Сучасний голос бандури. У столиці зберуться музиканти і шанувальники на Велике Бандурне Шоу

Сучасний голос бандури. У столиці зберуться музиканти і шанувальники на Велике Бандурне Шоу

Укрінформ
5 травня, 11.00 - Майбутнє бандури та організація 7 травня на Лівому березі Дніпра Великого  Бандурного Шоу “Пісня серця”. 

Організатор: МБО «Фонд сприяння та розвитку нових стандартів життя «Нове повідомлення».

Учасники: Володимир Єсипок - Голова Національної спілки кобзарів України; отець Андрій Боднарук - прес-секретар Київської архієпархії УГКЦ;  Дмитро Лазарєв - психолог, автор проекту «Дорослішання для дорослих»; Олексій Якушев - президент міжнародної благодійної організації «Фонд сприяння та розвитку нових стандартів життя «Нове повідомлення»; Марина Круть - фіналістка конкурсу сучасного бандурного мистецтва «Бандура. New message» 2011-2013 рр., фронт-вумен гурту «KRUT», учасниця Бандурного Шоу; Олег Слободян - фіналіст конкурсу «Бандура. New message» 2011-2013 рр., бандурист, учасник Бандурного Шоу.

Підсумкові матеріали:

У Києві відбудеться Велике Бандурне Шоу «Пісня серця»

У столиці відбудеться Велике Бандурне Шоу, яке збере музикантів і шанувальників бандури. 

Як зазначив на прес-конференції в Укрінформі президент міжнародної благодійної організації «Фонд сприяння та розвитку нових стандартів життя «Нове повідомлення» Олексій Якушев, у 2013 році Велике Бандурне Шоу відбувалося в Національній філармонії України.

«Ми побачили, що народилося ціле покоління, яке хоче саме на бандурі грати, але хоче грати те, що вони відчувають і як вони відчувають, і відтворювати сучасний ритм», - підкреслив Якушев, проте зауважив, що коли говорять про Бандурне Шоу, то більше мають на увазі не стільки мистецтво, як таке, а виховання.

«Мова про те, яким чином зберегти в людині той вогонь, який горить в ній від народження. Це стосується не тільки бандури. Це стосується всього нашого життя», - зазначив Якушев.

Він переконаний, що завдяки таким заходам, як Велике Бандурне Шоу «виростає нове покоління, яке розуміє, що це важливо».

«Бандура - це не просто народний інструмент. Бандура - це інструмент, який налаштовує серця мільйонів. І саме бандура, старосвітська, зокрема, бандура, кобза, допомагають українцям виконувати їхню місію у світі», - вважає Якушев.

Цього року, підкреслив він, Велике Бандурне Шоу відбудеться на Лівому березі Дніпра в Києві, на Майдані перед Патріаршим собором Воскресіння Христового (УГКЦ). 

«Напевно, ви думаєте, що може робити священик при розмові про бандуру, про мистецтво. Як подивитися на храми Європи, зрештою, на і наші прекрасні храми, щоб далеко не їхати, на величні храми світу, робимо простий висновок, що церква ніколи не була осторонь від мистецтва. Церква завжди стояла на тому, щоби популяризувати мистецтво, щоб тією мовою, яка зачіпає струми людського серця, вміти промовляти до людей», - зазначив прес-секретар Київської архієпархії УГКЦ отець Андрій Боднарук.

За його словами, в Київській єпархії УГКЦ також є священик, який близько 12 років займається професійною грою на бандурі й навіть навчає тому мистецтву дітей.

Одна із учасниць шоу, фіналістка конкурсу сучасного бандурного мистецтва «Бандура. New message» 2011-2013 рр., фронт-вумен гурту «KRUT» Марина Круть розповіла, що бандура пов'язана з усім її життям.

«Кожна людина в цьому житті несе свій хрест. І мабуть, що цей хрест саме мій. І я б це хотіла сказати в позитивному значенні», - зазначає бандуристка.

Вона зізнається, що коли виходить на сцену, то не може просто механічно зіграти.

«Ти просто виходиш на сцену і робиш своє покликання», - зазначила Марина Круть, яка ще заспівала кілька пісень та зіграла на бандурі.

Як зазначив Олексій Якушев, Велике Бандурне Шоу почнеться в неділю о 16.00 і триватиме близько години. У ньому візьмуть участь Ярослав Джусь, Олег Слободян & Василь Садовий, Марина Круть & Krut, Кралі, KoloYolo, Святослав Силенко & Радвіл Інгвардсон. 

Українська бандура не має аналогів у європейській та азійській музичних культурах - голова Нацспілки кобзарів

Українська бандура, як музичний інструмент, не має аналогів у європейській та азійській музичних культурах.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив Голова Національної спілки кобзарів України Володимир Єсипок. 

«Унікальність бандури не в тому, що в ній багато струн. Є музичні інструменти, де більше струн, є і менше. Але більшість музичних інструментів, і народних, і класичних, вони мають аналоги в різних народів... українська бандура не має аналогів в європейській музичній культурі та в азійській музичній культурі», - зазначив Єсипок.

Він переконаний, що бандура, як музичний інструмент, буде займати чільне місце в музичній українській культурі. 

«Вона (бандура - ред.) має трішки незвичну форму, вона має унікальні тембральні властивості, такі, які впливають на свідомість людини, на формування її музичних уподобань. Я вважаю, що музичний інструмент бандура має перспективи. І зараз, як не дивно, яка скрута не є, але кількість учнів музичних шкіл, гуртків усе збільшується», - підкреслив Єсипок.

Як повідомлялося, у Києві в неділю, 7 травня, відбудеться Велике Бандурне Шоу «Пісня серця». 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-