70-й Каннський кінофестиваль. Які стрічки представить Україна

70-й Каннський кінофестиваль. Які стрічки представить Україна

Укрінформ
19 квітня o 10.00 відбулась прес-конференція: «Україна на ювілейному 70-му Каннському кінофестивалі». 

Організатор: Державне агентство України з питань кіно.

Учасники: Пилип Іллєнко - Голова Державного агентства України з питань кіно; Тагір Імангулов - директор ВБФ Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього»; Сергій Лавренюк - продюсер Solar Media Entertainment; Володимир Філіппов - голова Асоціації продюсерів України; Андрій Халпахчі - генеральний директор КМКФ «Молодість»; Вікторія Ярмощук - голова Української Кіноасоціації; Володимир Яценко - голова Асоціації Кіноіндустрії України.

Коротко. З 17 по 28 травня 2017 року відбудеться 70-й Каннський міжнародний кінофестиваль. Україна буде представлена власним павільйоном на професійному майданчику кінофестивалю - кіноринку Marché du Film та картиною "Лагідна" Сергія Лозниці, який став одним із 18 учасників головного конкурсу ювілейного кінофестивалю. Координацію роботи та фінансове забезпечення павільйону взяли на себе Держкіно України, представники індустрії (Українська кіноасоціація, Асоціація кіноіндустрії України, Асоціація продюсерів України), КМКФ «Молодість» та ВБФ Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього».

Підсумкові матеріали:

Україна на 70-му Каннському кінофестивалі вдесяте представить національний павільйон - Іллєнко 

На ювілейному, 70-му Каннському кінофестивалі, що відбудеться 17-28 травня, Україна вдесяте представить свій національний павільйон.

Про це сказав на сьогоднішній прес-конференції в Укрінформі генеральний директор КМКФ "Молодість" Андрій Халпахчі.

"Це вже буде мій 25-ий фестиваль у Каннах. Але як павільйон і організація цього індустріального представництва України це відбулося 10 років тому. Тобто ми можемо святкувати 10-річчя присутності України на цій території, яка називається міжнародне містечко, де представлені майже всі країни світу", - сказав Халпахчі.  

Він нагадав, що перший павільйон було організовано Українською кінофундацією разом з фондом "Україна 3000" за рахунок спонсорів, без підтримки держави.

"Цього року для нас велика перемога в тому, що представники кіноіндустрії об'єдналися. Тобто кардинально змінилася ситуація в індустрії українського кіно... Сьогодні відчувається абсолютна відповідальність в тому напрямку, що фільм має бути представлений не просто на фестивалях і в індустрії, а його треба реалізовувати  - він має виходити в прокат не тільки в Україні, але і в інших країнах. Для цього й існує Каннський майданчик", - підкреслив Халпахчі. 

Водночас він уточнив, що "це не є дешевим задоволенням, бо тільки чиста вартість оренди павільйону коштує понад 17 тисяч євро". 

Як додав голова Держкіно Пилип Іллєнко, держава бере фінансову участь у представленні України на цьогорічному Каннському кіноринку, але порівняно із загальним бюджетом це дуже скромна підтримка -  300 тис. грн, що складає близько 15% загального кошторису. І ці кошти передбачені на оренду самого павільйону, решту, включно з українською вечіркою, забезпечують співорганізатори. Загальний бюджет становить 80 тис євро.

За його словами, павільйон кожен день матиме якусь подію, крім поточної роботи у вигляді зустрічей та переговорів. Однією з ключових подій буде презентація "Discover Ukraine" - представлення України іноземним партнерам як кінолокації, крім того, Україна також може запропонувати якісний і сучасний конкурентноздатний сервіс і виробничі потужності. 

"Думаю, що ми зможемо представити в рамках цієї презентації ті законодавчі новації, які були проголосовані Верховною Радою. Я глибоко переконаний, що закон буде підписаний вже найближчим часом. І це дозволить залучити міжнародних продюсерів до зйомок в Україні, використовуючи ті механізми, які закладені в цьому законі", - зазначив Іллєнко.

Як сказав, зокрема, продюсер Solar Media Entertainment Сергій Лавренюк, компанія має на меті презентувати проект "Egregor", зйомки якого розпочато. "На Каннський фестиваль ми готуємо презентацію у вигляді трейлера, який базуватиметься на матеріалах фільму. Це буде основна площадка, де ми спробуємо знайти європейську копродукцію, щоб гідно закінчити фільм", - зазначив він. 

Директор ВБФ Ігоря Янковського "Ініціатива заради майбутнього" Тагір Імангулов поінформував, що цього року, вже другий рік поспіль, вони організовують бізнес-ланч "Мееt Ukrainian Producers" - для того, щоб українські продюсери, які зараз виробляють фільми і шукають собі партнерів, змогли на незалежному майданчику поспілкуватися зі своїми колегами з-за кордону. "21 травня в готелі Radisson ми очікуємо на бізнес-ланч близько 70 українських і закордонних продюсерів, які зможуть представити свої проекти, і сподіваємося, це буде корисно для укладання нових контрактів", - наголосив  Імангулов.

Водночас він зазначив, що фонд продовжує роботу з кінематографічною молоддю і цього року у співпраці з асоціацією "Сучасне українське кіно" привезе до Канн 6 молодих українських режисерів з їхніми короткометражними фільмами, які будуть продемонстровані в збірці на ринковому показі.   

Перемога фільму Лозниці на МКФ у Каннах означатиме перемогу України - продюсер 

Якщо фільм Сергія Лозниці "Лагідна" ("Кроткая") здобуде перемогу в головному конкурсі 70-го МКФ у Каннах, це стане перемогою нашої країни, оскільки режисер є громадянином України.

На цьому наголосив під час сьогоднішньої прес-конференції в Укрінформі український продюсер фільму Сергій Лавренюк (компанія Solar Media Entertainment), відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

"Якщо це буде перемога, то ви знаєте, що в Каннах йдеться про приналежність до громадянства режисера. Сергій Лозниця має громадянство українське. Тому це буде перемога України, безумовно", - сказав Лавренюк, водночас додавши, що "вірогідність отримання прокатного свідоцтва в Росії є невеликою, тому що насправді це гостросатирична, іронічна картина, яка висміює найбільш негативні явища".   

Генеральний директор КМКФ "Молодість" Андрій Халпахчі відзначив позицію російських копродюсерів фільму.

"Лев Карахан, Валентина Міхальова підписували листа на підтримку України щодо анексії Криму. Тобто їхня громадянська позиція в Росії така сама, як і Лії Ахеджакової (яка виконала у фільмі одну з головних ролей - ред.)", - зазначив Халпахчі. 

За його словами, на МКФ у Каннах вже ніколи не виникає питання щодо країни, яка випускає  фільм, оскільки багато країн знімають кіно у копродукції. 

"Якщо ви відкриваєте каталог Каннського фестивалю, там не пишеться країна, до якої належить вироблений фільм, а пишеться громадянство режисера. І Сергій Лозниця завжди був представлений як українець. Але фільм зроблений у копродукції - і це вже велике досягнення української кіноіндустрії", - сказав Халпахчі. 

Як зазначалося, генеральним продюсером фільму є Маріанн Слот з французької компанії Slot Machine. Стрічка має копродюсерів з шести інших європейських країн: Росії, Німеччини, Нідерландів, Литви, Латвії та України - українська компанія Solar Media Entertainment підтримала картину на етапі пост-продакшена.

 Лавренюк також зачитав звернення режисера фільму, в якому він подякував продюсерам за підтримку. 

"Мне бесконечно больно, что две страны, с которыми неразрывно связаны моя судьба и моя работа, находятся в состоянии войны. Мне бесконечно больно, что одна из этих стран проявляет агрессию по отношению к другой - это трагедия. Моя личная трагедия", - підкреслив  Лозниця. 

Режисер також вважає, що "кино, искусство вообще - не имеет государственных границ, и автору не пристало предъявлять "справки о происхождении" своих картин. Фильм говорит сам за себя".

"Все, что я думал о том, что сейчас происходит на родине Достоевского, Лескова, Салтыкова-Щедрина, Чехова, Платонова, Шаламова, Сорокина - я сказал в своем фильме", - зазначив Лозниця у зверненні.

Фільм Сергія Лозниці "Лагідна" позмагається за головний приз МКФ у Каннах   

У головному конкурсі 70-го Каннського фестивалю, що відбудеться 17-28 травня, візьме участь фільм українського режисера Сергія Лозниці "Лагідна" ("Кроткая").

Про це заявив на сьогоднішній прес-конференції в Укрінформі голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, повідомляє кореспондент агентства. 

"Щодо участі України безпосередньо в самому фестивалі, то вже оголошені учасники головного конкурсу - і серед них є український кінорежисер Сергій Лозниця", - сказав Пилип Іллєнко.

Він також додав, що на сьогодні ще не всі учасники паралельних програм фестивалю оголошені, зокрема завтра відбудеться прес-конференція, присвячена програмі  "Двотижневик режисерів", "і цілком можливо, що ми почуємо щось цікаве про себе".

Український продюсер фільму Сергій Лавренюк (компанія Solar Media Entertainment) зачитав звернення Сергія Лозниці, в якому режисер подякував усім продюсерам, які підтримали фільм, зокрема генеральному продюсеру - французькій компанії Slot Machine, а також шести інших європейських країн: Росії, Німеччини, Нідерландів, Литви, Латвії та України - українська компанія Solar Media Entertainment підтримала картину на етапі пост-продакшена.

"Щодо сусідства в продюсерстві Росії та України, то все сказано в цьому зверненні Сергія. По-друге, ми бачили робочі матеріали цієї стрічки, і в мене виникають великі сумніви, що фільм отримає прокатне свідоцтво в Росії. Тому що це гостросатирична, іронічна картина, яка насправді висміює найбільш негативні явища. Дія відбувається біля російської тюрми", - сказав Лавренюк. 

Він розповів, що ця історія за твором Достоєвського знімалася в Даугавпілсі, Литва. Там зайняті російські актори, одну з головних ролей виконує Лія Ахеджакова. Кістяк всієї групи - це Єкатеринбурзький театр "Коляда-Центр". Сергій Лозниця по-своєму прочитав Достоєвського, і його історія стосується того, що відбувається нині в Росії.   

"Я думаю, що це буде один з найбільш глядацьких художніх фільмів, які були у Сергія дотепер", - сказав Лавренюк і висловив сподівання, що українські глядачі зможуть побачити фільм цього літа на Одеському кінофестивалі, який зацікавлений у показі цього фільму.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-