Як повернути мир в Україну?

Як повернути мир в Україну?

Укрінформ
12 квітня о 14:30 відбувся “круглий стіл” на тему: «Миробудівництво в Україні. Подолання військового конфлікту на сході країни». 

Ініціатори заходу: ВГО «Інші. Другие. Others», ГО «За демократію через право», Міжнародний Центр Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик, Міжнародний центр перспективних досліджень. 

Учасники: Юрій Думанський - голова ВГО “Інші. Другие. Others”; Василь Філіпчук - голова Міжнародного центру перспективних досліджень; Ірина Верещук - президент Міжнародного центру Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик; Олександр Кіхтенко - генерал армії України, голова Донецької ОДА у 2014-2015 рр.; Олександр Скіпальський - генерал-лейтенант; Юрій Єхануров - екс-прем'єр-міністр України.

Підсумкові матеріали:

Екс-голова Донецької ОДА вважає рішення про повну блокаду Донбасу помилкою

Колишній голова Донецької ОДА, генерал армії України Олександр Кіхтенко вважає помилковим рішення РНБО про повну блокаду Донбасу, оскільки це призводить до тяжких наслідків для економіки України і населення регіону. 

Про це він заявив на засіданні круглого столу в Укрінформі  на тему: "Миробудівництво в Україні. Подолання військового конфлікту на сході країни". 

"У нашому суспільстві назріває розкол: з одного боку, є Донбас, з другого, дуже серйозні активісти кажуть: "Давайте ми його відріжемо, давайте ми його забудемо, давайте заблокуємо" і так далі. Все це призведе до дуже тяжких наслідків, воно вже призводить, і, я думаю, дуже скоро економіка України відчує, що таке повна блокада, яка сьогодні введена вже рішенням РНБО. Я завжди виступав проти цього, і моя думка не змінилася на сьогодні", - сказав Кіхтенко. 

Він додав, що знає тих, хто працює на заводах і шахтах Донбасу, і "повірте, що там не всі сепаратисти". 

Кіхтенко розповів, що вивчав це питання, коли був головою Донецької ОДА, і згідно зі статистикою,  десь 20 відсотків - це дійсно проросійськи налаштовані люди, приблизно 10-15 % становлять явні патріоти України, а решта -  люди, з якими українській владі потрібно працювати і перетягувати їх на свій бік. 

"Тоді була б перемога, і тоді оті 1,5-2%, які зі зброєю в руках сьогодні воюють, були б зметені тими шахтарями, які побачили б, що Україна їх не покинула, що вона їх чекає, що вона дасть їм роботу тощо", - переконаний екс-голова Донецької ОДА. 

За його словами, дуже великим недоліком  також є те, що населення на окупованих територіях не має інформації з України. 

"Ми просимо летальну зброю, але ми забули про те, що інформаційна війна - дуже потужна війна, і  люди до повної блокади мали змогу отримувати інформацію від тих, хто приїздив туди провідати своїх рідних. Ми зараз теж блокуємо ці контакти", - зазначив Кіхтенко.

На його думку, якби вдалося розірвати інформаційну блокаду  на Донбасі, щоб мати змогу доводити до людей, що сьогодні дійсно робиться в Україні, це вже було б половиною справи. 

"Потрібно працювати з населенням, переконувати. Я розмовляв з багатьма шахтарями -  і тими, які виїхали, і які поверталися, вони кажуть: "Нам потрібна робота, нам потрібно годувати свої сім'ї. Багато хто поїхав у Росію і працює там, але як тільки тут буде робота, вони повернуться", - вважає екс-голова Донецької ОДА.

Україна має три стратегії щодо Донбасу, проте не може обрати єдиної - Дацюк

Філософ Сергій Дацюк вважає проблемою не брак стратегій стосовно Донбасу, а відсутність єдності при виборі між відвоюванням, реінтеграцією та ізоляцією. 

Про це він заявив на засіданні "круглого столу" в Укрінформі на тему: "Миробудівництво в Україні. Подолання військового конфлікту на сході країни", повідомляє кореспондент агентства. 

"Проблема не в тому, що в нас немає стратегії стосовно Донбасу, а в тому, що у нас три стратегії - відвоювання, реінтеграція та ізоляція. Відсутність єдності у стратегії - оце найголовніша проблема", - сказав Дацюк.

Він додав, що не підтримує реінтеграцію, оскільки вважає її "принциповою стратегічною масштабною помилкою".

"Я буду підтримувати виключно ізоляцію, принаймні на наступні років три-п'ять точно", -  заявив філософ. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-