Перші співбесіди з кандидатами на посади суддів Верховного Суду: висновки та подальші кроки

Перші співбесіди з кандидатами на посади суддів Верховного Суду: висновки та подальші кроки

Укрінформ
27 квітня, 12:00 - Перші співбесіди з кандидатами на посади суддів Верховного Суду: висновки та подальші кроки. 

Довідково. Конкурс до Верховного Суду – перший і публічний конкурс, що проводиться в Україні до судової інстанції. До участі у конкурсі були допущені 653 кандидати. Вперше претендувати на посаду судді Верховного Суду змогли, окрім суддів, адвокати та науковці. Їх сумарна кількість серед учасників конкурсу становить 31%.

За результатами першого етапу конкурсу, під час якого перевірялася професійна компетенція кандидатів (анонімне письмове тестування на знання законодавства та практичне завдання з підготовки модельного судового рішення), до другого етапу допущено 382 кандидати.

Під час цього етапу досліджуються досьє кандидатів, Громадська рада доброчесності готує висновки, Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводить співбесіди та формує рейтинг кандидатів.

Підсумкові матеріали:

Заключну співбесіду  пройшли 98 кандидатів на посади суддів ВС - Козьяков

Заключну співбесіду конкурсної комісії пройшли 98 кандидатів на посади суддів майбутнього Верховного суду. 

Про це повідомив під час прес-конференції в Укрінформі голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів  Сергій Козьяков.

"На сьогоднішній день 98 кандидатів пройшли співбесіду. При цьому 12 кандидатів були відсіяні, оскільки вони  не підтвердили здатність проводити правосуддя. Це 9 суддів і 3 адвокати", - сказав він.

Водночас, стосовно 56 кандидатів оголошено перерву до закінчення всіх співбесід та виставлення балів. "Це означає, що у разі відсутності негативного висновку або інформації від Громадської ради доброчесності та ВККСУ,  ці кандидати близькі до позитивного рішення комісії. Це означає, що у кандидата на цей момент немає проблем, він чекає на оголошення кількості балів, які він набрав, і на місце у рейтингу", - додав Козьяков. 

Він також поінформував, що комісія взяла перерву для розгляду висновків Громадської ради доброчесності стосовно 30 кандидатів у судді ВС, аби перевірити інформацію у них викладену, з наданими кандидатом поясненнями та іншими фактичними даними.

"У висновках стосовно 30 кандидатів зустрічаються фрази "є підстави вважати",  "допускаємо з високою вірогідністю" або щось подібне... Ми  розуміємо, що  члени ГРД теж сумніваються, коли надають нам негативний висновок. Тому вважаю, що ми зобов'язані ці висновки додатково перевірити", - зазначив голова ВККСУ.

На заключному  етапі конкурсу до ВС залишилося 382 кандидати, хоча на початку їх було понад 500. При цьому на посаду судді  Адміністративного та Господарського суду претендує 2 кандидати, а у Кримінальному  та Цивільному судах за одне місце змагаються одразу три кандидати. 

Відео з прес-брифінгу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-