Арт-проект “Український інсайт” та діалог з Тимоті Снайдером у штаб-квартирі ООН

Арт-проект “Український інсайт” та діалог з Тимоті Снайдером у штаб-квартирі ООН

Укрінформ
11 травня, 12.00 - Відкриття виставки “Український інсайт” у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку за участю робіт відомих сучасних митців Віктора Сидоренка, Олега Тістола, Миколи Маценка і Валентина Попова. 

Організатори: Постійне представництво України при ООН; МЗС України; Інститут проблем сучасного мистецтва Національної академії миcтецтв України; Арткульт Фундація.

Учасники: Анатолій Соловей - начальник управління публічної дипломатії МЗС України; Наталія Шпитковська - куратор проекту; Віктор Сидоренко - художник; Олег Тістол - художник; Костянтин Кожемяка - президент видавничого дому Arthuss;  Ірина Тарасова - організаційний партнер проекту.

Коротко. Відкриття виставки “Український інсайт” відбудеться 16-го травня 2017 року в штаб-квартирі ООН, у Нью-Йорку, за участі Постійного представника України при ООН Володимира Єльченка, Тимоті Снайдера і художників. У рамках проекту перед відкриттям виставки відбудеться діалог з Тимоті Снайдером про його бестселер “У часи тиранії”,  а також його ескпертний “інсайт” щодо життєво важливих питань в Україні та Східній Європі.  Пан Снайдер – професор історії в Єльському універститеті, визнаний як один із провідних світових фахівців у галузі міжнародних відносин.

Підсумкові матеріали:

Проект "Український Інсайт" відкриють 16 травня в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку

Виставку "Український Інсайт" з роботами відомих сучасних митців покажуть 16 - 26 травня в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.

Про це повідомила Наталія Шпитковська - співкуратор арт-проекту Ukrainian Insight - сьогодні на прес-конференції в Укрінформі.

"16 травня в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відкриється виставка "Український Інсайт" за участю робіт Віктора Сидоренка, Олега Тістола, Миколи Маценка та Валентина Попова. Виставка має на меті донести світові сигнал про прогресивні зміни в Україні та її невичерпний потенціал, показати бачення українського майбутнього - хорошого, оптимістичного - через погляд сучасних українських митців", - сказала Шпитковська. 

Вона додала: відкриття виставки, о 18:30, відбудеться за участі постійного представника України при ООН Володимира Єльченка та професора Єльського університету Тімоті Снайдера. А перед відкриттям, о 17:00, відомий історик Тімоті Снайдер проведе діалог про його бестселер "У часи тиранії", а також його ескпертний "інсайт" щодо життєво важливих питань в Україні та Східній Європі. 

Шпитковська назвала проведення виставки в ООН "проривом". 

"ООН - це елітне місце, туди досить важко потрапити. За рік там проходить 1 млн туристів. Так що не тільки багато поважних гостей, дипломатів, представників усіх представництв країн ООН, а й туристів побачать цю виставку і запам'ятають українське мистецтво. Я впевнена, що проект здивує, тому що такого масштабного проекту там раніше не було представлено", - зазначила вона.

Водночас куратор уточнила, що виставка експонуватиметься у великому холі для прийому делегацій Генеральної асамблеї ООН. І це перша масштабна виставка в ньому, зокрема робота Віктора Сидоренка - 4х4 метри, тобто це ціла стіна. Крім великих полотен, проект представить 5 скульптур Сидоренка, які вже бачила публіка і в Києві перед Українським домом, і в Парижі, і в Маямі, і на бієнале у Венеції.  

Віктор Сидоренко зазначив, що його роботи в цьому проекті продовжують тему людини в перехідний період.  

"Це не просто візуальний проект, в ньому бере участь Тімоті Снайдер, який досліджує держави Східної Європи - Польщу, Україну, Білорусь, Росію - в перехідний період. І мій знаковий персонаж, з яким я працюю впродовж 25 років, незалежно від того, який це проект - фото чи живопис - це теж моя дослідницька візія. Це транзитивний персонаж, який переходить з одної епохи в іншу. Зараз продовжується його третій етап. І якщо на першому це був перехід з тоталітарних конструкцій до нових, то зараз це інший контекст - що Україна піднімається з посттоталітарних конструкцій. Так що це буде цікаво", - сказав художник. 

Олег Тістол наголосив, що "культура має співпрацювати з інтелектуалами і таким чином впливати на політику", і відзначив "дуже класну" кураторську, організаторську роботу цього проекту. 

Він розповів, що в проекті представлені його велика персональна робота, а також спільна інсталяція з Миколою Маценком.

"Ми займаємось темою історії, історичних інсинуацій, національних стереотипів дуже давно. Цей проект - дуже вдалий і зрозумілий крок, який дає одну з візій українського мистецтва певного періоду, відкриває культурну сторону нашої країни. Бо єдине, що можна впродовж останніх 30 років про Україну сказати зрозуміло і впевнено - це тільки якісь серйозні культурні жести, що визначають нашу ідентичність. Проект простий, зрозумілий і має залишити свій певний візуальний слід в тій ситуації, яка зараз є", - вважає Тістол. 

Як зазначалося, під час виставки також буде презентовано каталог проекту, випущений видавничим домом Arthuss. 

Президент Аrthuss Костянтин Кожем'яка, в свою чергу, наголосив: важливість проекту - не тільки в тому, що Україна і її відомі митці покажуть нашу культуру в такій статусній локації, як штаб-квартира ООН, а й у тому, що такі проекти засвідчують високий статус культури загалом для суспільного життя. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-