Відблиск

Відблиск "Бронзової ночі". Чому естонські події десятирічної давнини не втрачають актуальності для України

Укрінформ
27 квітня, 11.00 - Десять років «Бронзовій ночі» в Естонії як передвісника російської дезінформації проти України. 

Організатори: Міністерство інформаційної політики України; Мережа публічних дипломатів «Global Ukrainians»; Національний інформаційний портал «Український Інтерес»; Інститут Центральної Європи; ГО «Інститут політики та урядування».

Учасники: Герт Антсу - Надзвичайний і Повноважний посол Естонської Республіки в Україні; Юріс Пойканс - Надзвичайний і Повноважний посол Латвійської Республіки в Україні; Дмитро Золотухін - заступник міністра інформаційної політики України; Євген Магда - доцент НТТУ "КПІ імені Ігоря Сікорського"; Вікторія Вдовиченко - директор Інституту політики та урядування; Олександр Леонов - виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента"; Сергій Герасимчук - заступник директора Ради Зовнішньої політики "Українська Призма"; Анна Булах - експерт Міжнародного інституту безпеки та оборони (Естонія).

Підсумкові матеріали:

В Україні немає жодних проблем з відзначенням 9 травня, їх провокує російська пропаганда - Золотухін  

Українці можуть вільно та за власним бажанням відзначати 9 травня перемогу над нацизмом у Другій світовій війні. Втім російська пропаганда, яка активно  експлуатує цю тему, намагається підняти емоційний градус обговорень, перетворити їх у сутички та створити картинку, як нібито в Україні “нацисти” б’ють ветеранів.

Про це заявив заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін під час панельної дискусії в Укрінформі “Десять років “Бронзовій ночі” в Естонії як передвісника російської дезінформації проти України”.

“В Україні 9 травня щоразу є загроза інформаційного розголосу, якихось провокаційних акцій. Як ви знаєте, і в Києві планується акція “Безсмертний полк”. Сама по собі акція і вшанування пам’яті наших ветеранів, загиблих бійців у Другій світовій війні - це абсолютно нормально і не несе ніякого протиріччя стосовно наших цінностей. Але проблема полягає в тому, що щоразу ця діяльність використовується у тому числі російськими спеціальними службами, організаціями, які працюють в Україні і фінансуються російською стороною, для того, щоб влаштовувати провокації, підняти градус емоційності цих дискусій, показати якісь радикальні настрої в українському суспільстві, яких насправді немає”, - сказав він.

За словами Золотухіна, “хто хоче - хай святкує, хто хоче — хай вдається до скорботи і поминає загиблих”: “Це ніяк не йде врозріз з нашими цінностями стосовно того, що ми дійсно пам’ятаємо наших предків, які загинули, захищаючи Україну  -   як зі сторони радянської армії, так і зі сторони організацій, які також брали участь у визвольному змаганні в ці роки і намагалися втілити ту ідею незалежної України, як вони її бачили”.

Заступник міністра підкреслив, що російська сторона завжди намагається “спровокувати  ситуацію, де вона може сформувати картинку про те, що українці - це радикали, це фашисти, які   намагаються бити ветеранів”.

За його словами, на подібні акції завжди знаходяться гроші. У суспільстві навмисно піднімається емоційний градус обговорення, відбуваються спроби “посіяти зраду”, зробити так,  щоб суперечки перейшли в агресію.

“В цьому сенсі нам важливо обговорювати досвід ситуації з “Бронзовою ніччю”, з Бронзовим солдатом в Естонії. Адже проблема полягає не в тому, що у суспільстві виникають розломи, а проблема в тому, що є зацікавлені сторони, які навіть ті маленькі ситуації використовують, щоб підняти емоційний градус. Особливо зараз, з розвитком інформаційної сфери, соцмереж. Однак немає ціннісного розлому у суспільствах, немає підстав для тих проблем, які російська сторона хоче показати, що вони є”,- зазначив заступник глави МІП.

Відео із заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-