передусім йдеться про посилений контроль над фінансовими відносинами між українськими та російськими резидентами, обмеження на певні види діяльності, зокрема професійної, для громадян Росії на території України, запровадження кримінальної відповідальності за діяльність, яка за нормальних умов або не карається, або підпадає під адміністративну відповідальність, та визначення умов функціонування на території України ЗМІ, які фінансуються чи контролюються Росією або її громадянами.

"Насправді це надзвичайно важливий та потужний інструмент, який міг би дати відповіді на багато питань", - переконаний завідувач відділу НІСД.

Дубов додав, що у цьому ж законі, зокрема, потрібно вирішити проблему з діяльністю псевдоорганізацій та тих політичних партій, які, по суті, часто є організаціями прикриття для російської розвідки. Окрім того, цей закон міг би вирішити деякі питання, пов'язані з діяльністю ЗМІ, наприклад, створити додаткові вимоги до ЗМІ та їх відносин з державою-агресором. Передусім це стосуватиметься фінансових взаємовідносин, порядку управління, заборони наймати на високі управлінські посади громадян держави-агресора, питання підпорядкування та інші, зазначив він.

"При цьому держава має і надалі максимально підтримувати процеси самоорганізацїі та саморегулювання медіа. Але слід враховувати: якщо медіаспільнота не зможе вже найближчим часом продемонструвати ефективні форми такої самоорганазації та вливу на своїх членів, то держава буде змушена втручатися в цю сферу. Тим більше, що схожу думку висловлюють і представники самого медіа, і експертного співтовариства", - резюмував завідувач відділу НІСД.

Захід тільки тепер починає усвідомлювати, що Росія використовує його ліберальні свободи для гібридної війни - РНБО

Західний світ тільки зараз починає усвідомлювати, що у гібридному протистоянні з ним Росія використовує його ліберальні свободи для досягнення своїх цілей. 

Про це на презентації в Укрінформі дослідження на тему: "Активні заходи СРСР проти США: пролог до гібридної війни" заявив керівник служби апарату РНБО України Валентин Петров.

"Росія саме тому й небезпечна, що (у гібридній війні - ред.)  нею використовуються такі речі, до усвідомлення яких західний світ тільки приходить. Євросоюз тільки почав розуміти, що таке російська пропаганда і як вона може користуватися перевагами ліберально-демократичного світу. Він дає безліч можливостей для громадянина, для розвитку його особистості. Але, з іншого боку, ліберальні свободи є джерелом уразливості, і Росія це чудово знає і чудово користується і в тому, що стосується виборчого законодавства, і свободи слова", - сказав Петров. 

За словами Петрова, Росія постійно шукає нові форми і методи впливу на інші країни, нехтуючи будь-якими правилами та нормами задля досягнення мети,  а російська практика довела тезу "ціль виправдовує засоби" до абсолюту.

"Тобто є, наприклад,  такі речі, як закони та звичаї війни. Що таке "слово російського офіцера", можуть розповісти ті, хто вижив у Іловайську чи Донецькому аеропорту. Те ж саме з журналістами. У журналістів і розвідників принципи роботи щодо збору інформації приблизно однакові, лише споживачі інформації різні.  Але створення цілих засобів масової інформації, повністю укомплектованих співробітниками спецслужб, - це російське ноу-хау", - зазначив керівник служби апарату РНБО.

Заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін у свою чергу акцентував увагу на тому, що нинішня російська еліта, яка вибудовує стратегічну позицію РФ у міжнародному просторі, складається з вихідців спецслужб, які мають відмінне від цивільних людей бачення процесів і цілей. 

"Будь-яка сфера, яку ви не візьмете, починаючи з політичної - Владіміра Путіна, Шойгу, Сергія Іванова - і  закінчуючи економічною і медіасферою, складається з топ-менеджерів, парадигма яких полягає в розумінні світу як офіцерів спецслужб. Це дуже відмінно від цивільних і від політиків, які утворюють мейнстрім рішень в інших державах", - зазначив він.

За словами Золотухіна, в демократичних країнах застосування тих чи інших спецзаходів, які пропонують фахівці силового блоку при ухваленні рішень щодо політичних кроків держави, має обмеження. "У Росії такого обмеження немає", - констатував він.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-