Вступна кампанія-2017.  Як здобуватимуть освіту школярі Криму та Донбасу?

Вступна кампанія-2017. Як здобуватимуть освіту школярі Криму та Донбасу?

Укрінформ
31 березня об 11.00 відбулась прес-конференція на тему: “Вступна кампанія-2017: особливості вступу абітурієнтів з Криму та Донбасу та інформаційна підтримка”. 

Організатори: ГО "Фонд "Відкрита політика", Міністерство інформаційної політики.

Учасники: Ірина Жданова - виконавчий директор ГО "Фонд "Відкрита політика"; Еміне Джапарова - Перший заступник Міністра інформаційної політики України; Юрій Гримчак - Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО; Олег Шаров - директор Департаменту вищої освіти Міністерства науки і освіти України.

Підсумкові матеріали:

Процедуру вступу абітурієнтів з Криму і Донбасу в українські виші потрібно й далі спрощувати - Джапарова 

Необхідно максимально спрощувати процедури вступу абітурієнтів з Криму і Донбасу в українські вищі навчальні заклади, випереджаючи в цьому Росію.

На цьому наголосила під час прес-конференції в Укрінформі перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

"РФ пішла шляхом Осетії на окупованих територіях Донбасу, вона почала визнавати будь-які документи, які видаються на тих територіях. Відповідно освіта не буде винятком у цьому сенсі. І тому ми розуміємо, що диплом, який отримує дитина сьогодні, навчаючись на Донбасі, буде визнаватися тільки там і на просторах РФ. Щодо Криму статистика така: майже 85% випускників минулого року залишилися здобувати освіту у Криму. Невелика частина поїхала в РФ, на щастя, хоч РФ максимально спрощує можливості вступу, надає безкоштовні бюджетні місця, квоти, відсутня необхідність складати іспит - "ЕГЭ", - сказала Джапарова.

Тобто, за її словами, РФ сьогодні трохи оперативніше реагує, намагаючись інтегрувати окуповані території. 

"Вона розуміє, що одна з можливостей інтегрувати населення - це освіта, тому вона максимально в цьому сенсі готова платити за це. Втім, цифри показують, що бажання здобувати освіту в РФ сьогодні у випускників кримських шкіл не є високим. Тому нам потрібно скористатися такою ситуацією і продовжувати спрощення процедури вступу абітурієнтів з Криму і Донбасу в українські виші", - підкреслила перший заступник міністра.

Водночас вона застерегла, що окупація вже триває три роки і невідомо, як довго ще зберігатиметься.

"У довгостроковій перспективі, звісно, освіта є ключовою, але ми мусимо розуміти, що сьогодні на окупованих територіях фактично вичавлюється Україна і здобувати освіту, яка потрібна тут - українську мову, літературу, історію України, - там неможливо. Притому навантаження в кримських школах дуже велике... Тому для нас ключове - це запуск онлайн-школи з 1 по 11 клас, тобто дистанційне навчання. Тоді ми зможемо спростити здобуття освіти саме з тих предметів, які сьогодні на окупованих територіях неможливо здобути", - сказала перший заступник міністра інформаційної політики.

Сьогодні більше українців вірять у повернення Криму - Джапарова 

Рівень оптимізму щодо повернення Криму в українському суспільстві набагато зріс. 

Про це сказала на прес-конференції в Укрінформі перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

"Сьогодні більше українців вірять, що ми повернемо Крим. І переважна більшість українців готові надавати пільги щодо здобуття освіти дітям з окупованих територій, зокрема з Криму. Тобто вони готові на те, щоб держава йшла на позитивну дискримінацію, надавала безкоштовно, максимально спрощено можливості здобувати освіту дітям із Криму. Я думаю, що так само це стосується і Донбасу", - зазначила Джапарова. 

Як зазначалося, дослідження засвідчило, що ставлення українців до проблем Криму є досить консолідованим: 80% населення хотіли би, щоб Крим знов став частиною України; 55% цікавляться питаннями, пов'язаними з окупацією Криму; 76% вважає, що Крим повинен входити до складу України, а не Росії, та не бути незалежним державним утворенням; 60% вважає, що повернення Криму до складу України є можливим.

Опитування  стосовно сприйняття різних аспектів проблеми Криму у березні 2017 року на замовлення Мінінформполітики провела дослідницька компанія InMind. Дослідження було ініційоване міністерством у рамках розробки стратегії інформаційної реінтеграції Криму. 

Всього було опитано тисячу осіб у 77 населених пунктах. Вибірка є репрезентативною для населення України віком 18 років та більше, пропорційно за областями та розміром населеного пункту. Статистична похибка вибірки не перевищує 4,4% для показників близько 50%, 4% для показників близько 70% або 30% та 2,7% для показників близько 90% або 10%. 

На сесію ЗНО зареєструвалися 600 дітей з "ДНР"

Цьогоріч на основну сесію ЗНО зареєструвалося більше 600 дітей з не контрольованої Україною території Донецької області.  

Про це сказала виконавчий директор ГО "Фонд "Відкрита політика Ірина Жданова під час прес-конференції на тему: "Вступна кампанія-2017: особливості вступу абітурієнтів з Криму та Донбасу та інформаційна підтримка" в Укрінформі.   

"Більше 600 дітей з не контрольованої Україною території Донецької області зареєструвалися на основну сесію ЗНО. Це приблизно такий показник, як і минулого року", - сказала Жданова.

Вона також нагадала, скільки дітей з неконтрольованих територій Донбасу отримали атестати і свідоцтва України. 

"Попит  на українську освіту є. Минулого року більше однієї тисячі (дітей - ред.) із тимчасово неконтрольованих територій Донецької і Луганської області отримали атестат і свідоцтво України. Одночасно вже існує спрощена процедура вступу", - додала Жданова. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-