Інтеграція в Альянс. Розвінчання міфів про НАТО

Інтеграція в Альянс. Розвінчання міфів про НАТО

Укрінформ
28 березня о 12.00  відбувся “круглий стіл” на тему: “Подолання міфів про НАТО”. 

Організатор: партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність”.

Учасники: Іванна Климпуш-Цинцадзе - віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Ірина Геращенко - перший віце-спікер Верховної Ради України; Вадим Пристайко - перший заступник Міністра закордонних справ України; Александер Вінніков - Голова представництва НАТО в Україні, директор офісу зв’язку НАТО; Ірина Фріз - Голова Постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО; Марія Іонова - заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції; Михайло Коваль - перший заступник Секретаря РНБО України.

Підсумкові матеріали:

Україні потрібен ще один закон, який би чітко зафіксував її євроатлантичні прагнення - Фріз

Україні потрібен ще один закон, який би визначав напрямки євроінтеграції країни.

На цьому наголосила голова Постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз під час міжнародного круглого столу "Інтеграція в Альянс. Розвінчення міфів про НАТО".

"Є амбітна мета - ухвалити ще один закон, який буде чітко засвідчувати євроатлантичну інтеграцію, де будуть чітко окреслені напрямки інтеграції України в НАТО", - сказала вона. 

За словами Фріз, для того, щоб зруйнувати численні міфи про НАТО, необхідно, зокрема, розширювати інформаційну кампанію про весь спектр діяльності альянсу. 

"Тому що НАТО - це не лише військовий блок. Ми будемо проводити в рамках нашого проекту постійні інформаційні заходи, особливо, в регіонах, і особливо спрямовані на молодь", - підкреслила вона.

Крім того, Фріз наголосила, що в рамках кампанії її ініціатори будуть працювати над розширенням можливостей для українських курсантів, представників військових навчальних закладів отримувати навчання у вищих навчальних військових ВУЗів країн НАТО.

Круглий стіл ініційований партією "Блок Петра Порошенко "Солідарність" і започатковує низку заходів в рамках проекту "Україна-Солідарність-НАТО".

Як повідомлялося, Верховна Рада у грудні 2014 року скасувала законом позаблоковий статус України.

Росія не має права спекулювати на питанні вступу України до НАТО - Вінніков 

Голова Представництва НАТО в Україні Александр Вінніков заявив, що Росія тривалий час використовувала міф про те, що офіційний Кремль може ветувати право України приєднатися до блоку НАТО.

Про це він сказав під час міжнародного круглого столу «Подолання міфів про НАТО: agenda 2020”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я хочу зосередитись на міфові про те, що в Росії є певне легітимне право ветувати вступ України до НАТО та маніпулювати її зовнішньою політикою. Цей міф активно використовується не лише в російських ЗМІ, але і на просторах вашої  країни. Це протиречить базовому міжнародному праву, де чітко вказано, що кожна країна має право обирати - вступати чи не вступати до міжнародних організацій»,  - сказав Вінніков.

Він пояснив, що Росія ще з часів «холодної війни» використовує ряд міфів щодо НАТО. Зокрема, офіційний Кремль тривалий час культивував на пострадянському просторі думку про те, що НАТО - це виключно агресивний блок, який несе за собою лише війну. Але, як зазначив Вінніков, саме Росія агресивно вторглася до Молдови, Грузії, а тепер і України.

Голова Представництва НАТО в Україні зазначив, що саме через діалог можна розвінчати такі міфи.«Ми вважаємо, що саме діалог може розвінчати такі міфи та фейки, особливо коли вони використовуються в якості зброї в гібридній війні», - підкреслив Вінніков.

Очільник Представництва НАТО в Україні наголосив, що Альянс вітає будь-які ініціативи українського уряду щодо проведення кампанії з роз'яснення, що таке НАТО та які його цілі.   

Позаблоковий статус виявився для України найнебезпечнішим - Іонова

Саме в період позаблоковості Україна зазнала збройної агресії від Росії, тож позаблоковий статус є найнебезпечнішим.

Таку думку висловила в ході міжнародного круглого столу в Укрінформі "Інтеграція в Альянс. Розвінчання міфів про НАТО" перший заступник парламентського Комітету з питань євроінтеграції Марія Іонова.

"Вже є розуміння, що найнебезпечнішим виявився саме формат позаблоковості. Тому що ми бачимо, що саме під час цього формату ми зазнали російську агресію, ми зазнали тимчасову окупацію територій", - сказала вона.

Крім того, Іонова підкреслила, що чи не вперше за останні два роки переважна більшість українців почала підтримувати інтеграцію України в НАТО. 

"Тобто, українці усвідомили загрози, які наразі стоять перед державою", - наголосила вона, додавши, що здебільшого, це "реакція більше на зовнішню загрозу". 

Росія своїми діями розвінчала в Україні основний міф про агресивність НАТО - Климпуш-Цинцадзе

Основний міф про агресивність НАТО, який активно насаджувався в Україні протягом 20 років, своїми діями на Сході розвінчала Росія, проте зараз і в Україні, і серед суспільств країн країн-членів Альянсу пускають коріння нові міфи.

Про це на засіданні "круглого столу" в Укрінформі  на тему: "Подолання міфів про НАТО" заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє кореспондент агентства. 

"Сьогодні ми маємо набагато кращу інформаційну ситуацію щодо сприйняття НАТО в Україні і співробітництва з НАТО, ніж кілька років тому. Напевно, головний міф, що НАТО - це агресивний блок і що співпраця з НАТО розколює Україну і несе небезпеку війни на нашу землю, я надіюсь, відійшов у історію разом з тими політиками, які його активно  просували кілька років тому. Він відійшов, власне, через ті події, які  сталися, коли війна  прийшла до нас зовсім не з боку цього так званого агресивного блоку, а з тієї країни, яка активно називала себе братом, другом, надійним сусідом і стратегічним партнером", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що той міф, який ми чули протягом 20 років, розбився об безпосередню реальність, водночас вона констатувала, що зараз і в Україні, і серед суспільств країн країн-членів Альянсу пускають коріння нові міфи.

Першим таким міфом, за словами віце-прем'єра, є те, що НАТО все може зробити за нас і без наших зусиль і намагань.  

"Насправді ніхто краще від нас не забезпечить нашу безпеку і не захистить нашу країну,  і ми це сьогодні доводимо своїми діями на Донбасі  і зміцненням армії... Інтеграція до структур НАТО важливий потужний чинник для країни, але разом з тим це не єдиний, хоч і стратегічний чинник для нашої безпеки. НАТО для нас є не панацею, а є можливістю змінити свої Збройні Сили", -  наголосила Климпуш-Цинцадзе. 

Другий новітній міф - що Північно-Антлантичний альянс є військовим союзом, а його структури займаються виключно питаннями військової сфери. За словами Климпуш-Цинцадзе, цей міф розбивається об нашу щоденну співпрацю з НАТО, яка є набагато ширшою за військову сферу. 

Третій міф, який дуже активно просувається  не тільки в  Україні, а й пропагандистами Кремля серед європейських країн, - що нас в Альянсі не чекають і туди не приймуть.

"З цим міфом боротися, безумовно,  складно, але переконана, що можливо. Набуття повноцінноого членства в НАТО не є нашою сьогоднішньою чи завтрашньою ціллю, це наша довгострокова стратегічна мета. Тому наш сьогоднішній пріоритет - це забезпечення функціональної інтеграції до НАТО, виконання критеріїв, розвиток співробітництва, запровадження стандартів, зміцнення взаємосумісності і багато чого іншого. І в нас вже є багато можливостей без оформлення юридичного вступу  для того, щоб забезпечуваи поглиблену співпрацю і функціональну інтеграцію до Альянсу", - заявила віце-прем'єр-міністр.

Країни-члени НАТО мають активніше підключатися до розвінчування міфів про Альянс в Україні - Пристайко

Країни-члени Північно-Атлантичного Альянсу мають активніше підключатися до розвінчування міфів про НАТО в Україні і застосовувати при цьому креативні підходи.

Про це на засіданні "круглого столу" в Укрінформі  на тему: "Подолання міфів про НАТО" заявив перший заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко, повідомляє кореспондент агентства.

"Розвінчування в Україні міфів про НАТО не є роботою тільки української сторони. Ми розвінчуємо ці міфи і тим самим допомагаємо формуванню позитивного іміджу НАТО. Я знаю, що офіс НАТО в Україні працює дуже активно, але я хочу нагадати, що є ще члени НАТО. Сила НАТО - це союзники, і ці держави якраз мають брати значно більш активну участь ( у розвінчуванні міфів. - Ред.), тому що ми робимо це не тільки заради України, а заради нашої спільної ідеї північно-атлантичної єдності", - сказав Пристайко.

Він зазначив, що поширені в Україні міфи про Північно-Атлантичний Альянс заважають отримати загальну суспільну підтримку, щоб зусилля уряду і парламенту з просування нашої держави у бік євроатлантичної інтеграції були успішними. У цьому контексті Пристайко звернув увагу на необхідність креативних підходів до популяризації ідей НАТО в Україні.

"Ми з вами не зможемо перебороти бюджет Газпрому і бюджет Міністерства закордонних справ або інших організацій навіть так званих неурядових у Росії. Наша зброя - це креативність і розумність підходів", - підкреслив перший заступник міністра закордонних справ.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-